14 Tem 2020
3 dk okuma süresi
Son yıllarda yatırımcıların ve finans dünyasından profesyonellerin gündeminde olan kripto para, kimilerine göre riskli, kimilerine göre kârlı bir araç. Hakkında farklı görüşler sunulan dijital para birimleri merkez bankalarının, devletlerin ve büyük şirketlerin odağında. Başta Bitcoin olmak üzere, kripto paralar küçük yatırımcılar için de ilgi çekici görünüyor. Peki kripto para nedir, sağladığı fırsatlar ve sahip olduğu dezavantajlar nelerdir? Blog yazımızda açıklık getiriyoruz.
Hiçbir merkez bankasına bağlı olmadıkları için ülkelerin ekonomik durumundan etkilenmeyen kripto paralar, temassız ödemenin öne çıktığı günümüz koşullarında finans dünyasının gündeminde yer alıyor. Piyasada 1200'den fazla kripto para birimi bulunduğu biliniyor.
Dünyada ve Türkiye'de pek çok kripto para borsası aktif olarak işlem yapıyor. Yapılan araştırmalar Türkiye'deki nüfusun %20’sinin kripto para almış, hesap açmış veya bu konuda eğitim almış olduğunu gösteriyor. Türkiye'de kripto para sektörünün büyüme hızının yüksek olması kripto paralara olan ilginin arttığını ortaya koyuyor. Peki nedir bu kripto para?
Kriptografinin açık anahtar kriptolojisini kullanan kripto para birimleri, ilgili kişiler dışında başka kimsenin çözemeyeceği dijital bir yapıda varlığını sürdürüyor. Bu bağlamda kripto para nedir sorusunu, kriptografik teknoloji kullanan ve geleneksel para birimlerine alternatif olan borsa aracı şeklinde yanıtlayabiliriz.
Kripto paraların teknik temelleri 1980’lerin başlarında Amerikan kriptografi uzmanı David Chaum’un yepyeni bir algoritmayı icat ettiği zamanlara dayanıyor. En modern kripto paranın temelini ise Blockchain sistemi oluşturuyor. Özel çevrimiçi pazarlarda diğer para birimleriyle bozdurulabilen kripto paraların değeri kullanıcıların faaliyetlerine göre değişkenlik gösteriyor.
2000’li yılların sonunda hayata geçen kripto para, 2014 yılından beri hem sıradan vatandaşlar hem iş profesyonelleri tarafından ilgi görmeye devam ediyor. İşlemlerin kısa sürede gerçekleştirilebilmesi, işlem ücretinin düşük olması veya hiç olmaması, merkezi otoriteye bağlı olmaması, ödeme bilgilerinin çalınamaması, yeterli işlem gücünün olması durumunda yeni kripto para biriminin yaratılabilmesi kripto paraları özellikle finans otoriteleri için cazip kılıyor.
Kripto para ekosisteminde Bitcoin öne çıkıyor. BTC kısaltmasıyla kullanılan bitcoin, toplam kripto para piyasasının yüzde 64,8'ini oluşturuyor. Veriler Bitcoin kullanıcılarının yüzde 87,72'sinin erkeklerden oluştuğunu gösteriyor. Yazılımcılar ve teknoloji dünyasını yakından takip edenler kripto paraları yatırım aracı olarak görüyor. Yaş grubu açısından 25 ila 34 yaş grubundakilerin kripto para topluluğunun yüzde 46'sını oluşturduğu biliniyor. Dünyada en fazla blockchain ve kripto para girişimine ABD ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte en çok kripto para birimi kullanan ülkenin Türkiye olduğu biliniyor.
Merkezi otoritenin kripto paralarda kuralları belirleme yetkisinin olmaması kripto paraların en önemli avantajları arasında bulunuyor. İnternete erişebilecek bir cihazı olanlarhesap cüzdanı oluşturup hesabını istediği zaman istediği yerde kullanabiliyor. Kripto paralar, hiçbir merkez bankasının kontrolü altında olmadığından uluslararası işlemler kolayca, saniyeler içinde yapılabiliyor.
Geleneksel piyasaların düşük getirili olduğunu düşünenler, haftanın 7 günü, günün 24 saati yapılabilen kripto para ticaretini iyi bir yatırım seçeneği olarak görüyor. Kripto para ticareti; uzun ve karmaşık bir kayıt sürecinden geçmeyi gerektirmemesi, global olarak erişilebilir olması ve işlem limitinin olmaması gibi özellikleriyle yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Dijital para birimi teknolojisinin karmaşık olması nedeniyle yatırım yapmadan önce dikkatli olunması ve kripto para madenciliği ( kripto para birimi elde etmek için belli görevlerin yerine getirilmesi) konusunda bilgi eksikliğinin olmaması önem taşıyor. Fiyatlarda yaşanan aşırı dalgalanma nedeniyle yatırım yapmak riskli olabiliyor. Kripto paraların güvence merkezi olan yasal bir resmi kurum olmaması tamamen kabul görmesini engellediği gibi siber saldırılara açık hale getiriyor. Güvenilir kripto para siteleri kullanmak güvenliği üst düzeyde tutmayı sağlıyor. Kripto para temin edilmesi sırasında yanlış cüzdan adresi girilmesi veya gönderirken aynı hatanın yapılması durumunda kripto paranın yanlış gönderildiği kişi tespit edilmediğinden maddi kayıp yaşanıyor.
İnnova’nın sunduğu PayFlex mWallet Dijital Cüzdan Çözümü, kredi kartı ve para transferi işlemlerinin güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Para transferinden üye iş yerlerinde avantajlı alışverişlere kadar tüm ödeme işlemlerinin tek bir platform üzerinden yapılmasına olanak tanıyan PayFlex mWallet, finansal teknolojiler alanında kapsamlı bir uzmanlığa ve deneyime sahip olan bir dijital cüzdan ürünü olarak öne çıkıyor.
PayFlex mWallet ile PCI DSS güvencesiyle kredi kartı ve banka kartını saklamak, cüzdan hesabı ve e-para hesabı oluşturmak, e-para hesabından veya ekli kartlardan harcama yapmak ve diğer e-para hesabına para transferi yapmak mümkün oluyor. ATM’den nakit çekim yapmaya ve ATM’den cüzdan hesabına para aktarmaya da olanak tanıyan PayFlex mWallet, oyunlaştırma ile tamamlanan hedeflerden ekstra hediyeler kazanmayı sağlıyor. PayFlex mWallet, İnnova’nın portföyünde bulunan diğer fintek ürünleri ile orkestrasyona imkan tanıyor.
İlgili Postlar