25 May 2013
3 dk okuma süresi
Milattan önce 600’lü yıllardan itibaren altın, gümüş, bakır, tunç gibi metal alaşımların karışımlarıyla elde edilen sikkeler takas ticaretine daha pratik bir yöntem getirmiş, bugünkü para kavramının ilk formunu oluşturmuştu. Sikkeden banknota geçişin ardından en büyük devrim banknottan kredi kartına geçişte yaşandı. Bugünlerde mobil ödeme ile tanışıyoruz, cep telefonundan ödeme yöntemi hızla yaygınlaşıyor.
Akıllı telefonlar başta olmak üzere cep telefonlarının kredi kartı olarak kullanılması uzak sayılmayacak bir gelecekte daha yaygın olacak. QR kod gibi teknolojilerin sunduğu yeniliklere bugün hiç karşılaşmadığımız ama yarın hepimizin tercihi olacak tercihleri ekleyebileceğiz. GSMA verilerine göre, mobil data trafiği geçen yıl içinde küresel olarak yüzde 70 artış kaydetti. Evimizden çıkarken bugüne kadar cep telefonu ve cüzdanı almazsak olmazdı. Cep telefonuna ödeme sistemlerinin entegre edildiği bir dünyada ise sadece cep telefonunu almak hem iletişim hem de ödeme araçlarını yanımızda tutacak.
NFC özellikli cep telefonları kuşkusuz bu geçiş sürecini hızlandıracak. Akıllı telefonlarla kazanılan kullanım alışkanlıklarının ödeme sistemlerine entegrasyonunun önündeki en büyük engel, teknik yetersizliklerden çok, güven ve yaygınlık olarak karşımıza çıkıyor. Yaygınlık konusunda bankaların üye işyerlerine verdikleri terminallerin temassız ödemeye uygun olması ve toplu taşıma araçlarında temassız ödeme yöntemlerine geçiş bir nebze yaygınlaşmayı başlattı.
Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC) tebliği ile beraber bütün ödeme kaydedici cihazların yani yazarkasaların önümüzdeki yıllarda değişmek zorunda olması temel bir dönüm noktasına işaret ediyor. Bu alanda yatırım yapan tüm oyuncular, temassız ödeme seçeneğini yazarkasa terminallerinde bulunduruyor. Ödeme yapılmak istenen her yerde temassız ödeme araçları kabul edildiğini bilen bir tüketici rahatlıkla cüzdanını evinde bırakıp sadece telefonu ile dışarıya çıkabilecek.
NFC tabanlı telefonlardaki kartların kullanımındaki bir başka engel de pilin bitmesi durumunda kartların kullanılamıyor duruma gelmesidir. Bu soruna da farklı çözümler getirmeyi amaçlayan çalışmalar birçok yerde devam ediyor. Uzun ömürlü pillerin yanı sıra güneş enerjisi ile şarj edilen telefonlar ve farklı bir açılım olarak kendi piline sahip olan temassız kart adaptörleri bunlardan bazılarını oluşturuyor. İçinde bulunduğumuz yıl daha çok temassız ödeme sistemlerinin gündeme geleceği ve bu konudaki teknolojileri konuşacağımız bir zaman dilimi. Kartlı ödemelerin miktar olarak artması ve düşük miktardaki ödemelerin bile kredi kartı ve banka kartı ile yapılması bunun zeminini hazırlıyor. Bunun üzerine finans sektöründeki rekabeti ve karlılık arayışlarını ekleyecek olursak motivasyon unsurlarının birden fazla olduğunu ve temassız teknolojilerin bir olgunluk dönemine girdiğini görebiliriz.
Bankalar ve Bankalararası Kart Merkezi’nin temassız ödemeler ve yeni teknolojilerdeki öncü uygulamaları aynı zamanda kayıt dışı ekonominin de giderek azalmasını ve bundan doğan haksız rekabetin engellenmesini beraberinde getiriyor. Diğer yandan kısa mesafe ulaşım hizmetlerinde bile kullanılabilecek temassız ödeme sistemleri hem güvenli hem de konforlu bir seçenek olarak görünüyor.
Temassız ödeme sistemlerinin gelişmesinde kurumsal çıkarlar kadar müşterilerin konforu da belirleyici oluyor. Kurumsal entegrasyon çözümleri sunan firmaların 2013 ajandalarında NFC’nin ön sıralarda yer alması sürecin ciddiyetini gösteren diğer bir parametre.
Temassız ödeme aynı zamanda çeşitli nedenlerle bankacılık sektörüne dahil olmayan önemli bir kesimi de zahmetsiz ve avantajlı bir şekilde sisteme dahil edecek. Kredi kartı onay süreçlerinin iletişimin saliselerle ölçüldüğü zaman diliminde kendini geliştirmesi kullanımın yaygınlığını da artıracaktır. Elektronik fatura ve benzeri gelişmelerin yanı sıra mobil pos terminali gibi yenilikçi çözümler temassız pazara dokunan ve şekillendiren ürünler.
Telekom operatörlerinin mobil ödeme sistemlerinde de kullanıcı başına düşen ödeme sayısı ortalama olarak ikiye ulaşmış durumda. Bu rakamın geometrik olarak artarak nakitsiz ödeme akışında daha fazla yer edinmesi de şaşırtıcı olmayacaktır. Nitekim Gartner’a göre 2016 yılına kadar mobil ödeme işlemlerinin her yıl ortalama yüzde 42 artacak.
Kısacası artık güvenlik ve yaygınlık endişeleri yaşanan zamanlar geride kalıyor ve dijital ödeme sistemlerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu elbette güvenliğin göz ardı edildiği anlamına gelmiyor, hatta daha da gelişmiş güvenlik uygulamaları geliştiriliyor ancak bir farkla: Artık ödeme güvenliğinin dayandığı nokta müşterilerin sabrı ve zamanı değil.
İlgili Postlar