İş hayatında Z Kuşağı’nın yarattığı dönüşüm

İş hayatında Z Kuşağı’nın yarattığı dönüşüm

1 Eyl 2020

3 dk okuma süresi

Aile yapıları, kültürel değerlere bakış açısı, tüketici profili, iş hayatı ve kuşaklar… İş dünyası değişimin en yoğun olduğu alanlardan biri olarak farklı araştırmaların konusu haline gelmiş durumda. Diğer kuşaklardan farklı olarak yüksek teknolojinin içinde doğan Z kuşağı iş dünyasında başlayan ve hızlanması öngörülen değişimin sorumlusu kabul ediliyor. Bu yazımızda iş hayatında Z kuşağı ve Z Kuşağını yönetmek konusuna açıklık getiriyoruz.

 

Kuşaklar çevresel faktörlerin etkisiyle farklılık gösteriyor. İş dünyasında kuşaklar arasında çalışma yöntemleri, motivasyon ve beklentilerde farklılıklar ortaya çıkıyor. Günümüzde çalışanların yüzde 20’sini oluşturan Z kuşağının (1998-2016 yılları arasında doğanlar) gelecek yüzyılın yönetici, çalışan ve üreten kesimini oluşturacağı göz önünde bulundurulduğunda Z kuşağını anlamak iş profesyonelleri için önem taşıyor.

 

Z kuşağı özellikleri

Z kuşağı, teknolojiyle doğan bir nesil olduğundan internet kuşağı, teknoloji yerlisi, dijital göçmenler gibi kavramlarla da ifade ediliyor. Yazılım hileleri, dijital platformlar, sosyal medya, emojiler, tabletler gibi teknolojik semboller Z kuşağını öne çıkarıyor. Y kuşağının aksine kendini 140 karakter yerine emojilerle anlatmayı ve sanal dünyadaki sosyalliği gerçek dünyada asosyal olmaya yeğleyen Z kuşağı özgürlükleriyle biliniyor.

 

Özgüveni yüksek Z kuşağı toplumsallaşmadan ziyade bireyselleşmeyi önemsiyor ve kurallara bağlı kalmaktan hoşlanmıyor. “Hiçbir şey imkânsız değildir” sloganını hayat felsefesi olarak benimseyen Z kuşağının yüzde 60'ı dünyayı değiştirmeyi hayal ediyor. Hızlı ve analitik düşünme yöntemleri üst düzeyde olsa da bireysellikten öteye geçemiyor.

 

Z kuşağı tek tuşla istediği bilgiye ulaşabiliyor veya kilometrelerce uzağındaki biriyle kolayca iletişime geçebiliyor. Telefon ve internet kullanma yaşının düşmesi de Z kuşağının teknoloji kuşağı olarak anılmasını haklı çıkarıyor. Yapılan bir araştırmanın Z kuşağının yüzde 40’ının kesintisiz bir kablosuz bağlantının temiz bir tuvaletten daha önemli olduğunu düşündüğünü ortaya koyması da teknolojiyle ilişkilerini anlamayı sağlıyor. Z kuşağı teknolojiyle bu denli yakın ilişkide olması nedeniyle hızlı bir yaşam sürmeyi normal buluyor ve rutin hayatı “sıkıcı” buluyor.

 

Z kuşağının iş hayatından beklentileri

Tüketimde söz sahibi olan Z kuşağının iş hayatında söz sahibi olacağı günlerin yakın olması iş profesyonellerini düşündürüyor. İş hayatında Z kuşağı, bireysellik ve özgürlüğe düşkünlük özellikleri nedeniyle zorlayıcı bir süreç anlamına gelebileceği gibi inovatif düşüncelerle büyümek anlamına da gelebiliyor.

 

Z kuşağı ne ister sorusu şeffaflık, kendini ifade edebilme özgürlüğü ve fırsat eşitliği olarak yanıt buluyor. Z kuşağı bu prensiplerine sıkı sıkıya bağlı kalıyor ve hiyerarşiden uzak, hızlı aksiyon alıp inisiyatif kullanabildiği, takdir edildiği bir iş ortamı düşlüyor. Hızlı öğrenen ve gelişim gösteren bu kuşak çalışırken eğlenmek ve sürekli öğrenmek istiyor. Girişimcilik ve yaratıcılık yönleriyle bilinen Z kuşağı çoğunlukla kendi işini kurmayı istiyor. İşlerinin eve ekmek getirmekten, geçinebilmek için kazanmaktan daha anlamlı olması gerektiğini düşünen Z kuşağı kendilerini kariyerlerinin belirleyicisi olarak görüyor.

 

Diğer kuşaklara göre daha bilgili, Ar-Ge teknolojilerine büyük ilgi duyan, sorgulayan, gerçekçi beklentiler içinde olan ve kendine zaman ayırmayı önemli bulan yeni nesil iş gücü Z kuşağının, iş hayatının dinamiklerini değiştireceği anlaşılıyor. Büyük ve küresel firmalar da manevi tatmine büyük önem veren Z kuşağı için iş ortamını yeniden şekillendiriyor.

 

SAP İş Zekası (SAP BI) ile işinize yetenek ve başarı kazandırın

SAP İş Zekâsı (Business Intelligence) sayesinde doğru verinin en hızlı ve doğru biçimde değerlendirilmesiyle potansiyel değerleri keşfederek basit optimizasyonların çok ötesine geçmeniz için gerekli deneyimi yakalayabilirsiniz. SAP’nin yeteneklerinin İnnova’nın deneyimiyle harmanlandığı SAP İş Zekası (SAP BI) çözümleri çalışanların iş süreçlerinde kaybolmasını engellerken tahminsel analiz ve performans yönetimi gibi temel verimlilik odaklı iş süreçleri için de sağlam temeller atılmasını sağlıyor.

 

Tahminlere bel bağlamamak, hızlı yanıt almak, raporları ve verileri her an her yerden erişilebilir hale getirmek, müşteri eğilimlerini en iyi şekilde değerlendirerek karlılığı artırmak, anlık müdahalelerin sonuçlarını görebilmek, en verimli organizasyonel yapı ve iş prosedürlerine sahip olmak, çevik müdahalelerde bulunarak hızlı karar vermek ve geleceğinizi şekillendirmek SAP İş Zekası (SAP BI) ile mümkün oluyor.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr