Play to Earn yani Oyna-Kazan nedir?

Play to Earn yani Oyna-Kazan nedir?

23 Ağu 2022

3 dk okuma süresi

Web 3.0 ile birlikte bugün alışık olduğumuz web sitelerinin büyük bir değişim geçirmesi bekleniyor. Beklenen bu değişiminin temel aldığı teknolojiler arasında sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, blockchain ve kripto paralar dikkat çekiyor. Çevrimiçi oyunlardan sosyal medya mecralarına kadar hemen her platformda yaygın bir şekilde kullanılacak bu yeni teknolojilerin ilk uygulamalarını geçtiğimiz yıl içinde görmeye başladık. 2022’nin ilk yarısında zirve yapan Play to Earn yani Türkçede Oyna Kazan projeleri milyonlarca kişiyi peşinden sürüklemeyi başardı. İnsanların sadece oyun oynayarak kripto para kazanması ve bu kazançlarını istedikleri zaman borsalar aracılığıyla dolar ya da TL gibi fiat paralara çevirebilmesi büyük bir ilgi görmelerine neden oldu. Hatta Play to Earn oyunları, ekonomik durumu iyi olmayan bazı ülkelerde binlerce kişinin ana gelir kaynağı hale geldi.

Play to Earn nedir?

Play to Earn en basit anlatımla oyun oynayarak para kazanmayı tanımlayan bir modeldir. Play to Earn oyunlarının sayısı şu an 800’e yaklaşmıştır ve dünya çapında milyonlarca kişi tarafından oynanmaktadır. Bazıları sadece eğlence ve aynı zamanda küçük miktarlarda kazanç vadederken bazıları ise büyük yatırımların yapıldığı ve kendi kripto para ekonomisini oluşturmuş devasa platformlardır.

Play-to-Earn oyunları ile nasıl para kazanılır?

Blockchain teknolojisini temel alan Play to Earn oyunlarında oyun içi öğeler NFT’lerden oluşur ve platformun kendisine ait kripto para birimi üzerinden işleyen bir ekonomisi bulunur. İlgili kripto parayı destekleyen bir cüzdan ile giriş yapılan oyunlarda genellikle basit görevler tamamlanarak kazanç sağlanır. Bununla birlikte aynen Pay-to-Win modelinde olduğu gibi kazancını artırmak isteyen oyuncuların NFT tabanlı oyun içi öğeler satın alması gerekir. Bu öğeler oyunun türüne göre bir silah, araç, arazi ya da bir karakter olabilir. Oyunda avantaj sağlayan ve kazancı artıran NFT öğeleri kullanıcılar arasında alınıp satılabilir.

Popüler Play to Earn oyunları nelerdir?

Özellikle son bir yıl içinde sayıları sürekli artan Play to Earn oyunlarının bazılarına herhangi bir yatırım yapmadan başlanabilirken bazılarına ise belirli NFT’leri satın aldıktan sonra başlanabilir. Birkaç dolardan yüzlerce dolara kadar farklı fiyatlarla satılan NFT’lerle oluşturulan ekonomi, oyununun kendi kripto para biriminin değerini de doğrudan etkiler. Giriş yapmak için belirli bir yatırım gerektiren oyunlarda kazançlar da yüksek olduğu için medyanın daha çok ilgisini çekmektedir. Yatırım gerektirmeden de oynanabilen oyunlar ise milyonlarla ifade edilen oyuncu kitlesine kısa sürede ulaşmıştır. Aşağıda son dönemin en popüler Play to Earn oyunlarından bazılarını görebilirsiniz.

Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity aynen Pokemon benzeri bir oyun mantığı ile geliştirilmiştir. Oyunda Axie adı verilen NFT karakterler yetiştirilerek birbirleri ile savaştırılır. Oldukça pahalı olan bu karakterleri yetiştirmek ve eğitmek için zaman harcayan oyuncular, diğer oyunculara karakterlerini satabilir. Bu yılın başında 1.6 milyon kullanıcıya ulaşan Axie Infinity oyuncularının neredeyse yarısını Filipinliler oluşturmaktadır. Venezuela, Tayland ve Brezilya’da da popüler olan bu oyun binlerce kişi için gelir kaynağı olmuştur. Oyunun ekonomisi Axie Infinity Shard (AXS) token üzerinden işlemektedir.

STEPN (GMT)

STEPN, diğer oyunlardan farklı olarak Move-to-Earn olarak adlandırılan ve Hareket Et-Kazan şeklinde çevirebileceğimiz yeni bir kategori yaratmıştır. Bu yeni model gerçek dünyadaki fiziksel aktiviteyi ödüllendirme temeline dayanır. Solana tabanlı STEPN’i oynamaya başlamak için öncelikle bir spor ayakkabı NFT’si satın almak gerekir. Cep telefonlarına yüklenen bir uygulama aracılığıyla oyuncuların hareketleri GPS ile takip edilir ve hareketlilik durumlarına göre Green Satoshi Tokens (GST) ile ödüllendirilir. Bu tokenlar Solana’ya çevrilebilir ve herhangi bir borsa aracılığıyla istenen para biriminde çekim yapılabilir. Platformda yeni NFT’ler almak ya da yükseltmeler yapmak için ise  Green Metaverse Token (GMT) kullanılır.

Decentraland (MANA)

Tarayıcı tabanlı bir Metaverse projesi olan Decentraland’in ekonomisi Ethereum blok zinciri üzerinde çalışan MANA token ile işler. Yaklaşık 90 bin parselden oluşan bir sanal evren olarak düşünebileceğiniz Decentraland’e giriş yapmak için Metamask benzeri bir cüzdana sahip olmanız gerekir. Global markaların mağazalar açtığı ve etkinlikler düzenlediği Decentraland dünyasına ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilir. Decentraland kullanıcılara serbestçe dolaşabilecekleri, diğer insanlarla tanışabilecekleri ve etkinliklere katılabilecekleri özgür bir sanal ortam sunar.

Alien Worlds(TLM)

Son derece basit grafiklere sahip NFT tabanlı bir oyun olan Alien Worlds tarayıcı üzerinden herhangi bir giriş yatırımı yapmadan oynanabilir. Uzay madenciliği temalı oyunun ekonomisi TLM token üzerinden işler. Oyunu oynamak için öncelikle bir WAX Cloud cüzdanına sahip olmanız gerekir.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr