Yapay zekâ ve IoT birlikteliğinin avantajları nelerdir?

Yapay zekâ ve IoT birlikteliğinin avantajları nelerdir?

2 Tem 2024

3 dk okuma süresi

Yapay zekâ ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojileri, iş dünyasından günlük yaşama kadar pek çok alanda devrim yaratıyor. Bu iki güçlü teknolojinin birlikteliği, veri analizinden otomasyona kadar sayısız avantaj sunarak daha akıllı ve verimli sistemler geliştirilmesine olanak tanıyor. Her geçen gün sayıları ve beraberinde ürettikleri veri miktarı da artan nesnelerin interneti cihazları, yenilikçi yapay zekâ çözümlerinin ortaya çıkmasına yol açıyor. 

Yapay zekâ ve IoT’un kesişmesi

Yapay zekâ ve nesnelerin internetinin birlikte kullanımı teknoloji dünyasında giderek trend haline geliyor. Temel olarak IoT filoları büyük miktarda veri üretiyor. Bu veriler yapay zekâ çözümlerinin insan müdahalesi olmadan öğrenebileceği ve akıllı kararlar alabileceği hammaddeleri oluşturuyor. İşletmelerin gerçek zamanlı bilgi toplamasına olanak tanıyan yapay zekâ destekli IoT, bu sayede kurumların daha doğru kararlar alabilmesine yardımcı oluyor. Bu iki teknolojinin bir araya gelmesi sayesinde kurumlar, tekrarlanan görevleri otomatikleştirmek, enerji tüketimini optimize etmek, maliyet verimliliğini en üst düzeye çıkarmak, kişiselleştirilmiş deneyimler tasarlamak için müşteri tercihlerini analiz etmek ve çok daha fazlasını içeren bir dizi avantaj elde ediyor.

Yapay zekâ ve IoT ile anormallik tespiti

Yapay zekâ ve IoT birlikteliği, siber güvenlik noktasında da fark yaratıyor. Günümüzde yapay zekânın IoT'deki en yaygın rolü, anormallik tespitinde ortaya çıkıyor. Yapay zekâ algoritmaları, bir cihazdaki arıza ya da bir siber saldırı gibi ağdaki olağandışı davranışları kolayca tespit edebiliyor. IoT cihazlarından gelen veriler neticesinde yapay zekâ, geçmiş verilerin analizi yoluyla modeller oluşturuyor ve bu modellerle karşılaştırıldığında ağdaki anlık uyumsuzluk, şüpheli durumların belirlenmesini mümkün kılıyor. Bu tür bir senaryo meydana geldiğinde sistem, ilgili ekiplerin hızla bilgilendirilmesini sağlıyor. Yapay zekâ ve IoT birlikteliği, kurumların siber güvenlik ve genel cihaz bakımı konusunda daha proaktif bir yaklaşım benimsemelerine olanak tanıyor.

Cihaz profilinden yararlanmak

Ağ trafiği ve kullanıcı etkinlikleri gibi verilerin zaman içindeki değişimlerini inceleyerek tehditleri tespit etmeyi amaçlayan zaman serisi sinyal analizi, verilerin belirli bir zaman diliminde nasıl davrandığını gözlemleyerek anormallikleri ve olası güvenlik ihlallerini erken aşamada tanımlamayı sağlıyor. Zaman serisi sinyal analizinin ek bir kullanımı alanı da cihazların profilinin çıkarılmasında ortaya çıkıyor. Cihaz profili oluşturma, işletmelerin cihazlarını benzer günlük ağ etkinliği profillerine göre kümeler halinde gruplanmasına olanak tanıyor. Bu sayede genel profilin dışına çıkan cihazlar şüpheli olarak gözlemleniyor ve saldırı olarak değerlendiriliyor.

Metin sınıflandırması

Çeşitli yazılı belgeleri, mesajları ve diğer metin tabanlı verileri analiz ederek belirli kategorilere veya tehdit türlerine ayırma sürecini ifade eden metin sınıflandırması, siber saldırılara karşı korunma ve tehditleri tanımlama konusunda önemli rol oynuyor. Büyük miktarda veriyi hızlı ve doğru bir şekilde analiz eden yapay zekâ uygulamaları, şüpheli veya zararlı içeriği anında tespit ediyor. Bu sayede işletmeler, potansiyel tehditlere karşı daha hazırlıklı olurken siber saldırı riskini en aza indiriyor. Metin sınıflandırması, siber güvenlik stratejilerinin önemli bir bileşeni olarak bilgi güvenliğini artırmada kritik rol üstleniyor.

Optimizasyon

IoT ve yapay zekâ birlikteliğinin bir diğer avantajı da optimizasyon konusunda ortaya çıkıyor. Kaynakların daha iyi tahsis edilmesini sağlayan bu teknolojiler işletmelere önemli ölçüde zaman ve para tasarrufu sağlayarak maliyet verimliliğine belirgin düzeyde katkıda bulunuyor. Örneğin binlerce IoT cihazının kullanıldığı bir ağda yapay zekâ verimliliği en az etkileyecek biçimde şarj süreçlerinin planlanmasını sağlayabiliyor. Ayrıca kurumlar, yakıt verimliliğini ölçmek ve düzenlemek için de bu teknolojilerden yararlanabiliyor. Benzin fiyatları artmaya devam ederken yakıt verimliliği ve rota optimizasyonu işletmeler için önemli bir maliyeti azaltabiliyor.

Otomasyon

Otonom karar verme, özellikle akıllı ev sistemlerinde yaygın bir uygulama haline geliyor. Bir dizi farklı IoT cihazını yönetmek, profesyonel teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için zorlayıcı olabiliyor. Cihaz yönetiminin otomatikleştirilmesi ve kullanıcıların ihtiyaçlarına otomatik yanıt verilmesi, zorlukların aşılmasına yardımcı oluyor.

Yapay zekânın IoT ile entegrasyonu akıllı, güvenli ve sürdürülebilir ortamlar oluşturmaya yardımcı oluyor. Bu sayede IoT sistemlerinin tam değeri ortaya çıkıyor ve işletmeler kaynaklarını daha iyi yönetebiliyor.

İlgili Postlar

Kagitsiz_ofisler_ve_yesil_is_modelleri

Kağıtsız ofisler ve yeşil iş modelleri

11 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr