26 Kas 2020
2 dk okuma süresi
Akıllı Envanter Yönetimi çözümleri, geleneksel envanter yönetimi yaklaşımından farklı olarak IoT kullanarak dijitalleşmeyi kolaylaştırıyor.
Uçtan uca otomasyona olanak tanıyan Akıllı Envanter Yönetimi yaklaşımında, Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ve RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojilerinden faydalanılıyor.
Akıllı Envanter Yönetimi nasıl yapılır?
Bu süreçte öncelikle her bir stok öğesine bir RFID etiketi atanır. Alıcı görevi gören bu etiketin içerisinde ise ilgili öğeye ait tüm bilgileri dijital olarak saklayan bir kimlik numarası yer alır. Herhangi bir RFID okuyucusuyla taratıldığında, bulutta depolanan ürün modeli, stok sayısı, son kullanma tarihi ve benzeri bilgiler kullanıcılara gösterilir.
Marketwatch tarafından gerçekleştirilen güncel bir araştırmaya göre, küresel üretim piyasalarındaki şirketlerin yalnızca 33’ü herhangi bir envanter yönetimi yazılımı kullanırken, araştırmaya katılan firmaların yüzde 67’si ise stok yönetimini hala Excel tablolarında tuttuklarını açıkladı. Excel kullanan şirketler, her ay stok verilerini elle elektronik tablolara geçirmek için ortalama 18 saat harcıyor. Araştırma şirketi, söz konusu bu elektronik tabloların yüzde 88’inin en az bir hata içerdiğini de belirtiyor.
Akıllı Envanter Yönetimi’nin avantajları
IIoT ve RFID teknolojileriyle hayata geçirilen Akıllı Envanter Yönetimi çözümleri, üretici firmalara her ay 20 saate yakın zaman tasarrufu gerçekleştirmelerinin yanı sıra, envanterlerini hatasız yönetmelerini ve depo operasyonlarına dair gerçek zamanlı verilere ulaşmalarını sağlıyor.
RFID okuyucuları aracılığıyla verilere ulaşılmasını ve onlardan gerçek zamanlı öngörüler üretilmesini sağlayan Akıllı Envanter Yönetimi, iş süreçlerini iyileştirerek Akıllı Fabrika yaklaşımının mihenk taşlarından birisini oluşturuyor.
Nesnelerin İnterneti destekli Akıllı Envanter Yönetimi çözümlerinin üretici firmalara sağladığı en büyük avantajlar ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor.
Akıllı Envanter Yönetimi ile depo süreçlerinin otomasyonu
RFID ve IIoT sayesinde veri toplama kadar, cihazları otomasyona dahil etmek de son derece kolay. Böylece üreticilerin üretim süreçlerindeki darboğazları ve düşük verimlilikle çalışan makineleri saptaması, hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor. Depo süreçlerinin otomasyonu ile operasyonel verimlilik arttığı gibi, siparişlerin gecikmesinin de önüne geçilebiliyor.
İş yapma sürelerini kısaltma
Nesnelerin İnterneti teknolojileri, kullanılabilir envantere dair gerçek zamanlı veriler üretilmesine yardımcı olurlar. Bu veriler, Makine Öğrenimi teknolojisinin de yardımıyla talep öngörülerini oluşturmada kullanılabilir. İnsanlara göre çok daha yüksek miktarda veriyi işleyebilen gelişmiş sistemler, insan gözünden kaçabilecek paternleri de tespit edebiliyorlar ve talep öngörülerinde insana göre daha yüksek doğruluk oranında çalışıyorlar.
Süreç saydamlığı ve gizli maliyetlerin keşfi
Akıllı Envanter Yönetimi, RFID etiketlerden toplanan verilerle stok seviyeleri hakkında sürekli gerçek zamanlı veriler sağlıyor. Bunun sonucunda hammaddelerin, üzerinde çalışılan malların ve satışa hazır ürünlerin şeffaf şekilde takip edilmesini sağlıyor. Bu da üreticilere envanterlerine dair tüm bilgilere anlık olarak ulaşabilme ve gizli maliyetleri ortaya çıkarma olanağı veriyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm