23 May 2022
3 dk okuma süresi
BT teknolojilerinde kullanılan dil son birkaç yılda hızlı bir değişime uğradı. Daha önce ağ operasyonlarının basit bir kısaltması olarak kullanılan NetOps’un anlamı artık çok daha geniş bir kapsama ulaştı ve ağ yöneticileri ile ağ mühendislerinin ilgi odağı oldu. Bu nedenle NetOps’u eski geleneksel anlamından ayırmak için NetOps 2.0 terimi kullanılmaya başlandı. Ayrıca DevOps ile olan bağından dolayı bazen NetDevOps ya da DevNetOps olarak da adlandırılıyor. Tüm bu isimlendirme karışıklığına rağmen NetOps’u artık ağ operasyonlarında yükselen yeni paradigmanın kısaltması olarak tanımlayabiliriz.
Geleneksel ağ operasyonları ile ilgili sorunlar
Geleneksel ağ operasyonlarında genel olarak değişim pek istenmez, çoğunlukla tepkisel olarak yürütülür ve sonuçları kırılgandır. NetOps'un temel amacı, bu kalıcı sorunları çözmektir. Ağ operasyonları çok fazla manuel işlem barındırır. Ağ yöneticileri; anahtarları, yönlendiricileri, modemleri ve diğer donanımları kurarken ve bakımını yaparken minimum düzeyde otomasyon kullanır.
Ağ yöneticileri, ağın işleyişi üzerinde beklenmedik problemler oluşmasından çekindikleri için yapılandırmada değişiklikler yapmaktan olabildiğince uzak dururlar. Ağın sağlıklı bir şekilde işlemesinden sorumlu olan ekipler ağdaki problemleri çözmek için gelişmiş stratejiler oluşturmak yerine, genellikle manuel olarak cihazların yapılandırma ayarlarını değiştirme yolunu tercih ederler.
Geleneksel ağ uygulamaları, ağ hizmetlerindeki kesintileri minimuma indirme hedefiyle geliştirilmişti. Bu nedenle ağ hizmetlerinde günümüzde yaşanan hızlı büyümeye ayak uyduramayacak kadar kırılgan bir yapıda kaldılar. Ağ yapılandırmasında yapılan küçük bir değişiklik bile beklenmedik aksamalara yol açabildiği için genel olarak sadece bir sorun oluştuğunda müdahale etme prensibi yaygın olarak benimsendi.
Geleneksel ağ operasyonları ile NetOps karşılaştırması
Geleneksel ağ operasyonları, hızlı değişimlerin olmadığı servisler için tasarlanmıştır. NetOps ise çok daha esnek ağlar tasarlanabilmesini sağlar.
Geleneksel ağ operasyonları manuel yapılandırmaya dayandığı için hatalara açıktır. NetOps ile hata oranı önemli ölçüde düşer.
NetOps ile yinelenen süreçleri otomasyona bağlamak mümkündür.
Geleneksel ağ operasyonlarında ağdaki sorunlara tepkisel olarak yanıt verilirken NetOps ile sorunlar daha oluşmadan öngörülerde bulunabilmek mümkündür.
Ağınızı NetOps ile nasıl optimize edebilirsiniz?
NetOps, geleneksel ağ operasyonlarıyla ilgili sorunları tersine çevirmeyi amaçlar. NetOps aşağıdakilerin daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesine yardımcı olur:
Ağ operasyonlarını daha otomatik hale getirmek
Değişimlere ayak uydurmak, çevik olmak
Tepkisel değil öngörülü olmak
Ağı kırılgan değil esnek hale getirmek
NetOps, ağ yönetiminde daha fazla otomasyon çeşidini kullanmayı amaçlar. Bazı durumlarda, komut dosyası oluşturmanın basit ve geçici bir otomasyonudur. Bazı durumlarda ise platform tabanlı otomasyonları içerir.
Gerçek bir NetOps ortamında, ağ ekipleri ortamda sıkça değişiklik olmasını bekler ve dikkatlerini değişimin olası yan etkilerini en aza indirmeye odaklar. Test ortamında ilgili otomasyonu en iyi hale getirdikten sonra yeni servislere entegre ederler ve öngörülemeyen bir sorunla karşılaşırlarsa hızla müdahale ederler. NetOps ile otomasyon kullanılması ağları daha dirençli hale getirir.
NetOps, Ağ Operasyon Merkezlerinin yerine geçebilir mi?
NetOps’un mevcut ağ operasyon merkezlerini gereksiz hale getirmek gibi bir hedefi yoktur. Bunun yerine, ağ operasyon merkezlerinin ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara uygun şekilde daha iyi hizmet verebilmeleri için yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmayı amaçlar.
Ağ operasyonları her zaman merkezi olarak yönetilir ve acil durumlarla her zaman karşılaşılır. Ağ operasyon merkezi olmadan çoğu işletme için işler hızla durma noktasına gelir. Donanımsal arızalar, servislerde aksaklıklar ve siber tehditler her zaman var olacak, öngörülemeyen yeni sorunlar ortaya çıkmaya devam edecektir. Bu nedenle tam zamanlı uzmanların çalıştığı, ağa hızlı müdahale edebilen operasyon merkezlerinin gerekliliği devam edecektir. Bununla birlikte NetOps sayesinde ağ operasyon merkezlerinde işler daha otomatik hale gelecek şekilde gelişecektir.
NetOps’un kullanıldığı ağlara bir saldırı gerçekleştirildiğinde kriz yönetimi planındaki çoğu adımın otomatik olarak hızlı bir şekilde uygulanması mümkündür. Ağdaki hareketleri izleyen araçlar personele uyarı gönderirken aynı anda daha önce test edilmiş ve onaylanmış adımların yürütülmesini sağlayabilir. NetOps’un kullanılmadığı eski tip ağ operasyon merkezlerinde ise bu işlemlerin teknik uzmanlar tarafından manuel olarak yapılması gerekir.
Çoğu ağ ekibi, tam otomatik yanıt senaryosundan henüz çok uzakta olsa da NetOps'un hızlı yükselişi sayesinde giderek daha fazla ağ operasyon merkezinde işler otomasyona bağlanıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm