6 Mar 2023
2 dk okuma süresi
Günümüzde kurumların iş süreçlerini entegre edebileceği, özelleştirebileceği ve yapılandırabileceği pek çok hizmet olarak yazılım (SaaS) uygulaması bulunuyor. Ancak hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun işletmelerin, çevrimiçi iş uygulamalarını kullanmaya başlamadan önce bir SaaS planına sahip olması gerekiyor.
Uzaktan ve hibrit çalışma biçimleri pandemiden önce de vardı ancak geçtiğimiz birkaç yıl, çalışanların ofis dışında çalışma talebini önemli ölçüde arttı. İşverenler de çalışanların bu talebine olumlu karşılık verdi. 2021 Upwork anketine göre, iş gücünün %28'i 2026 yılına kadar tamamen uzakta olacak. SaaS uygulamaları, internet bağlantısının bulunduğu her lokasyonda kullanıcıların bilgilere erişmesini mümkün kılıyor. Bulutta barındırılan yazılım, ofislerin geleneksel sınırlarını yıktı ve çalışanlar bu sayede hem evden hem de başka mekanlardan tüm görevlerini yerine getirebiliyor.
Pek çok işletme, SaaS'ın ilk yıllarında bulut tabanlı uygulamalara direnç gösterdi. Sonraki dönemde daha iyi şifreleme ve çok faktörlü kimlik doğrulama ile çevrimiçi uygulama güvenliği arttıkça, enerji ve sigorta gibi yasal düzenlemelere tabi sektörler bile bulut uygulamalarını benimsemeye başladı.
Günümüzde kablolu, Wi-Fi ve mobil ağlar, daha önce hiç olmadığı kadar hızlı hale geldi. Bu sayede kurumlar, daha çabuk ve doğru kararlar alabilmek için SaaS uygulamalarında yüksek miktarlarda veriyi değerlendirebiliyor.
SaaS sağlayıcıları, tıpkı güvenlikte olduğu gibi eskiden kararlılık ve kullanılabilirlik konusunda kötü bir üne sahipti. Buna karşın bulut platformları zamanla, daha iyi yük dengeleme, afet kurtarma planlaması ve bulut odaklı mimariler ile gelişti. Bulut kurumsal kaynak planlama uygulamaları (ERP) ve veri kullanılabilirliği artık, şirket içi uygulamaların getirdiği ek teknoloji yükü olmadan her zamankinden daha iyi çalışıyor.
SaaS'ın ilk dönemlerinde, önyükleme yapılabilen yazılımlara benzer kodlama çözümleri ile uygulamalar geliştiriliyordu. Günümüzde ise sürekli geliştirme ve dağıtım, mikro servis geliştirme metodolojileri, açık API'ler ve bulut yerel bilgi işlem tabanlı uygulamalar (bulut tabanlı değil), SaaS çözümlerini hızlı ve güvenli hale getiriyor.
Bulut yolculuğuna başlayan ama henüz bir SaaS planı oluşturmayan şirketlerin, çok geç kalmadan bir plan oluşturmaları gerekiyor. Bu noktada karar vericilerin netleştirmeleri gereken bazı hususlar bulunuyor.
Öncelikle yöneticilerin, bulut tabanlı iş uygulamalarını benimseyerek hangi hedeflere ulaşmak istediklerini net bir biçimde belirlemeleri kritik önem taşıyor. Böylece SaaS planının hangi amaca yönelik bir stratejinin parçası olduğu, kurumun tüm çalışanları için bir sır olmaktan çıkıyor. Yöneticilerin ayrıca, hangi iş süreçlerini düzene sokmak ve dijitalleştirmek istediklerini de kararlaştırması gerekiyor.
Kurumlar için başarı ölçütleri farklılık gösterebilir. Yöneticiler, bulut ekosistemleri veya belirli uygulamalar için ideal başarı ölçütlerini tanımlayarak, SaaS'tan ne beklediklerinin sınırlarını çizebilirler. Ayrıca departmanlar arası çalışan bir ERP platformunun mu yoksa birden fazla kaynaktan birlikte çalışabilecek uygulamaların mı benimseneceğinin, güçlü bir SaaS planı için önceden netleştirilmesi gerekiyor. Son olarak yıllık SaaS bütçesi ve yatırım getirisi beklentileri de, SaaS planı öncesinde belirlenmesi gereken diğer başlıklar olarak öne çıkıyor.
- İşletmelerin şirket içi yazılımlarını bulut tabanlı SaaS platformlarına nasıl aktaracağı SaaS planının başarısını doğrudan etkiler. Hatalı ya da gereksiz derece karmaşık iş akışları, buluta taşındığı için kendiliğinden verimli hale gelmez.
- Veri temizleme, arındırma, dönüştürme ve taşıma işlemleri de SaaS planının başarıya ulaşmasında belirleyici olabilir. Şirketlerin kullandıkları eski uygulamalar, yinelenen verileri birden çok siloda depoluyor olabilir. Bulutta güvenilir kaynaklara sahip olmak için karar vericilerin hangi verileri saklayıp hangilerini sileceklerini belirlemesi gerekiyor.
- İşletmelerin, karar verme süreci, sağlayıcı seçimi, iş süreçlerini dijitalleştirme ve benzeri proje aşamalarında kimlerin yer alacağını belirleyerek, SaaS planı için kapsamlı bir hazırlık yapmaları büyük değer taşıyor. Proje boyunca danışmanlık firmasıyla çalışmak için SaaS komitesinde şirketten kimlerin olacağı, SaaS planının başarıya ulaşma ihtimaline direkt etki edecektir.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm