Kodsuz yazılım geliştirme nedir?

kodsuz-yazilim-gelistirme-nedir

25 Eki 2022

4 dk okuma süresi

Kodlama yapmadan karmaşık görevleri yerine getirmenize olanak tanıyan birçok çözüm bulabilirsiniz. Tek bir satır kod yazmadan bir web sitesi kurabilir ya da mobil uygulamanızdaki ziyaretçileri takip edecek araçları kullanabilirsiniz.

İşletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz neredeyse her çözüm, kodsuz bir SaaS platformu olarak mevcuttur. Önceden paketlenmiş kodsuz çözümler trendi, teknik uzman istihdam etmek zorunda kalan küçük işletmeler ve profesyoneller için bulunmaz bir fırsattır. 

Peki, bu kodsuz araçlar nasıl çalışıyor? Kodlama yapmadan ne tür uygulamalar ve yazılımlar oluşturabilirsiniz? İşletmeniz için kodsuz çözümleri kullanmanın faydaları nelerdir? Bu yazımızda, kodsuz geliştirme araçları ve teknolojileri hakkında genel bir bakış sunacağız.

Kodsuz geliştirmede tek bir satır bile kod yazmak gerekmediği için tipik bir uygulama geliştirmeye göre iş akışı tamamen farklıdır. Kodlama yapmadan geliştirme yapmanıza olanak tanıyan birçok uygulama geliştirici, web sitesi oluşturucu, otomasyon platformu, arka uç yönetim aracı vardır. Kodsuz geliştirme, kullanıcıların bir grafik arayüz kullanarak yazılım ve uygulama oluşturmasına olanak tanır.

Kodsuz geliştirme ve düşük kodlu (low-code) geliştirme aynı şey midir?

Eğer kodsuz geliştirmeyi duyduysanız, muhtemelen düşük kodlu geliştirmeyi de duymuşsunuzdur. Kulağa çok benzer gelseler de, aralarında bazı temel farklılıklar vardır.

Düşük kodlu geliştirme, kullanıcıların grafiksel bir arayüzde yazılım ve uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Bu platformlar genellikle kodlama içeren bir veya birden fazla modül içerir. Örneğin WordPress, web siteleri oluşturmak için kullanılan düşük kodlu bir platformdur. WordPress'teki işlerin çoğu kodlama olmadan yapılabilir ancak web sitenizin belirli bölümlerini özelleştirmek için kod parçacıkları eklemeniz gerekebilir.

Aşağıda kodsuz ve düşük kodlu platformlar arasındaki temel farkları görebilirsiniz.

Kodsuz platformlar daha kolaydır

Kodsuz platformlar, düşük kodlu sistemlere kıyasla daha kısa bir öğrenme süresine sahiptir. Genellikle birkaç basit tıklamayla uygulama oluşturmanıza olanak tanıyan kolay seçenekler içerirler. Bir yazılım, uygulama veya otomasyon oluşturmanın her aşamasını otomatikleştirmek için tasarlanmışlardır.

Düşük kodlu araçlarının kullanımı biraz daha karmaşıktır. Kodlamaya aşina değilseniz, bazı modüller sizin için zorlayıcı bile olabilir. Bu nedenle, yeni başlıyorsanız ve yeni bir araçta ustalaşmayı öğrenmek için çok fazla zaman harcamak istemiyorsanız, kodsuz araçlar sizin için daha iyi bir seçenektir.

Kodsuz geliştirme işletmeler için idealdir

Düşük kodlu platformlar, tipik bir geliştirme sürecinin tekrar eden görevlerini otomatikleştirmeye çalışan geliştiriciler için idealdir. İş akışlarını hızlandırmak isteyen geliştiriciler için üretilmişlerdir.

Kodsuz araçlarda durum böyle değildir. Bu araçlar, kodlama zahmetine girmeden uygulama oluşturmak isteyen profesyoneller ve işletmeler için tasarlanmıştır. Birçok web sitesi oluşturucu, otomasyon aracı ve uygulama oluşturucu artık kodsuzdur ve program oluşturmak için mükemmel bir platform sunarlar.

Eğer küçük bir işletme sahibiyseniz, kodsuz araçlar en iyi seçeneğinizdir. Teknoloji uzmanı olmayanlar için düşük bir giriş bariyerine sahiptirler ve programınızı oluşturduktan sonra yönetmenizi de kolaylaştırırlar.

Kodsuz geliştirme herhangi bir teknik ön koşul gerektirmez

Serbest çalışan biriyseniz veya bir web sitesi oluşturmaya çalışan bir profesyonelseniz, kod yazmayı öğrenmeniz gerekir. WordPress gibi düşük kodlu bir açık kaynak platformunu seçebilirsiniz ancak platformu öğrenmeniz için zamana ihtiyacınız olacaktır. Yeterli zamanınız yoksa her zaman kodsuz bir araç kullanmayı seçmelisiniz. Bu araçlar hiçbir teknik ön koşul gerektirmez ve işinizi büyütmeniz için idealdir.

Kodsuz platformlar nasıl çalışır?

Tüm kodsuz platformlar birbirinden farklıdır ama yine de arayüzlerinde birkaç benzerlik vardır. Temel grafik arayüzü ve kodsuz araçların çalışması aynı ilkelere indirgenebilir. Örneğin, her kodsuz araç tanımı gereği herhangi bir kodlama biçimi içermez. Genellikle ortalama bir kullanıcının anlayıp kavrayabileceği, kendi kendini açıklayan görsel bir ortama sahiptir.

Kodsuz araçlar uygulama geliştirmenin karmaşıklığını gizler ve yalnızca kullanıcıdan kritik girdileri almaya odaklanır. Geliştirme sürecinin çoğu, ince ayrıntılar hakkında endişelenmenize gerek kalmamasını sağlamak için otomatikleştirilmiştir.

Aşağıda çoğu kodsuz platformun paylaştığı teknik benzerliklerden bazılarını görebilirsiniz.

WYSIWYG düzenleyiciler

WYSIWYG (What you see is what you get - Ne görürsen onu alırsın) düzenleyiciler adından da anlaşılacağı gibi, uygulama ve yazılım oluşturmanıza ve bunların gerçek zamanlı olarak nasıl hayata geçtiğini görmenize olanak tanır.

Böyle bir editör üzerinde çalışırken yaptığınız her seçim, nihai programın nasıl görüneceğini size anında gösterecektir. Daha önce CMS platformları ile çalıştıysanız, muhtemelen zaten bir WYSIWYG editörü ile çalışmışsınızdır.

Bu tür editörlerin arkasındaki fikir, geliştirmeyi daha görsel ve anlaşılır hale getirmektir. Kullanıcılar, seçimlerinin nihai yazılımın veya uygulamanın çalışmasını nasıl etkileyebileceğini görebilirlerse, aracın çalışmasını kolayca anlayabilirler.

Bu editörler, teknoloji uzmanı olmayan kişilerin programlarını kolayca özelleştirebilmelerini sağladıkları için kodsuz platformlar için idealdir. Web sitesi oluşturuculardan arka uç yazılımlarına kadar, tam olarak istediğiniz gibi görünen uygulamaları kolayca görsel olarak oluşturabilirsiniz.

Uçtan uca entegre ortam

Kodsuz bir çözümde, yazılımınızı üçüncü taraf bir yazılıma bağlamanız gerekmez. Tipik bir kodsuz web sitesi oluşturucusunu ele alalım. Bir alan adı satın almaktan barındırmaya, tasarım ve geliştirmeye kadar her şeyi platformun içinden yapabilirsiniz. Bu, sıfırdan başlayıp canlı yayına geçebileceğiniz uçtan uca entegre bir ortamın klasik bir örneğidir.

Uçtan uca entegrasyon, geliştirme ve lansman sürecini basitleştirmek için gereklidir. Kodsuz araçlar, programlama geçmişi olmayan işletme sahipleri tarafından sıkça kullanılır. Her kodsuz çözüm uçtan uca eksiksiz bir ortam sunamayabilir ancak çoğu kodsuz platformun amacı, ihtiyacınız olan tüm özellikleri ve işlevleri sunmaktır.

Sürükle ve bırak iş akışı

Sürükle ve bırak iş akışı, uygulamanızı özelleştirmenize olanak tanıdığı için kodsuz araçlar için idealdir. Uygulamanızı tasarlamaktan özellik eklemeye kadar her şey basit bir işaretle ve tıklama hareketiyle yapılabilir.

Kodsuz bir araç, kullanıcıların temel bilgileri girmesine olanak tanıyan görsel bir katman ekleyerek geliştirmenin karmaşıklığını gizler. Bu girişler genellikle sürükle-bırak hareketleriyle yapılır.

Genel olarak, sürükle-bırak oluşturucular web sitesi ve uygulama oluşturucularla ilişkilendirilir ancak, birçok otomasyon aracında farklı uygulamaları entegre etmenize olanak tanıyan sürükle-bırak iş akışları da vardır. Kodlama söz konusu olmadığından, her şeyi bu basit hareketlerle yapabilirsiniz.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr