Yapay zeka kurumsal iletişime nasıl entegre edilebilir?

yapay-zeka-kurumsal-iletisime-nasil-entegre-edilebilir

29 Haz 2023

3 dk okuma süresi

Özellikle son iki yıldır teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi kuşkusuz yapay zeka teknolojileri oldu. Herkes için erişilebilir hale gelen yapay zeka uygulamaları, müşteri hizmetlerinden kişiselleştirilmiş dijital pazarlamaya, kod yazmadan siber güvenlik testlerine kadar pek çok noktada karşımıza çıkıyor. İş süreçlerine hız ve verimlilik katan yapay zeka çözümleri aynı zamanda kurumlara maliyet avantajı da sağlıyor. 

Yapay zekanın avantajlarından faydalanmak isteyen işletmeler ChatGPT ve Bard gibi üretken yapay zeka çözümlerini en iyi şekilde kullanmanın yollarını araştırıyor. Yapay zekanın kurumsal iletişimde nasıl etkin bir biçimde değerlendirilebileceği de gündemdeki yerini koruyor. İşletmelerin iş akışlarını kolaylaştırmak ve kurumsal iletişimi daha verimli hale getirmek için yapay zekadan faydalanabileceği beş uygulama öne çıkıyor. 

Doğal dil işlemeyi (NLP) kullanmak

Bilgisayar sistemlerinin insan dilini anlamasını, yorumlamasını ve diyalog üretmesini sağlayan bir disiplini ifade eden doğal dil işleme, metinleri analiz eder, dilbilgisi yapılarını anlar ve dilin anlamını çıkarmak için istatistik ve yapay zeka tekniklerini kullanır. Doğal dil işleme, sesli mesajların ve hatta konuşmaların tamamını otomatik olarak metne çevirip raporlayabilir. Bunu sağlamak için doğal dil işlemeden destek alan bazı iletişim uygulamaları vardır. Ses kayıtlarını metne dönüştürme gibi uzun zaman alan işleri son derece kısa sürelerde tamamlayabilen doğal dil işleme çözümleri, kurumsal iletişim ekibinin işini oldukça kolaylaştırabilir.

Rutin görevleri otomatikleştirmek

VoIP telefon sistemleri ve çok kanallı iletişim platformları yapay zeka asistanlarına sahiptir. Dolayısıyla müşteriler kendilerini sözlü olarak ifade ederek destek alabilirler. Gelen destek talebi randevu planlamak gibi rutin bir iş ise bu görev doğrudan yapay zekaya devredilebilir. Asistan gerektiğinde çağrıyı bir müşteri temsilcisine de yönlendirebilir. Bu sayede müşteri temsilcilerinin üzerinde önemli bir yük haline gelen gereksiz çağrı yönlendirmeleri en aza iner. Ayrıca müşterilerin de ilgili hizmeti almak için fazladan numara tuşlamasını gerektiren menüler de ortadan kalkar. 

Rutin görevleri üstlenmek için yapay zekadan yararlanmanın bir başka yolu da sohbet robotlarıdır. Chatbot'lar insan etkileşimi maliyetinin çok küçük bir kısmı karşılığında 7/24 müşterilerle iletişim kurabilirler.  Ayrıca sık sorulan soruları yanıtlama gibi olağan görevleri de kolayca halledebilirler. Böylece kurumlar çalışanlarını daha karmaşık ve yaratıcılık gerektiren sorunları çözme noktasında değerlendirebilirler. Rutin iş akışlarını otomatikleştirmek için yapay zeka kullanmak iletişimi düzene sokar, ekip üretkenliğini ve müşteri memnuniyetini artırır.

Yapay zeka asistanlarına yetki vermek

Yapay zeka asistanları çalışanların hayatını kolaylaştırmayı amaçlar. Örneğin, iletişim asistanları dokümantasyon görevlerini üstlenerek ihtiyaç duyulan tüm bilgilerin her zaman kullanılabilir olmasını sağlar. Çok kanallı iletişim platformlarının birçoğu, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) platformuyla birlikte kullanıldığında büyük fayda sağlayan yapay zeka asistanları sunar.

Günümüzde yapay zeka asistanları bir müşteriyle iletişim kurarken geçmiş verileri de dikkate alır. Ayrıca duygu analizi aracılığıyla artan gerilimi de tespit edebilir. Yapay zeka asistanları gerektiğinde sorumlu ekip üyesini konuşma stratejisi konusunda uyarabilir ve problemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bu sayede müşteri memnuniyeti de artış gösterir.

Yaratıcı iş akışları için üretken yapay zekadan yararlanmak

Yapay zekayı kurumsal iletişime dahil etmenin bir diğer yolu da yaratıcı girdi gerektiren iş süreçlerinde üretken yapay zekadan yararlanmaktır. Örneğin, aylık bülten hazırlamak ya da bir Instagram hikayesi paylaşılması gerektiğinde ChatGPTDALL-E 2 ve Midjourney gibi üretici yapay zeka çözümleri bu ihtiyaçları son derece hızlı bir biçimde giderebilir. 

Yapay zeka analitiğinden içgörüler elde etmek

Yapay zeka büyük miktarlardaki veriyi işleyerek insanların asla kesin olarak tespit edemeyeceği eğilimleri ve korelasyonları ortaya çıkarabilir. Böylece müşterilerin davranışlarına ve temsilcilerin performansına ilişkin derinlemesine içgörüler elde edilebilir. 

Kurumlar yapay zekayı kullanarak kişiselleştirilmiş dijital pazarlamada kritik düzenlemeler yapabilir. Ek olarak ekip üyelerini, müşteri etkileşimlerindeki güçlü ve zayıf yönlerine göre eğitebilir, kaynak kullanımını optimize ederek genel iletişim bütçesinde tasarruf edebilirler.

İşletmelerin sahip oldukları yapay zeka araçlarını analiz etmeleri ve hangilerini iş akışlarında kullanabileceklerini belirlemeleri, kurumsal iletişimde yapay zekadan destek almaları için kritik önem taşır. Bu süreç biraz zaman ve kaynağa ihtiyaç duyabilir ancak kurumsal iletişimi üretken yapay zeka ile güçlendirmek harcanan zaman ve bütçeye kesinlikle değecektir.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr