İş sürekliliği planlaması ile kriz yönetimi kolaylaşıyor

İş sürekliliği planlaması ile kriz yönetimi kolaylaşıyor

11 Kas 2020

3 dk okuma süresi

İş operasyonlarının sürdürülmesini sekteye uğratabilecek, yerel doğal afetlerden küresel salgınlara kadar birçok faktör, iş sürekliliği planlaması (BCP) ile bertaraf edilebiliyor. Bir kurum için ortaya çıkabilecek tehditlerin önlenmesi ve zararın ortadan kaldırılması için bir sistem yaratma süreci olan iş sürekliliği planlaması, personelin ve varlıkların korunduğunu ve bir kriz anında hızla yeniden işlevsel olmalarını sağlıyor.

Adım adım iş sürekliliği planlaması

Kurumunuz için iş sürekliliği modeli oluştururken, planınıza aşağıdaki maddeleri dahil edin:

Üretkenliği korumaya alın

Bir iş yazılımı ne kadar iyi olursa olsun, çalışanlar tarafından erişilemediği takdirde değersizdir. Uygulama erişilebilirliği ve performans, özellikle evden çalışmanın arttığı bu dönemde üretkenliğin ayrılmaz bir gerekliliğidir.

Bugün bir sunucu çöktüğünde, eğer BT departmanı da evden çalışıyorsa, yenisini kurmak hızlı bir şekilde mümkün olmayabilir. Çökmüş sunucuya istek gönderilmesini engellemek için yük dengelemesi ayarlarının yapılmış olması gerekir. Bu alanda geliştirilen güçlü çözümler, sunucu sağlığını sürekli takip ediyor ve gerektiği durumlarda kullanıcılardan gelen istekleri önceden belirlenen başka sunuculara yönlendirebiliyor. Büyük ölçekli kurumların, yalnızca yedeklenen veriler için bir veri merkezine sahip olması ve acil durumlarda bunu devreye sokmaları da gerekebilir.

Erişilebilirliğin önemli olduğu bir diğer konu ise internet bağlantılarıdır. Evden çalışanlar için internet bağlantı hızı, çoğunlukla ofistekinden daha yavaştır. Hareket halinde olan çalışanlar ise sınırlı bant genişliğiyle idare etmek zorunda kalırlar. Neyse ki, bu sorunların üstesinden gelen çeşitli teknik çözümler mevcut. Bunların başında, gönderilen ve alınan verinin boyutunu küçülten sıkıştırma metotları geliyor. Optimize edilmiş TCP protokolleri ise yavaş ağlarda veri aktarma hızını artırabiliyor. Ön yüzde gerçekleştirilecek optimizasyon çalışmaları da kurumsal uygulamaların daha hızlı yüklenmesini ve çalışmasını sağlıyor.

BT altyapılarını beklenmedik taleplere hazırlayın

BT ortamlarının seri ölçeklenmesi, kriz yönetiminin başarıyla gerçekleştirilmesi için kritik önem taşıyor. Evden çalışanların sayısı arttıkça, BT kaynaklarına yönelen talepler de artıyor. Günümüzde irili ufaklı tüm işletmelerin otomatik ölçekleme yardımıyla altyapılarını beklenmedik durumlara karşı esnek hale getirmeleri bekleniyor.

Kapsamlı izleme sistemleri, merkezi bir sistemden BT altyapısındaki hareketleri gerçek zamanlı olarak takip etmeyi sağlıyor. Bu sayede BT ekipleri sistem kaynaklarının durumunu ve her bir bağlantının gerçekleştiği veri akışını analiz edebiliyorlar.

Daha hızlı tepki verin

Kriz yönetiminde bir diğer önemli konu da; tepki hızı. Her acil durum farklıdır ve doğası gereği farklı müdahaleler gerektirir. Yüksek sayıda çalışanın evden çalışma düzenine geçmesi, bunlardan yalnızca bir tanesidir. Veri merkezlerinde yaşanabilecek sorunlar ya da kapasite kısıtlılıklarına karşı, bazı iş yüklerini buluta paylaştırmak kriz durumlarında sistemin rahatlamasını sağlayacaktır.

Günümüzde, kurumların yeni olaylara hızla yanıt verme çevikliğine sahip olmaları iş sürekliliği açısından önem taşıyor. Sorunlara çözüm bulmak, iş akışını sağlamanın yanı sıra sorunların sebeplerinin hızlıca analiz edilip ortadan kaldırılmasını da içerir. Yapay zeka ve makine öğrenimi, otomatik sorun algılamayı mümkün hale getirerek, sorunları çözmek için harcanacak zamanı kısaltıyor.

Görünürlüğü ve kontrolü sağlayın

Kriz durumlarında kurumların hızla karar verip harekete geçmeleri gerekir. Hatalı kararlar ise var olan durumu daha da kötü hale getirebilir. Bu nedenle kararların veri ışığında alınması en güvenli yoldur. Sistemlerinizle ilgili olabilecek tüm detaylı bilgileri inceleyerek hareket etmeniz tavsiye edilir. Ancak görünürlük araçları genellikle çok aşamalı çalışır ve doğru insanlardan doğru bilgileri almak zaman gerektirebilir. Bu noktada uçtan uca çözümlerin sunduğu merkezi görünüm ekranları, vakit kayıplarını ortadan kaldırarak kriz yönetimini bir hayli kolaylaştırır.

Güvenliği ve uygunluğu tesis edin

Uygulama güvenliğinin önemi, beklenmedik durumlarda ve kriz anlarında daha da artar. Yeni çalışma türleri yeni tehditlere davetiye çıkarır. Evdeki kablosuz ağlar, genellikle kurum ağı kadar güvenli değildir. Bu nedenle, uç noktalarda yeni güvenlik yaklaşımları belirlemek gereklidir. Uç bağlantı noktalarını analiz etmek, kurumlara ağa bağlanan cihazların güvenlik standartlarını henüz bağlantı kurulmadan değerlendirme şansı sunar. Öte yandan içerik hassas doğrulamalar gerçekleştirmek de mümkündür. Böylece riskli olabilecek bağlantılar engellenebilir ya da belirli kaynaklara erişim kısıtlanabilir.

Kriz anlarında sistem ayarlarında kısa vadeli değişiklikler yapmak, kalıcı bir çözüm yolu gibi görünse de ancak günü kurtarır. Orta ve uzun vadede ise beklenmedik olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ortaya çıkan krizi yönettiğiniz esnada, veri aktarımının kurumunuzu bağlayan kurallara uyumluluğu aklınıza gelecek son şey olabilir. Bu nedenle otomatik ayar değişikliklerini gözlemleyen çözümler, kriz anında güvenlik ve uyumluluktan ödün vermemenizi kolaylaştıracaktır.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr