Uçtan uca tümleşik ağ yönetiminin önemi

Uçtan uca tümleşik ağ yönetiminin önemi

8 Tem 2022

3 dk okuma süresi

Şirketlerin ağ ortamları genişledikçe ve daha karmaşık hale geldikçe, birleşik ağ yönetimine olan ihtiyaç daha iyi anlaşılıyor. Bu yazımızda uçtan uca bir ağ yönetimi stratejisi kurmak için neler yapmak gerektiğine değineceğiz.

Çevikliği ve müşterilerine daha iyi hizmet verme yeteneklerini artırmak isteyen kurumlar yüksek oranda dağıtılmış, modern uygulama ortamlarını hızla devreye alıyor. Bu değişim, dijital dönüşüm girişimleri tarafından yönlendiriliyor. Global araştırma şirketi ESG Research’ün "2022 Teknoloji Harcama Yönelimleri Anketi" sonuçlarına göre şirketlerin %91’i dijital dönüşüm yatırımlarına başladığını ya da devam ettirdiğini söylüyor.

İşletmeler, özel veri merkezleri, çok sayıda bulut hizmeti ve uç konumlar arasında çağdaş uygulamaları devreye alarak aslında dağıtılmış bulut ortamları inşa ediyor. Sonuç olarak, işletmeler bu dağıtık ortamlara bağlanmak için yazılım tabanlı WAN (SD-WAN) ve geniş bant internet bağlantılarını giderek daha fazla kullanıyor. Bu durumun etkisiyle kamuya açık internet hızla şirket ağının yerini alıyor.

Ağ yöneticilerinin evden veya diğer uzak konumlardan güvenli bağlantı gerektiren hibrit çalışma modellerinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu bağlantıların güvenli ve yüksek performanslı olmasının yanı sıra çalışanların çalışmayı tercih ettikleri lokasyondan bağımsız bir şekilde tutarlı bir deneyim sunması da gerekiyor. Bu yüksek oranda dağıtılmış ve dinamik ortam, doğal olarak ağ için çeşitli zorluklar yaratıyor.

Ağ genişledikçe karmaşıklık artıyor

Yüksek oranda dağıtılmış ağ ortamları, daha çevik ve duyarlı olsalar da aynı zamanda daha karmaşıktır. ESG’nin anketinde katılımcıların %54’ü ağ ortamlarının iki yıl öncesine göre daha karmaşık hale geldiğini söylüyor.

Bununla birlikte ağ karmaşıklığına neden olan yalnızca dağıtılmış yapılar değildir. Ağ yönetimi ürünleri de organizasyondaki rollerine ve hatta kullandıkları teknolojiye göre bölümlere ayrılmıştır. Ağ karmaşıklığına neden olan ana konuları şöyle sıralayabiliriz;

Çok sayıda etki alanı

Ağ ekipleri sorumlu oldukları görevlere göre bölümlere ayrılmıştır. Veri merkezi ağları ve ekipleri genellikle kampüs, şube, bulut ve WAN ekiplerinden ayrılır. Bu ekipler, aynı satıcıdan alınmış olsa bile farklı yönetim araçlarına sahip olabilir.

Çok sayıda marka

Kurumlar çoğu zaman tek bir teknoloji tedarikçisine bağlı kalmak istemez. Bunun yerine her ağ için en uygun ürünleri tercih ederler. Bu durum, ağ operasyon ekiplerinin her bir markanın yönetim araçlarını öğrenmesini gerektirir. Farklı marka cihazların farklı yönetim araçlarına hakim olan ve gerektiğinde manuel girişler yaparak sorunları çözecek yetenekte çalışanları bulmak da epey zordur.

Dinamik modern uygulama ortamları

Mikroservis tabanlı uygulamalarla başlayan trend sanallaştırma sonucunda ağ ortamlarını değiştirecek ve daha dinamik hale getirecektir. Günümüzde ağ servisleri saatler, günler veya haftalar yerine saniyeler içinde açılıp kapatılıyor.

Uzaktan çalışanları desteklemek

Hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, ağ ekiplerinin artık yüzlerce hatta bazen binlerce uzaktan çalışana güvenli bağlantı sağlaması gerekiyor. Bunun için genellikle performansı olumsuz etkileyen eskimiş VPN hizmetlerini kullanmayı tercih ediyorlar.

Şirketler bulut servisleri kullanmaya başladıkça ağ yöneticilerinin bulut ağ yönetimi hizmetlerini nasıl yöneteceklerini öğrenmeleri gerektiğinden karmaşıklığın boyutu da artıyor. Bu faktörler, mevcut ağ ortamlarını çalışır durumda tutabilmenin dışında aynı zamanda ağı yeni kurumsal sitelere, genel bulut hizmetlerine veya uzaktaki çalışanlara sorunsuz bir şekilde ölçeklendirmekten sorumlu ağ operasyon ekipleri için önemli zorluklar yaratıyor.

Birleşik ağ yönetimi güç kazanıyor

Ağ teknolojileri geliştiren şirketler eski tasarımlardan kaynaklanan zorlukların üstesinden gelmek için çalışmaya devam ediyorlar. ESG’nin yaptığı araştırmaya katılanların %84’ünün birleşik ağ yönetiminin kritik bir öneme sahip olduğunu belirtmesi bu alandaki çalışmaları hızlandırıyor. 

SD-WAN çözümleri geliştiren şirketler daha fazla operasyonel verimlilik sağlamak için kablolu ağları, kablosuz ağları ve WAN'ı birleştiriyor. Buna uzaktan çalışanları da dahil etmek ve aynı ağ yönetim sistemi altında tutmak için çözümler geliştiriliyor.

Bulut tabanlı ağ yönetimi hizmetlerinin kullanımının artması, birleşik ağ yönetimini başarabilmek için önemli bir gelişme olarak görülüyor. Ağ yönetimini halka açık bulut servislerde merkezileştirmenin bazı avantajları şöyle sıralanabilir;

Uzaktan çalışanlar için daha kolay erişim

Anonimleştirilmiş verileri birleştirerek yapay zeka ve makine öğrenimi çözümleri için bir veri havuzu oluşturmak

Geçmişe dönük analizler için neredeyse sınırsız veri depolama alanı

Tek bir ekranda uçtan uca bütün ağı gözlemleyebilmek

Güvenlik güncellemelerini tek bir yerden yapabilmek

Otomasyon ile operasyonel verimliliği artırmak için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanabilmek   

Başlamak için ilk adımı atın

Dağıtılmış ortamlara sahip olan kurumlar çevikliği sağlamak için artık ağlarına daha fazla güvenmek zorundalar. Ağ yönetim ekipleri, ekledikleri yeni ağ bağlantılarının güvenli olduğundan ve performanslı çalıştığından emin olmalılar. Bu gereksinimler, uçtan uca birleşik ağ yönetimi ihtiyacını artırıyor. Konusunda uzmanlığına güvenebileceğiniz Innova gibi bir firma ile iletişime geçerek hangi ağ teknolojilerin halihazırda birleştirildiğini ve ağ ortamınız için nasıl bir yönetim çözümü sunacaklarını öğrenebilirsiniz. 

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr