Kuantum bilişim hangi sektörü nasıl etkileyecek?
15 Şub 2023
3 dk okuma süresi
Geleneksel yüksek performanslı bilgisayarlar tarafından çözülemeyen süreçleri kolayca sonuçlandıran kuantum bilişim, atomik ve atom altı seviyedeki etkileşimleri ve özellikleri irdeleyen kuantum mekaniği yasalarından faydalanılarak geliştirilen bir bilgisayar bilimi alanıdır. Kuantum bilişim sayesinde bilgisayarların çok yüksek miktarlardaki karmaşık verileri son derece hızlı işlemesi mümkün hale gelir. Günümüzün en hızlı bilgisayarlarından milyonlarca kat daha hızlı olan kuantum bilişim, tahminlere göre pek çok endüstriyi dönüştürerek 2040 yılına kadar yıllık 850 milyar dolarlık değer yaratacak.
İşlem kapasiteleriyle öne çıkan süper bilgisayarlar, kuantum teknolojisiyle kıyaslandıklarında son derece ilkel kalıyor. Kuantum bilgisayarların işlem gücü, onların en önemli avantajı olarak öne çıkıyor. Süper bilgisayarlardan 158 milyon kat daha hızlı işlem yapmayı mümkün kılan kuantum bilgisayarlar, böylece 10 bin yılda tamamlanacak bir işlemi sadece 4 dakikada tamamlayabiliyor.
Geleneksel bilgisayarlar ve süper bilgisayarlara kıyasla çok daha karmaşık simülasyonları kolayca çalıştırabilen kuantum sistemler, bazı dezavantajlar da içeriyor. Kuantum bilgisayarlar hakkında işaret edilen bir numaralı problem olarak hataya çok meyilli olmaları gösteriliyor. Bu alanda pek çok ilerleme kaydedilmiş olsa da öngörülere göre kuantum hataları muhtemelen her daim var olacak. Dolayısıyla en hassas kuantum bilgisayarlar tarafından hesaplanan işlemlerde bile geleneksel bilgisayarlarla doğrulamaya gerek duyulacak.
Kuantum hesaplama ile klasik hesaplama arasında temel bir fark bulunuyor. Geleneksel bilgisayarlar hesaplama yaparken veri kümelerini 0’lar ve 1’ler olarak tanımlarken, kuantum bilgisayarlar kübitleri kullanıyor. 0 ve 1, açma ve kapama gibi temel fonksiyonlar ışığında geliştirilmişken, kübitler yeni veri biçimlerini temsil etmek için aynı anda hem açık hem de kapalı olabiliyor.
Kuantum bilişimdeki atılımların hızı arttıkça, giderek daha fazla kurum için cazibe merkezi haline geliyor. Amazon, Google, IBM, Microsoft ve Alibaba gibi büyük teknoloji firmaları, ticari kuantum hesaplama bulut hizmetlerini kullanıma sunmuş durumdalar.
Uzmanlara göre ilaç, kimya, otomotiv ve finans sektörleri, kuantum hesaplamanın kısa vadeli faydalarından yararlanmaya başlayabilir.
Kuantum hesaplamanın, biyolojik olarak etkili moleküller üzerine yapılan araştırma ve geliştirmeleri tamamen değiştirebileceği tahmin ediliyor. Günümüzde milyarlarca dolara mal olan araştırmalar sonucunda yeni ilaçların piyasaya sürülmesi 10 yıldan fazla zaman alabiliyor. Kuantum hesaplama, hedef belirleme, ilaç tasarımı ve yan etki testi de dahil olmak üzere deneme yanılmaya olan bağımlılığı azaltarak Ar-Ge'yi önemli ölçüde hızlandırabilir.
İlaçların piyasaya daha hızlı sürülmesi, hastaların ilaçlara daha çabuk ulaşmalarına ve buna bağlı olarak yaşam kalitelerini yükseltmelerine olanak tanıyabilir. Eczacılıkta kuantum bilişimin ne kadar gelir yaratacağını tahmin etmek kolay olmasa da uzmanlar, 1,5 trilyon dolarlık bir sektörde %1 ila %5'lik bir artışın 15 milyar ila 75 milyar dolarlık ek gelirle sonuçlanacağını işaret ediyor.
Kimya endüstrisindeki şirketler de Ar-Ge ve üretim noktasında kuantum bilişimi kullanarak önemli bir fayda sağlayabilir. Örneğin, kimyasal reaksiyon oranlarını iyileştiren maddeler olan katalizörleri geliştirmek için üretimi ilerletebilirler. Uzmanlara göre yeni ve geliştirilmiş katalizörler, petrokimyasalların daha sürdürülebilir hammaddelerle değiştirilmesini veya CO2 kullanımı için karbonun parçalanmasını sağlayabilir. Üretime yılda yaklaşık 800 milyar dolar harcayan bir sektörde (bu bütçenin yarısı katalizör kullanımına harcanıyor) verimin %5 ila %10 artması, 20 ila 40 milyar dolar arasında gelir anlamına geliyor.
Kuantum bilişim, otomotiv endüstrisinde de Ar-Ge, ürün tasarımı, üretim, mobilite, trafik yönetimi ve tedarik zincirinde gelişime katkı sağlayabilir. Örneğin teknolojiyi, üretim süreçlerinin maliyetleri noktasında değerlendirmek, verimliliğe önemli ölçüde etki edecektir. Yılda 500 milyar dolar harcanan bu sektörde %2’lik bir üretkenlik artışı, 10 milyar dolarlık ek gelire yol açabilir.
Uzmanlara göre finans endüstrisinde kısa vadeli kuantum bilişim kullanmanın faydaları halen biraz teorik olsa da portföy ve risk yönetiminde önemli bir avantaj sağlanabilir. Örneğin kuantum hesaplama, finans kurumlarının teminata yönelik kredi portföylerini geliştirmelerine ve potansiyel olarak faiz oranlarını düşürmelerine yardımcı olabilir. Uzmanlar, finans kurumlarının kuantum hesaplamayı kullanmanın değerini doğru analiz edebilmeleri için henüz erken olduğunu düşünüyor. Ancak 2021’de global kredi piyasası 6,9 trilyon dolar seviyesindeydi. Bu değer kuantum optimizasyonun fark yaratabileceğini işaret ediyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm