Mobil Uyumluluk arama motorları için artık çok daha önemli

Mobil Uyumluluk arama motorları için artık çok daha önemli

19 Tem 2021

3 dk okuma süresi

Mobil Uyumluluk, günümüzde her web sitesinin en büyük önceliklerinden birisine dönüştü. Mobil cihaz kullanımının büyük bir artış göstermesiyle, birçok kullanıcı artık web sitelerini akıllı telefonlarıyla ziyaret ediyor.

Mobil devrimin getirdiği köklü değişim, dünyanın en büyük arama motoru Google’ın sıralama faktörlerini de etkiledi. Google artık yüksek mobil uyumluluk gösteren siteleri arama sonuçlarında daha üst sıralarda listeliyor. Bu da internetten daha fazla kişiye ulaşmak isteyen her kurum için sitelerini mobil uyumlu hale getirmeyi bir zorunluluk haline getiriyor.

Mobil Uyumluluk nedir?

Mobil Uyumluluk, bir web sitesinin mobil cihazlarda nasıl göründüğü ve ne kadar kolay kullanıldığıyla ölçülür. İnternetteki sitelerin büyük bir çoğunluğu mobil uyumludur. Mobil uyumlu bir web sitesi, Flash içermez ve HTML tabanlıdır. Flash’ın olmaması sitenin mobil cihazlardan sorunsuz görüntülenebileceği anlamına gelir. Ancak bu siteler özlerinde daha büyük ekranlı bilgisayarlar için tasarlanmışlardır. Bu da bizi sık sık mobil uyumluluk ile karıştırılan bir SEO dalı olan mobil optimizasyon konusuna getiriyor. Mobil uyumluluk ile mobil optimizasyon birbirlerinden farklı alanlardır. Mobil cihazlar için optimize edilmiş bir web sitesi, bir masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar için değil, özellikle akıllı telefon veya tabletler için tasarlanmıştır. Mobil optimizasyonu yapılmış bir web sitesinde gezinme deneyimi mobil cihazlar için oluşturulmuştur, görüntüler ve diğer multimedya öğeleri hızlı yüklenmeleri için optimize edilmiştir.

Mobil Uyumluluk testi nasıl yapılır?

Mobil Uyumluluk Testi, web sitenizin mobil kullanıcılar için ne kadar kullanışlı olduğunu ölçer. Mobil uyumluluk testini birkaç saniye içerisinde kendiniz gerçekleştirebileceğiniz gibi, çevrimiçi bulabileceğiniz profesyonel araçlara da başvurabilirsiniz. Bu araçlara ve nasıl kullanılacaklarına geçmeden önce, web sitenizin mobil uyumluluğunu kendiniz nasıl ölçebileceğinize değinelim: Web sitenizi güncel bir tarayıcıda açın ve tarayıcı penceresini yatay açıdan mümkün olan en dar hale getirin. Eğer sitenizdeki içerikler düzgün bir şekilde görüntülenmiyorsa (yazılar ufalıyorsa, ekranın bir köşesinde kalıyorsa, sayfa bölünüyorsa ya da düzeni bozuluyorsa), sitenizin mobil cihazlar için uyumlu değil demektir.

Google Mobil Uyumluluk Testi

Google Mobil Uyumluluk Testi, yalnızca web sitenizin adresini yazarak ziyaretçilerin mobil cihazlarından sitenizi nasıl deneyimlediklerini sınamanızı sağlar. Google, analiz sürecinde sitenizi bir dizi araçla test ederek hem sitenizin mobil uyumluluğunu hem de yaşanan yükleme sorunlarını raporlar. Burada verilen bilgileri sitenizi iyileştirmek ve geliştirmek için kullanabilirsiniz. Google Mobil Uyumluluk Testini buradan kullanabilirsiniz.

W3C Mobil Uyumluluk Testi

Bir diğer popüler mobil uyumluluk testi ise Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu tarafından geliştirilen W3C Uyumluluk Testidir. HTML/CSS odaklı bu test, web sitelerinin tüm platformlarda (telefonlardan tarayıcılara, akıllı televizyonlardan tabletlere) sorunsuz çalışıp çalışmadığını saptar. W3C Uyumluluk Testini buradan ücretsiz olarak sitelerinize uygulayabilirsiniz.

LT Browser

LT Browser, web uygulamalarının 25'ten fazla cihazda hızlı bir şekilde test edilmesini sağlayan, geliştiriciler için tasarlanmış bir web tarayıcısıdır. Bu tarayıcının başlıca amacı, geliştiricilerin bir web sitesinin mobil görünümünü kontrol etmelerine yardımcı olmaktır. Geliştiriciler, LT Browser ile herhangi bir emülatör olmaksızın sitelerinin çeşitli mobil ekran boyutlarında nasıl yanıt verdiklerini görebilirler. LT Browser’ı buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Google Sıralama Faktörleri nelerdir?

Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın sıralama algoritması web sitelerini 200’den fazla faktör üzerinden değerlendirir. Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitenizi organik arama motoru sonuçlarında olabildiğince üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme sürecidir. Organik sıralama, ücretli trafik oluşturmaya odaklanan bir strateji olan tıklama başına ödeme reklamcılığından (veya PPC) farklıdır. Google'daki ücretli ve organik listeleme sırası, Google tarafından önemli olarak kabul edilen çeşitli özellikleri ve metrikleri dikkate alan algoritmalar tarafından belirlenir.

Google tüm sıralama faktörlerini açıklamazken, yalnızca bazılarını kamuoyuna duyuruyor. Ancak yapılan deneyler ve ampirik uygulamalar yoluyla ortaya çıkarılan birçok sıralama faktörü bulunuyor. Sıralama faktörleri ve algoritmalar değişebilse bile, Google'ın bunlar aracılığıyla ayrıştırmaya çalıştığı özelliklerin kalite, güvenilirlik ve performans olduğu biliniyor.

Google Sıralama Faktörleri web sitelerini üç ana başlıkta değerlendirir:

Sayfa dışı sıralama faktörleri: Google tarafından sitenizden başka bir yerde ölçülen geri bağlantıları içerir.

Sayfa içi sıralama faktörleri: Sayfalarınızın sahip olduğu anahtar kelimeleri içerir ve bilgi kalitesiyle ilgilidir.

Teknik sıralama faktörleri: Tek tek sayfalardan ziyade sitenizin bir bütün olarak performansını saptar. Site hızı ve mobil uyumluluk bu kategoride ölçülür.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr