İş analitiği nedir?

is-analitigi-nedir

24 Eki 2022

2 dk okuma süresi

İş analitiği, trendleri belirlemek ve iş sonuçlarını tahmin etmek için iş verileri üzerinde istatistiksel analiz ve teknolojilerin pratik uygulamasıdır. Araştırma şirketi Gartner, iş analitiğini "senaryolar oluşturmak, gerçekleri anlamak ve gelecekteki durumları tahmin etmek amacıyla analiz modelleri ve simülasyonlar oluşturmak için kullanılan çözümler" olarak tanımlar.

Nicel analiz, operasyonel analiz ve veri görselleştirmeleri iş analitiğinin temel bileşenleri olsa da esas amaç, elde edilen iç görüleri iş kararlarını şekillendirmek için kullanmaktır. Temel iş analitiği faaliyetleri şunları içerir;

·       Veri madenciliği ile yeni örüntü ve ilişkilerin belirlenmesi

·       İş modellerini tasarlamak için nicel ve istatistiksel analizleri kullanma

·       Bulgulara dayalı olarak AB ve çok değişkenli testlerin gerçekleştirilmesi

·       Tahmine dayalı modelleme ile gelecekteki iş ihtiyaçlarını, performansı ve sektör eğilimlerini tahmin etme

·       Bulguların meslektaşlara, yönetime ve müşterilere iletilmesi

İş analitiğinin faydaları nelerdir?

İş analitiği operasyonel verimliliği artırmanıza, müşterilerinizi daha iyi anlamanıza, gelecekteki sonuçları öngörmenize, karar vermeye yardımcı olacak iç görüler elde etmenize, performansı ölçmenize, büyümeyi teşvik etmenize, gizli eğilimleri keşfetmenize, potansiyel müşteriler oluşturmanıza ve işinizi doğru yönde ölçeklendirmenize yardımcı olabilir.

İş analitiği ile veri analitiği arasındaki fark nedir?

İş analitiği, veri analitiğinin bir alt kümesidir. Veri analitiği, veri madenciliği, veri temizleme, veri dönüşümü, veri modelleme ve daha fazlasını kullanarak eğilimleri bulmak ve sorunları çözmek için kullanılır.

İş analitiği ise veri madenciliği, istatistiksel analiz, tahmine dayalı modelleme gibi teknikleri içerir ve daha iyi iş kararları almaya odaklanır.

İş analitiği ve iş zekası arasındaki fark nedir?

İş analitiği ve iş zekası (Business Intelligence) benzer amaçlara hizmet eder ve genellikle birbirinin yerine kullanılan terimlerdir ancak iş zekası, iş analitiğinin bir alt kümesi olarak düşünülebilir. İş analitiği, geçmiş iş verilerini değerlendirmek ve halihazırda bilinen bilgileri daha iyi anlamak için tanımlayıcı analitik, veri toplama, veri depolama, bilgi yönetimi ve veri analizine odaklanır.

İş zekası, işle ilgili karar alma süreçlerine rehberlik etmek için geçmiş verileri incelerken, iş analitiği ileriye bakmakla ilgilidir. Bir şeyin "neden" olduğunu yanıtlamak ve gelecekte neler olabileceğini tahmin etmek için veri madenciliği, veri modelleme ve makine öğrenimini kullanır.

İş analitiği teknikleri

Harvard Business School’a göre üç temel iş analitiği türü vardır:

Tanımlayıcı analitik: Tanımlayıcı analitik, eğilimleri ve kalıpları belirleyerek kuruluşun mevcut durumunu tanımlamak için geçmiş ve güncel verileri kullanır. Bu, iş zekasının görev alanıdır. “İşletmenizde şu anda neler oluyor?” sorusuna yanıt verir.

Tahmine dayalı analitik: Tahmine dayalı analitik, gelecekteki sonuçlar hakkında tahminlerde bulunmak için istatistiksel modelleme, tahmin ve makine öğrenimi gibi tekniklerin kullanılmasıdır. “Gelecekte ne olması muhtemeldir?” sorusuna yanıt verir.

Kuralcı analitik: Kuralcı analitik, istenen iş sonuçlarını sağlayacak belirli çözümler önermek için test ve diğer tekniklerin uygulanmasıdır. “Ne yapmamız gerekiyor?” sorusuna yanıt verir.

İş analitiği araçları

İş analitiği uzmanlarının çeşitli araçlara ve programlama dillerine hakim olmaları gerekir. Bir iş analitiği uzmanı için en önemli araçlar şunlardır:

SQL: SQL, veri analizinin ortak dilidir. İş analitiği uzmanları, işlem veritabanlarından veri çıkarmak, analiz etmek ve görselleştirmeler geliştirmek için SQL sorgularını kullanır.

İstatistiksel diller: İş analitiği uzmanları istatistiksel analiz için sıklıkla R ve genel programlama için de Python kullanırlar.

İstatistiksel yazılım: İş analitiği uzmanları verileri yönetmek ve analiz etmek için sıklıkla SPSS, SAS, Sage, Mathematica ve Excel gibi yazılımları kullanırlar.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr