IoT uygulama geliştirme: Web tabanlı mı yoksa mobil mi?

iot-uygulama-gelistirme-web-tabanli-mi-yoksa-mobil-mi

11 Mar 2022

4 dk okuma süresi

Mobil uygulamaların artan popülaritesine rağmen, bazı kuruluşlar kullanım kolaylığı ve büyük miktarda veriyi işleme yetenekleri nedeniyle web tabanlı IoT uygulamalarını tercih ediyor.

Web uygulamaları, IoT cihazlarının yönetimini ve kuruluşların IoT dağıtımlarından değer elde etme süreçlerini basitleştiriyor. Web uygulamaları, web teknolojisini kullanan ve internet üzerinden belirli işlevleri veya görevleri gerçekleştiren yazılımlardır. IoT web uygulamaları, IoT cihazlarından veri toplamak, analiz etmek ve sonuçları görüntülemek için web uygulamasının ön ve arka ucunu kullanır.

IoT web uygulamaları, görevlerin daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini ve yeni içgörüler kazanılmasını sağlamak için sezgisel grafik arayüzler sağlıyor. Tipik bir IoT web uygulaması, iş akışlarını otomatikleştirmek ve eylemleri tetiklemek için panolar ve analizler aracılığıyla IoT verilerine ilişkin içgörüler elde etmek amacıyla cihazları birbirine bağlar ve yönetir. İnsanların birbirleriyle, makinelerle ve tesislerle etkileşime geçmesine yardımcı olan web tabanlı IoT uygulamaları, sahadaki profesyoneller ile uzaktaki uzmanlar arasında gelişmiş iş birliğini mümkün kılar.

Bağlantılı ve akıllı varlıklar, açıklanabilir yapay zeka ve bileşik yapay zeka sayesinde veri bilimcisi olmayan kişilerle iletişim kurabilir. Açıklanabilir AI, insanların bir AI sisteminin nasıl karar verdiğini anlamasına ve iletmesine olanak tanırken, bileşik AI işletmelerin karmaşık sorunları çözmesine yardımcı olmak için birden fazla AI tekniğini bir arada kullanır. Bu faydaları elde etmek isteyen kuruluşlar, yapay zeka güdümlü iç görülerin dilini ve karar desteği için sonuçların nasıl yorumlanacağını anlama kabiliyeti kazanmalıdır.

Çeşitli teknoloji uzmanları farklı IoT web uygulamalarını kullanır. Örneğin, kullanıcılar bir üretici şirketin IoT web uygulaması operasyon uzmanları, ekipman kullanıcıları, tesis yöneticileri ve araç yöneticileri tarafından kullanılabilir. Her kullanıcının farklı bir ihtiyacı vardır. Örneğin operasyon uzmanı, IoT web uygulamalarını kullanarak ekipmanı ve bağlantıyı izler, uzaktan günceller ve sorunları giderir. Tesis yöneticisi, genel tesis etkinliğini görüntülemek için ekipmanla ilgili temel performans göstergesi bilgilerini mevcut sistemlere entegre eder.

Web ve mobil tabanlı IoT uygulamaları arasındaki farklar

IoT web uygulamaları bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler de dahil olmak üzere çeşitli makinelerde çalışıyor. Ancak yalnızca masaüstü kullanım ve birçok farklı boyuttaki mobil ekranlarda çalışmak için tasarlanmış duyarlı türleri de var.

Android veya Apple cihazlar için geliştirilen IoT mobil uygulamaları ise uygulama mağazaları aracılığıyla sunulur. Bu uygulamalar, belirli bir kullanım ve amaç için tasarlandıklarında en uygunudur. Örneğin, kan şekeri takibi ve insülin iletimi için kişiye takılacak bir tıbbi cihaza gömülü çalışan mobil uygulamanın ağa bağlı kalmadan veya güvenlik ihlallerine maruz kalmadan güvenli bir şekilde çalışmalıdır.

IoT web uygulamaları genellikle internet bağlantısı gerektirirken, mobil uygulamalar internet bağlantısı olmadan da çalışacak şekilde tasarlanabilir.

IoT web uygulamaları düzenli olarak güncellenmesi ve kurumsal verilerle bağlamsal olarak zenginleştirilmiş uygulamalar için esnek tasarlanması gerekir. Bir IoT web uygulaması, değer yaratmak için onunla etkileşime giren çok sayıda teknoloji uzmanı için iş süreci avantajları sağlamalıdır. Düşük sıcaklık kontrollü tedarik zincirinde gıda veya biyolojik ürünlerin soğuk zincir lojistiğini hayal edin. Bir kamyon şoförü, planlayıcı, sevk memuru ve işletme müdürü dahil olmak üzere birçok farklı kişi bu sürece dahil olur. Her biri IoT verilerine dayalı olarak hareket eder. Bu eylemlerin her biri, arka uç kurumsal uygulamalarla etkileşime geçilmesini sağlayacak bir arabirim gerektirebilir. Bu yaklaşım, maliyet ve güvenlik açısından bir web uygulaması yapısına en iyi şekilde uyar. Gerçek zamanlı durumsal farkındalığı izleyen IoT verileri, insanların lojistik konularda daha iyi kararlar almasına yardımcı olur. Kuruluşlar daha sonra gelecekteki sevkiyatları etkili planlamak için ayrıntılı IoT verilerini analiz edebilir.

Neden web tabanlı bir IoT uygulaması tercih etmelisiniz?

IoT web uygulamaları, özelleştirilebilir gösterge panoları, yapılandırmaları ve farklı kullanıcıları hedef alacak şekilde uyarlamasını sağlayan kontrol seçenekleriyle dikkat çekiyor. Bu uygulamaların diğer dikkate değer özellikleri arasında ise gelişmiş izleme ve alarm bildirimleri yer alır.

Web tabanlı IoT uygulamaları geliştiren ve dağıtan kuruluşlar aşağıdaki hususları titizlikle ele almalıdır:

·       Güvenlik: Kuruluşlar cihaz koruması, IoT veri akışı bütünlüğü ve yaşam döngüsü yönetimi için planlama yapmalı.

·       Ön uçta geliştirme esnekliği: Ön uç geliştirme içeriği IoT verilerinden ve analitiklerinden türetilmeli. İdeal olarak, çok sayıda özel kodu yönetmeden yeni işlevler eklenebilmeli.

·       Uygulama yaşam döngüsü yönetimi: Bu özellik, yeni sürümler oluşturulup yayınlandıkça IoT web uygulaması mantığını kolayca güncelleme yeteneği sunar. Birçok IoT web uygulaması, değişen ve bazen güvenlik düzeltmeleri gerektiren kitaplıklarla ve kod tabanlarıyla çalıştığında uygulama yaşam döngüsü yönetimi zorlaşabilir.

·       Kullanıcılar için bağlantı ve bant genişliği: Daha yüksek bant genişliği ve güvenilir bağlantı, IoT web uygulamalarının verileri daha düşük gecikmeyle daha hızlı aktarabilmesini sağlar.

·       Karar verme: Kuruluşlar uygulama için karar verme sürecini ve bunun nasıl değer sağladığını belirlemelidir.

·       Ölçüm sonuçları: IoT uygulamasının verimini ölçerken, veri çıkışı ve API çağrıları gibi IoT mimarisi özelliklerinin yanı sıra azaltılan iş kazaları gibi metriklerin de ölçülmesi tavsiye edilir.

Bir IoT web uygulaması ölçeklenebilir olmalı ve büyük miktarda veriyi işleyebilmelidir. Arka uç, büyük veri isteklerini işlemeli ve bunlara gerçek zamanlı olarak yanıt verebilmeli. Dahili Sensörler, IoT cihazlarından gerçek zamanlı olarak veri topladığı için geliştiricilerin dinamik kullanıcı arayüzleri tasarlaması gerekir. Örneğin, bir kalp atışı izleme sisteminin her saniye kullanıcının kalp atışını oluşturması gerektiğinden, kullanıcı arabiriminin sık değişiklikleri işlemesi gerekir.

Ödüllü SkywaveIoT Platformu ile tanışın

İnnova tarafından geliştirilen yerli ve milli SkywaveIoT platformu, nesnelerin interneti uygulamalarınızı en gelişmiş mimari üzerinde inşa etme şansı tanır, sunduğunuz IoT çözümleri mimarisinin temelini oluşturur ve sahadaki cihazlarınızı SkywaveIoT platformunda bir araya getirir.

Ulaşımdan enerjiye, kamudan telekoma ve finansa kadar verinin kritik öneme sahip olduğu tüm sektörlerde SkywaveIoT platformu üzerinde oluşturulan çözümlerle hizmet verebilirsiniz. Her türlü dikey uygulamanın üzerinde geliştirilip çalıştırılabildiği SkywaveIoT platformu, veri analitiği ve veri anlamlandırma çözümlerinin geliştirilmesi için ideal kabiliyetlerle donatılmıştır.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr