Mutlaka takip edilmesi gereken teknoloji: Giyilebilir teknoloji
30 Mar 2022
3 dk okuma süresi
Giyilebilir teknoloji, aksesuar olarak ya da kıyafetin bir parçası olarak kullanılabilen, vücut hareketlerini takip eden sensörler barındıran cihazlara verilen genel isimdir. İnternet bağlantısı üzerinden anlık veri iletişimi de yapabilen bu cihazların en popüleri akıllı saatler olarak bilinse de sağlık, spor, eğitim ve eğlence amaçlı pek çok giyilebilir teknoloji ürünü vardır.
Sağlık alanında kullanılan giyilebilir teknoloji ürünleri, kişisel sağlık verilerinin takibi konusunda büyük bir kolaylık sunar. Bu verilerin anlık olarak takip edilmesi, pek çok rahatsızlığın erken teşhisine yardımcı olduğu gibi hayat standardının yükselmesini de sağlar. Sağlık alanında kullanılan giyilebilir cihazlardan son dönemde üzerinde en çok konuşulanları şu şekilde sıralayabiliriz;
EEG kulaklığı: Beyindeki elektriksel dalgalanmaların ölçülerek beyin fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olunması sağlayan EEG (Elektroensefalografi) kulaklığı, epilepsiden uyku bozukluğuna kadar geniş bir yelpazedeki hastalıkların teşhisi için veriler toplar. Son derece basit bir baş bandı şeklinde tasarlanmış olan bu ürünler, elde ettikleri verileri bir akıllı cihaza aktararak özellikle uyku kalitesinin ölçümü için yardımcı olur.
UV Işınlarını Ölçen Sensör: Güneş ışığına uzun süre doğrudan maruz kalmak bazı önemli cilt rahatsızlıklarına neden olabilir. UV ışınlarını ölçen mini sensörler kişinin riskli miktarda güneş ışığı altında kalıp kalmadığını tespit ederek önlem alabilmesini sağlar. Tırnaklara ya da gözlük kenarına takılabilen küçük bir etiket olarak tasarlanan bu cihazlar NFC teknolojisi kullandığı için bir pile ihtiyaç duymayan giyilebilir takı kategorisinde değerlendirilebilir.
Stresi Kontrol Eden Bileklik: Akıllı telefonlarla entegre bir şekilde çalışan stresi kontrol eden bileklikler, kalp ritmi verisini temel alır. Kullanıcının kalp ritminde bozulma algılaması durumunda akıllı telefondaki mobil uygulama devreye girerek su içmek, küçük egzersiz hareketleri ile gevşemek gibi stres seviyesini azaltıcı bazı tavsiyelerde bulunur.
Akıllı elektrokardiyogram: Kalbin bulunduğu bölgenin üzerine bantlanarak kullanılan akıllı EKG cihazları kullanıcının kalp atışı bilgilerini 7/24 takip eder. Bulut üzerinden çalışan ve yapay zeka destekli analizler de yapabilen bu akıllı ürünler özellikle ritim bozukluklarını teşhis etmede çok başarılı sonuçlar verir. Kullanıcılar, ayrıntılı EKG raporlarına bir bilgisayar aracılığıyla bulut servisi üzerinden ulaşabilir.
Akıllı ayakkabılar: Bluetooth aracılığıyla kolayca bir akıllı telefona bağlanabilen akıllı ayakkabılar, adım sayısı, harcanan kalori miktarı gibi temel bilgilerin yanı sıra duruş bozukluğu kontrolü, adım analizi gibi ekstra verilerle sağlıklı bir yürüyüş ve koşu için gerekli tüm bilgileri toplar.
Spor yapanların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak üretilmiş olan bu akıllı çözümler, yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde pek çok sporseverin hayatında gittikçe daha fazla yer almaya başladı.
Akıllı saat: Koşu, yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi sporlarla ilgilenen kişilerin büyük bir kısmı performanslarını takip etmek için akıllı saatleri tercih ediyor. Nabız takibi, adım sayar, kandaki oksijen miktarı ölçümü, EKG ve uyku takibi pek çok farklı konuda veri sunan akıllı saatler toza ve suya dayanıklı modelleriyle her türden spor dalında kullanılabiliyor.
Bluetooth kulaklık: Spor yaparken müzik dinlemek ve gelen çağrıları yanıtlamak için kullanılan bluetooth kulaklıklar; kulak içine takılan, kulak arkasından geçirilerek takılan ya da baş arkasından dolaşacak şekilde değişik tasarımlarda üretiliyor. Bazı modeller nabız ölçme, otomatik tekrar sayıcı ve maksimum oksijen tüketimi (VO2 Max) gibi bilgileri de bir akıllı telefona gönderebiliyor.
Akıllı bileklik: Özellikle yürüyüş ve koşu ile ile ilgilenen sporseverlerin rağbet gösterdiği akıllı bileklikler standart olarak adım sayma, nabız ölçme gibi fonksiyonlarının yanı sıra Kan Oksijen Doygunluğu (SpO2) ölçümü, uyku takibi, stress takibi, kişisel antrenörle egzersiz modu gibi çok farklı işlevler de sunuyorlar.
Giyilebilir oyun cihazları, oyuncuların sevdikleri oyunları etkileşimli olarak deneyimleyebilmesine ve oyundan daha fazla keyif alabilmesine olanak tanır. VR gözlükler, giyilebilir teknolojilerden oyun alanında en çok uygulaması olan cihazlardır. Bunun dışında akıllı saatler, akıllı yüzükler ve üzerinde çok sayıda hareket sensörü olan giyilebilir cihazlar da oyun sektöründe giderek daha fazla yer bulmaktadır.
İlk versiyonları akıllı telefonların bir uzantısı olarak tasarlanan giyilebilir teknoloji ürünleri zaman geçtikçe bağımsız olarak da bir akıllı mobil cihazın özelliklerini sunmaya başladı. Bu durum pek çok farklı sektörde giyilebilir teknoloji uygulamalarının çeşitlenmesini sağladı. Bu sayede tıp öğrencilerinin VR gözlüklerle bir ameliyatı uzaktan deneyimlemesi ya da fizik eğitimlerinin üç boyutlu sanal ortamda etkileşimli olarak verilmesi gibi farklı uygulamalar hayata geçirildi.
1970’li yılların sonunda piyasaya çıkan hesap makineli saatler ve hemen ardından gelen walkman’ler giyilebilir teknoloji ürünlerinin ilk modern örnekleri olarak sayılabilir. 80’li yıllarda geliştirilen işitme cihazları da sağlık alanında giyilebilir teknoloji ürünü olarak geniş bir kullanım alanı buldu. 90’ların sonunda bluetooth kulaklıkların ilk örnekleri görüldü. 2001 yılında iPod’un tanıtımıyla birlikte MP3 çalar modası bütün dünyayı sardı.
2000’li yıllar, akıllı bilekliklerin ilk örnekleri ve başa monte edilen giyilebilir kamera furyası ile geçti. 2010’lu yıllarda Google Glass ile birlikte ilk akıllı gözlük denemesi hayata geçirilirken, Apple Watch ile birlikte akıllı saatler çok sayıda fonksiyonu aynı anda sunmaya başlayarak kullanım alanını genişletti. 2016 yılında VR gözlükler piyasaya çıktı ve özellikle oyun sektöründe daha önce benzeri yaşanmamış deneyimler sundu. Günümüzde sağlıktan spora, eğitimden eğlenceye kadar çok sayıda sektör için özelleştirilmiş çözümler sunan giyilebilir teknoloji ürünleri, hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş durumda.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm