11 Eyl 2020
3 dk okuma süresi
Yeni kablosuz ağ trendleri, 2020 yılında ev ve ofis kullanımının yanında, ulaşım, ticaret gibi alanları ve endüstrileri etkileyecek.
Son dönemde adını giderek daha sık duyduğumuz 5G mobil haberleşme standardı, özellikle kurumsal uygulamalarda büyük değişikliklere yol açacak. Diğer yandan, LPWAN da Nesnelerin İnterneti'nde yeni bir dönem açacak ve Akıllı Şehirler, Akıllı Bina Yönetimi ve Akıllı Tarım gibi çalışmaları hızlandıracak. WiFi 6 ise ofislerde olduğu kadar evlerde de kapsama alanını artırırken, 4K gibi yüksek çözünürlükte videoları aynı anda çok sayıda cihazdan izlemeyi mümkün hale getirecek.
Bu sene hayatımızda daha çok girecek olan kablosuz ağ teknolojileri, standartları ve kavramlarını aşağıda listeledik.
2020 yılı için kablosuz ağ trendleri
1. 5G ile şirketler kendi ağlarını kurabilecek
Halihazırda Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarının belirli bölgelerinde kullanılan 5G, yani beşinci nesil mobil haberleşme standardı, bugüne kadar kablosuz ağ dünyasındaki en büyük ve önemli gelişmelerden birisi olarak görülüyor. Bunun sebebi ise, artan hız ve kapsama ile sadece akıllı telefon ve mobil cihazların iletişimini değil, IoT sensörlerin iletişimini de etkileyecek olması.
5G bağlantısı, karasal internet bağlantısının ulaşamadığı yerlere erişim sağlamak, oyunlarda artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin yaygınlaşması, sanal asistanların gelişimi için kullanılabileceği gibi, mobil iş gücünün etkinliğini artırma, büyük işletmelere kendilerine ait geniş kapsamlı ağlar kurabilme imkânı da verecek. Özellikle işletmelerin kendi ağları için dinamik spektrum paylaşımı konusu kablosuz ağ trendleri arasında önem taşıyor.
2. LPWAN ile kilometrelerce menzile sahip sensörler geliyor
Düşük güçlü geniş alan ağı (LPWAN) olarak bilinen bu standart, hücresel bağlantının cep telefonlarından IoT'ye geçişini sağlıyor. Bağlantı ve haberleşme için düşük güç gereksinimi sağlayan uyumlu çipsetler ile ufak sensörler bile uzun bir pil ömrü ile çalışırken, yüksek hızda ve düşük gecikme süreleri ile veri aktarabilecek.
LPWAN teknolojisi ile cihazlar kilometrelerce menzile sahip haberleşme ağlarının bir parçası olabilecek ve makineden makineye (M2M) haberleşme ile akıllı şehirler, akıllı binalar, ev otomasyonu ve endüstriyel IoT (IIoT) kullanımı artacak.
3. WiFi 6, kapsama alanı ve bağlanabilen cihaz sayısı sınırını artırıyor
Hayatımıza 20 yıl önce giren kablosuz ağlar konusundaki önemli bir değişim de IEEE 802.11ax (WiFi 5) olarak bilinen WiFi 6 ile olacak. 802.11ac standardının güçlü yönleri üzerine inşa edilen WiFi 6 (802.11ax), verimlilik, esneklik ve ölçeklenebilirlik üzerine odaklanıyor. Bunun sonucunda da bağlantı hızı ve kapasitesi artan bir kablosuz ağ standardı karşımıza çıkıyor.
WiFi 6'nın avantajları
Ağa bağlanabilen cihaz sayısı artacak
Gecikme süresi düşecek
Cihazların pil ömrü artacak
Kullanıcı deneyimi iyileştirilecek
4. Yeni konum servisleri geliyor
Konum servislerinin hayatımızdaki önemini özetlemek istesek, herhalde adres bulmanın ne kadar kolaylaştığını söyleyebiliriz. Ancak hem kurumsal hem bireysel kullanımda bir cihazın nerede olduğunu bulmak da en az konum takibi kadar önem taşıyor. Bugün bunun için GPS teknolojisinden faydalanıyoruz, ancak GPS hem enerji tüketimi açısından müsrif hem de uygu sinyallerine ulaşabilmek için açık alanda olmayı gerektiriyor. Diğer yandan iç mekanlar için de konum servisleri sunmak, RFID ve Bluetooh beacon gibi cihazların da kombinasyona dahil edilmesini gerektiriyordu.
Bluetooth 5.1 ve ultra geniş bant (UWB) radyo teknolojileri ile gelen AoA (ulaşma açısı) ve AoD (ayrılma açısı) adlı yön bulma özellikleri ise bu durumu değiştirecek ve iç mekânda takip ve konum hizmetlerini yaygınlaştıracak. Güncel Bluetooth standartlarını her daim yakalayan yeni akıllı telefon modelleri, artık UWB özelliğini de taşımaya başlıyor.
5. Mobil sınır bilişim gerçek oluyor
Kurumların merkez dışındaki konumlarında da bilişim faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayan sınır bilişim (edge computing), mobil bağlantılarda düşen gecikme süreleri ve artan bağlantı hızları ile mobile edge computing adlı yeni bir kullanım alanı doğurdu. Kablosuz ağ trendleri arasında en etkili yenilik olacağını belirttiğimiz 5G'nin gelişi, özellikle akıllı şebekeler, enerji üretim tesisleri, trafik yönetim sistemleri, uzaktan video işleme ve üretim tesislerinde mobil sınır bilişim uygulamalarını yaygınlaştıracak.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm