Satın alınabilecek Web 3.0 coinleri nelerdir?

satin-alinabilecek-web-30-coinleri-nelerdir

31 Mar 2022

3 dk okuma süresi

Web 3.0, merkezi olmayan protokolleri temel alan ve yapay zekanın gücünden faydalanan pek çok farklı uygulamanın hayata geçmesini sağlayacak. Blok zincir teknolojisi ile tamamen bütünleşik olarak çalışacak olan bu servisler, ağ katılımcılarının oluşan ekonomide aktif olarak rol aldığı bir modele geçişin kapılarını açacak. Bugün ilk örneklerini görmeye başladığımız bu yeni modelin sağlıklı işleyebilmesi için yapay zekanın veriyi işlemesi, anlamlandırması ve akıllı kontratlarla ağ işleyişini yönetmesi kritik bir öneme sahip olacak. Gelecek vadeden Web 3.0 servislerinde kullanılacak olan coin’lere yatırımcıların gösterdiği ilgi, kripto para dünyasındaki bu yeni kategorinin geleceği için de bir gösterge olacak.        

Web 3.0 nedir?

Web 3.0, büyük oranda makine öğrenmesi ve yapay zekâ teknolojilerinin temel alındığı yeni nesil web siteleri için kullanılan bir terimdir. Web 3.0 ile birlikte daha şeffaf, birbiri ile bağlantılı ve akıllı özellikler barındıran web siteleri ve uygulamaların hayata geçmesi hedeflenmektedir. Verinin ağ kullanıcılarına dağıtık bir halde saklandığı, merkeziyetsiz bir yapıyı benimseyen Web 3.0 uygulamaları bugün kullanmakta olduğumuz internetin yapısındaki pek çok bileşene olan gereksinimi ortadan kaldıracaktır.   

Web 3.0 ile gelen D2A stratejileri (Direct-To-Avatar) dijital kimlikleri şekillendiriyor

Web 3.0 ile birlikte kullanıcılar kendilerini ifade etmek için artık çok farklı seçeneklere sahipler. Dijital kimliklerin de artık gerçek kimlikler kadar önemli olacağı bir döneme doğru geçiyoruz. Markalar da satış ve pazarlama stratejilerine yön verirken D2A (Direct-To-Avatar) olarak adlandırılan yöntemle doğrudan kullanıcıların dijital kimliklerine yönelik planlama yapmak durumunda kalacaklar. Önde gelen moda markalarının bazıları şimdiden ürünlerinİ NFT olarak olarak satışa çıkardı bile. Özellikle dijital dünyanın içine doğan Z jenerasyonunun sanal dünyada kendini ifade etme şeklinin, D2A stratejilerinde belirleyici olması bekleniyor.

Web 3.0 coinleri nelerdir?

Web 3.0 kavramı ile birlikte yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayan De-Fi ve metaverse gibi yenilikçi projelerin altyapısını oluşturan blok zincirler üzerinde çalışan coin’ler genel olarak Web 3.0 coin’leri olarak tanımlanıyor. Aşağıda bu coin’lerden en önemlilerinden; LINK, THETA, FIL, GRT ve HNT’nin hangi sorunlara çözüm olarak geliştirildiğini bulabilirsiniz.

Chainlink (LINK): Merkeziyetsiz bir ağ olan Chainlink, herhangi bir blok zincirde bulunmayan geleneksel ödeme sistemlerindeki verileri ilgili blok zincir içine akıllı sözleşmeler vasıtasıyla almayı sağlar. Chainlik sayesinde farklı ödeme sistemleri ve bankalar ile blok zincirler arasında bir köprü kurulmuş olur.

Theta Network (THETA): Theta, video yayınları için özel olarak oluşturulmuş, merkezi olmayan bir blok zincir ağı olarak tanımlanıyor. Ağa dahil olan kullanıcılar kendi internet bant genişliğini ve bilgi işlem gücünü eşler arası bir protokol ile paylaşıma açıyor. Diğer paylaşım ekonomisi modelleri gibi Theta ağında da diğer kullanıcıların videoları izlemesine yardımcı olan ağ kullanıcıları gelir elde ediyor.

Filecoin (FIL): Filecoin, Amazon Web Services gibi popüler web servis sağlayıcılarına merkezi olmayan bir alternatif sunmayı hedefliyor. Bulutta veri depolama hizmeti için hızlı ve ucuz bir çözüm öneren Filecoin projesi, merkezi bir veritabanı yerine çok sayıda noktaya dağılmış bir yapı kullandığı için güvenlik endişelerini de gideriyor. İsteyen herkes kendi bilgisayarı üzerinden depolama alanı kiralayıp gelir elde edebiliyor.    

The Graph (GRT): The Graph, Web 3.0 ve De-Fi projeleri için blok zincir ağlarında sorgulama yapma ve indeksleme görevlerini yerine getiriyor. Blok zincir ağı ile uygulamalar arasında ekonomik ve kolay API’ların kullanılması için uygun ortamı sağlıyor. AAVE ve Uniswap gibi popüler De-Fi projelerinde The Graph çözümleri kullanılıyor.

Helium (HNT): Gücünü halktan alan ağ olarak bilinen Helium, LoRaWAN özellikli IoT cihazlarının uzun menzilli bir kapsama alanında çalışabilmesini sağlamak için küresel bir kablosuz ağ kurmayı hedefliyor. Helium blok zinciri ve binlerce kablosuz bağlantı noktası (hotspot) ile dünyanın en büyük LoRaWAN ağını hayata geçirmek amaçlanıyor.

Yapay zekanın serüveni : Web 1.0 nedir? 

Web 1.0, web sitelerinin statik sayfalardan oluştuğu, en temel şirket ya da kişi bilgilerinin herhangi bir etkileşime izin verilmeden görüntülendiği basit internet sitelerinin dönemini tanımlamak için kullanılır. İnternetin yaygınlaşmaya başladığı 90’lı yılların ortasından 2000’li yılların ortasına kadar geçen süre boyunca hazırlanan web siteleri Web 1.0 kategorisine dahil edilebilir.

Yapay zekanın serüveni: Web 2.0 nedir?

Hem internet bağlantı hızında sağlanan artış hem de yazılım teknolojilerinde gelişmelerle beraber 2000’li yılların ortasından itibaren ziyaretçilerin etkileşime girebildiği, içeriğe katkıda bulunabildiği web sitelerinin hayata geçmesiyle Web 2.0 döneminin başladığı kabul edilir. Sosyal ağların ilk örneklerinin ortaya çıkışı da bu dönemde olmuştur. Web sitelerinin hem kullanım şekli hem de tasarımı büyük bir aşama kaydetmiştir.    

Web 3.0 coin’leri nereden alınır?

Chainlink (LINK), Theta Network (THETA), Filecoin (FIL), The Graph (GRT) ve Helium (HNT) gibi Web 3.0 coin’leri yerli ve yabancı pek çok kripto para borsası üzerinden satın alınabilir.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr