İşletmenizin güvenlik stratejisini otomasyonla geliştirin

isletmenizin-guvenlik-stratejisini-otomasyonla-gelistirin

15 Haz 2023

2 dk okuma süresi

Teknoloji kuşkusuz iş dünyasını baştan şekillendiriyor. Nesnelerin interneti, yapay zeka, bulut bilişim, otomasyon teknolojileri ve daha pek çok çözüm, işletmelere hız, maliyet tasarrufu, verimlilik ve kârlılık gibi avantajlar kazandırıyor. Buna karşın madalyonun diğer tarafında siber tehditler de en az teknolojik çözümler kadar hızla gelişiyor. 

ABD merkezli siber güvenlik firması Mandiant’a göre, siber saldırıların başarıyla sonuçlandığı vakaların %25’inde, birden fazla yerleşik tehdit unsuruna rastlanıyor. Güvenlik ekipleri genellikle, bu tehditlerin önüne geçecek ya da hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verecek kaynaklara sahip olamıyor. Kötü niyetli kişilerin amaçlarını ve taktiklerini fark edemeyen kurumlar, iş süreçlerini sonlandırmaya yol açacak kadar büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor. Hangi noktada nasıl bir güvenlik çözümü uygulayacağını bilemeyen işletmeler, genellikle gereğinden az ya da çok harcama yapıyor.

Kurumlar modern güvenlik otomasyon araçları ile siber tehditleri izleme, tespit etme ve giderme yöntemlerini güçlendirebilir. Ek olarak güvenlik otomasyon araçları, tehdit algılamayı aşırı iş yükü olan güvenlik ekiplerinden devralabilir. Peki, işletmeler güvenlik stratejisini otomasyonla nasıl geliştirebilir? Bunun için 3 yöntem mevcut.

İnsan hatasını en aza indirmek

Güvenlik ekipleri kaynak ve insan gücü eksikliği nedeniyle tekrarlayan manuel görevlere çok zaman harcıyor. Hataların artmasına yol açan bu durum, kimi zaman işletmelerin yatırımlarından elde etmeleri gereken faydaların önüne geçiyor. Bu nedenle kurumlar, güvenlik otomasyon araçlarına yöneliyor. İş süreçlerini daha fazla otomasyon aracıyla buluşturan işletmeler, büyük bir hız ve sonuçlarda keskinlik kazanıyor. Güvenlik otomasyonu, insan odaklı analiz süreçlerinin yerine geçerek, insan hatalarından kaynaklanabilecek riskleri en aza indiriyor.

Güvenlik otomasyonu sayesinde rutin görevler makineler tarafından üstlenilirken, insanlar ise daha komplike ve yaratıcılık gerektiren işlere yöneliyor. Güvenlik otomasyon çözümleri, kurumlara verimlilik noktasında büyük kazanımlar sağlarken, çalışanları daha etkili kullanmak için de fırsatlar yaratıyor.

Uyarı yoğunluğunu azaltmak

Çok fazla uyarı, güvenlik uzmanlarının hangi uyarıların gerçekten önemli olduğunu belirlemekte zorlanmasına neden oluyor. Bu uyarılar arasında gezinmek zorunda kalan güvenlik ekipleri, tehditleri tespit etmede, araştırmada ve yanıt vermede gecikebiliyor.

Güvenlik otomasyonu araçları, kötü niyetli kişilere karşı hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilmek için tehdit araştırma ve yanıt yeteneklerini hızlandırmak ve modernleştirmek için kullanılabilir. Güvenlik ekipleri, uyarıların ve sinyallerin daha fazla bağlam içerdiği durumlarda daha başarılı olur. Güvenlik otomasyonu sayesinde tehditler, kapsamlı biçimde değerlendirilir. Böylece risk oluşturan eylemler, insanlar için karar verme sürecinde gerekli olan bağlam bilgisiyle zenginleştirilir. Güvenlik ekipleri de bu sayede hangi şüpheli eylemin gerçek bir tehdit olduğunu kolayca tespit eder.

Olay müdahale yeteneklerinin güçlendirilmesi

Otomasyon, uyarılar ve hatalarla ilgili insan kaynaklı zorlukları azaltarak, güvenlik ekiplerinin daha etkili ve kontrollü bir şekilde olaylara müdahale etmelerini sağlıyor. Böylece güvenlik otomasyonu, tehditlere yönelik yanıtların etkinliğini ve doğruluğunu artırırken, güvenlik süreçlerini hızlandırıyor ve daha tutarlı hale getiriyor.

Daha fazla otomasyon sayesinde işletmeler, yüksek şeffaflık ve yeni veri içgörülerine erişiyor. Otomasyon, güvenlik günlükleri, ağ trafiği ve uç nokta cihazları gibi çeşitli kaynaklardan veri toplama ve analiz etme yeteneği sayesinde tehditleri, güvenlik açıklarını ve şüpheli etkinlikleri belirlemeye yardımcı oluyor. 

Modern bir bulut altyapısı ile işletmeler, daha güçlü veri görünürlüğü ve tehdit izleme olanağı sağlayabilirler. Bu da kurumsal güvenliği artırarak ekiplerin tehditlere daha hızlı yanıt vermesini sağlar. 

İşletmeler, güvenlik otomasyonunu benimseyerek tespit ve müdahale arasındaki süreci geliştirebilirler. Siber tehditlere karşı önceden önlem almak, sonradan herhangi bir hasarla karşılaşmamak için kritik önem taşır. Otomasyon, önceden önlem almaya ve güvenlik seviyesini güçlendirmeye yardımcı olur. İnsan hatalarını ve uyarı yoğunluğunu azaltır, tehditlere karşı daha hızlı yanıt verilmesini sağlar. Böylece kurumların genel altyapı koruması, güvenlik otomasyonu sayesinde güçlenir.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr