23 Eki 2020
2 dk okuma süresi
Çocukların ve gençlerin teknoloji sayesinde hızla dönüşen iş dünyasına hazır olmalarını sağlayan STEM eğitimi nedir, ne işe yarar, neden önemlidir gibi soruları blog yazımızda yanıtlıyoruz.
STEM eğitimi nedir?
İngilizcede bilim (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering) ve matematik (mathematics) kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden ortaya çıkan STEM, eğitimde teknolojik gelişimi yakalamış nesiller yetiştirmeyi hedefliyor.
STEM eğitimi ne işe yarar?
Eğitim alanında son yıllarda en çok konuşulanlar arasında yerini alan STEM eğitimi, öğrencilere 21. yüzyıl yeteneklerini sağlamayı ve çocuklar ile gençlerin geleceğin iş dünyasında başarılı olmalarını hedefliyor. Dört ana disiplini bir araya getiren STEM eğitimi, özellikle bilim ve teknoloji alanlarında rekabetçi nesiller ortaya çıkartabilmek için önemli bir uygulama olarak kabul ediliyor.
STEM müfredatları, fizik, kimya, biyoloji gibi fen dersleri ile matematiğin yanı sıra, bilgisayar programlama, analitik, tasarım, elektronik ve robotik gibi teknoloji ve mühendislik başlıklarını da içeriyor.
STEM eğitimi neden önemli?
Yoğunlaşan fen ve matematik eğitiminin yanı sıra, güncel teknolojilerin ve mühendislik konularının müfredata dahil edilmesi, öğrencilerin gerçek hayat uygulamalarına yatkınlığını artırıyor.
Yapay Zeka, robotik gibi teknolojilerin dünyadaki iş gücünü dönüştürmesi ve var olan birçok iş kolunun otomasyon ile değişime uğrayacağı beklentisi, STEM eğitimlerini daha da önemli hale getiriyor. Çünkü, STEM eğitimi alan çocuklar, yakın gelecekte karşımıza çıkmaya başlayacak olan yeni nesil işler için en azından teknik hakimiyet sahibi olma imkanına kavuşuyorlar.
Erişilebilir bir STEM eğitimi, toplumsal eşitliğe de fayda sağlıyor. Son dönemde kız çocuklarının ve çeşitli sebeplerle toplum dışı kalabilen marjinal toplulukların STEM eğitimi ile toplumda eşit fırsat sahibi olmaları garanti altına alınabiliyor.
STEM eğitiminin bir faydası da ulusal eğitim seviyesini yukarı taşıyabilmesi. Matematik ve fen yoğun bir eğitim olan STEM, bu alanlarda öğrencilerin aldığı ortalama puanları ve başarı oranını artırıyor.
STEM eğitimi, son zamanlarda ortaokul ve lise seviyesinden ilkokul ve okul öncesi döneme de indirgenmiş durumda. Dolayısıyla, çocukları daha erken yaşta STEM eğitimi ile tanıştırabilmek mümkün.
STEM eğitiminin tarihi
ABD’de 1990’lı yılların başında ortaya çıkan STEM eğitimleri, başlangıçta ortaöğretim ve lise çağındaki çocukların STEM alanlarıyla tanışmasını hedefliyordu. Sistemin kısaltması da o zamanlarda STEM yerine SMET olarak kullanılıyordu; ancak yıllar içerisinde teknolojinin hayatımızdaki rolünün artması ile T harfi daha öne çekildi ve bugünkü kısaltma olan STEM kullanılmaya başlandı.
2000’li yılların başında STEM eğitiminin faydaları üzerine birçok araştırma yayınlanmaya başlandı. Bugüne geldiğimizde, STEM eğitiminin Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika gibi kıtalardaki birçok ülkede benimsendiğini görmek mümkün. Son yıllarda STEM kavramının konuşulmaya başlandığı Türkiye’de de bu eğitimi veren okulların sayısı her geçen gün artıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm