14 Nis 2023
2 dk okuma süresi
Rekabet koşullarında iş gücünden en iyi performansı elde etmek, işletmeler için kritik değer taşıyor. Dijitalleşmenin getirdiği avantajlardan yararlanan şirketler, günümüz rekabet ortamında arayı hızla açmaya başladı. Mevcut iş gücünü yüksek verimlilikle kullanmak şirketlerin önceliği haline geldi. Verimliliği artırmak isteyen şirketlerin birinci önceliği ise robotik süreç otomasyonunu (RPA) oluyor.
Finanstan bilgi teknolojilerine, üretimden sanayiye, sağlıktan telekomünikasyona, insan kaynaklarından pazarlamaya kadar hemen her alanda kullanılan RPA, çalışanların iş yükünü azalttığı gibi hataları da en aza indiriyor.
RPA nedir?
Tekrarlanan, kurallı ve sürekli iş süreçlerini otomatikleştirmek için tercih edilen RPA, önceden belirlenmiş kıstaslar ve prosedürler dahilinde yapılandırılmış bir yazılım robotu kullanarak, çalışanların rutin iş yükünü azaltır ya da tamamen ortadan kaldırır. RPA, bir kurumun daha verimli, doğru ve hızlı çalışmasını sağladığı için işletme maliyetlerini düşürür ve zaman tasarrufu sağlar. İşletmeler, RPA'in yardımıyla, insan hatalarını azaltabilir ve iş süreçlerinin kalitesini artırabilir.
RPA, manuel olarak yapılan işleri otomatik hale getirdiğinden dolayı, çalışanların zamanını daha yaratıcı ve stratejik görevlere ayırmasına olanak tanır. Bu da işletmenin inovasyona ve büyümeye odaklanmasına yardımcı olur.
İşletmeler hangi süreçlerini RPA ile otomatikleştirebilir?
RPA, her iş süreci için uygun değildir. RPA, yüksek hacimli ve tekrarlı, yapılandırılmış dijital verilerle çalışan, açık iş kurallarına ve düşük istisna oranına sahip olan görevleri yerine getirebilir. Bu sebeple karmaşık iş süreçlerini otomatikleştirmek için genellikle API tabanlı otomasyona ihtiyaç duyulur.
Geleneksel RPA, işletmelerde pek çok süreci otomatikleştirerek hız kazanılmasına yardımcı olur. Özellikle zaman bakımından hassas ve insan hatasına açık görevler, işletmelerde RPA tarafından otomatikleştirilmesi gereken uygulamalardır. Kurumların RPA ile kolayca otomatikleştirebileceği işlemleri beş başlıkta toplamak mümkün.
Finansal işlemler
Fatura işleme, ödeme onaylama, kredi değerlendirme ve vergi raporlama gibi finansal süreçler, RPA'in en yaygın kullanıldığı alanlardan bazılarıdır.
İnsan kaynakları görevleri
İşe alım, eğitim ve geliştirme, bordro yönetimi ve izin yönetimi gibi insan kaynakları süreçleri, RPA ile otomatikleştirilebilir.
Müşteri hizmetleri
Müşteri talepleri, şikayet yönetimi, geri ödeme işlemleri ve satış sonrası hizmetler gibi müşteri hizmetleri süreçleri, RPA tarafından yönetilebilir.
Tedarik zinciri yönetimi
Sipariş işleme, envanter yönetimi, sevkiyat yönetimi ve tedarikçi yönetimi gibi tedarik zinciri süreçleri, RPA ile otomatikleştirilebilir.
Sağlık hizmetleri
Hastane ve kliniklerde randevu planlaması, tıbbi kayıtların yönetimi ve sigorta işlemleri gibi sağlık hizmetleri süreçleri, RPA tarafından yönetilebilir.
RPA'in otomatikleştirebileceği süreçlerin sayısı şirketten şirkete ve sektörden sektöre değişebilir. Ancak herhangi bir sürecin otomatikleştirilmesi öncesinde, sürecin uygunluğu ve RPA'in uygulanabilirliği hakkında dikkatli bir analiz yapılması önemlidir.
İnnova’dan işletmelere hız ve keskinlik kazandıran robotik süreç otomasyonu
İnnova’nın geliştirdiği yerli ve milli robotik süreç otomasyonu çözümleri, sorumlu oldukları görevleri yerine getirebilmek için yorumlama, hesaplama, yanıt tetikleme ve gerekli sistemlerle iletişim kurma gibi yetenekler sunuyor. 7/24 kesintisiz çalışabilen İnnova RPA çözümleri sayesinde işletmeler, rutin görevlerin iş yükünden kurtularak, çalışanlarını daha verimli kullanma imkanına kavuşuyor. Aynı zamanda hız ve beraberinde verimlilik avantajı da sunan İnnova RPA çözümleri, insan hatasına açık görevlerin sorunsuzca tamamlanmasını sağlıyor.
Hangi süreçlerin RPA ile otomatikleştirilebileceğini tespit etmekte zorlanan şirketler, İnnova’nın alanında uzman analist ve mühendis ekibinden destek alarak RPA çözümlerinin uygulanabileceği süreçleri öğrenebiliyor. İnnova RPA ile işletmeler, kendilerine en uygun otomasyon çözümlerini, özelleştirilebilme avantajlarıyla beraber elde ediyor ve verimliliklerini maksimum seviyeye çıkarıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm