Kripto paranın geleceği nasıl olacak?

Kripto paranın geleceği nasıl olacak?

11 Haz 2020

2 dk okuma süresi

Son yılların popüler konularından biri olan kripto para ve üzerinde çalıştığı Blokchain teknolojisi ülkemizde de pek çok sektörde ilgi görüyor. Dijital paraların ortaya çıkışı ve yakın gelecekte bu alanda yaşanabilecek gelişmeleri Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat'a sorduk.

 

Bitcoin yolculuğu nasıl başladı?

Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, 3 Ocak 2008’de büyük Amerikan krizinin hemen arkasından 30 Ocak’ta Bitcoin ile ilgili bir makale yayımladı. Makalenin yayımlanmasını takip eden bir yıllık süreçte Bitcoin çok tartışıldı, hatta Nakamoto’nun anlattıkları yazılıma döküldü. İlk Bitcoin transferi de 11 Ocak 2009’da Nakamoto’nun bilgisayarından bilgisayar programcısı Hal Finney'e gönderildi. Sonrasında Nakamoto bugünkü değeriyle 7,3 milyar dolar olan 1 milyon Bitcoin üretti. 

 

Bitcoin gelişimi nasıl başladı?

Bitcoin ilk yıllarda Amerika’da internetin yer altı ekonomisinin kara parası olarak geldi ve 2013’e kadar 1 milyon kat artarak 1.300 dolar değer kazandı. Sonrasında FBI’ın yaptığı müdahale ve borsaların hack’lenmesi sorunuyla tekrar 150 dolara indi. Ardından 2017’de çıkışını yaparak bugünlere geldi. 2019’u yüzde 30 primle kapattı. Korona salgını öncesinde de 7.345 dolar seviyesine ulaştı.

 

Covid-19 dönemi Bitcoini nasıl etkiledi?

Salgında insanların önceliği hayatlarını sağlıklı biçimde devam ettirebilmek olduğundan yatırım düşünceleri ertelendi ve belirsizlik oluştu. Bu süreçte nakit ihtiyacı ortaya çıktı. Bu nedenle Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde düşüş meydana geldi. 

 

Bununla birlikte ilerleyen süreçte daha temassız bir dünya hedefiyle Blockhain teknolojisi de ivme kazanabilecek. Öyle ki hem bankacılık sisteminde hem de iş uygulamalarında önemli rekabet ortamı da oluşması olasılığı yüksek.

 

Kripto paraları önümüzdeki yıllarda nasıl bir noktada göreceğiz? Örneğin Facebook’un Libra’nın durumu ne olacak?

Bitcoin kripto para biriminin kendisinin değil de kripto paraların finansal işleyişinin küresel finans sistemine alternatif olacağını düşünüyorum. Bu noktada Çin’in siyasi kutuplaşmaların da etkisiyle Blockhain uygulamaları ile attığı adımların etkili olacağı anlaşılıyor. 

 

Tek elden yalnızca doların üzerinden giden bir finans sistemi yavaş yavaş ağırlığını kaybedecek. Hatta iş uygulamalarından başlayan bloklaşmayla birlikte kripto paralar ticarete göre şekillenecek. Merkez Bankaları, lider teknoloji şirketlerinin yardımıyla kendi ticaretine göre bölgeselleşebilen kripto paraların çıkaracak. 

 

Türkiye’de de Cumhurbaşkanlığı’nın taahhüt ettiği gibi ilk dijital para testlerine başlandı. Facebook Libra için süreç sancılı doğdu; fakat 2021’de Amerikan Merkez Bankası ve Amerikan finans çevrelerinin Yalnızca Facebook değil diğer büyük teknoloji oyuncularına kendi kripto paralarını çıkartmalarıyla ilgili talep götüreceğini düşünüyorum.

İlgili Postlar

Gomulu-odeme-sistemleri-musteri-sadakatini-nasil-etkiliyor

Gömülü ödeme sistemleri müşteri sadakatini nasıl etkiliyor?

31 Eki 2024

Fintek
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr