IoT cihazlarınız için hangi işletim sistemini seçmelisiniz?

iot-cihazlariniz-icin-hangi-isletim-sistemini-secmelisiniz

27 Eki 2022

3 dk okuma süresi

IoT işletim sistemleri, minimum güç ve depolama kaynağına sahip cihazları desteklemek için tasarlanmıştır. Sektördeki mevcut işletim sistemlerini ve bunların cihazlarınıza nasıl uyum sağlayabileceğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

IoT işletim sistemleri, cihazların ve uygulamaların sınırlı işlem gücü ve bant genişliği kısıtlamaları dahilinde birbirleriyle ve bulut hizmetleriyle iletişim kurmasını sağlar. İşletim sistemlerinin temel fonksiyonu, verileri iletmek, toplamak ve depolamak için gerekli kaynakları yönetmektir. Bu nedenle optimum ürün performansı, güvenlik ve yönetim için doğru işletim sistemini seçmek çok önemlidir.

IoT işletim sistemleri; akıllı sayaçları, ATM'leri, asansörleri, trafik ışıklarını, TV’leri, POS cihazlarını ve hatta uçak içi sistemleri bile kontrol edebilir.

IoT cihazlarını kontrol eden ve veri aktarımını sağlayan işletim sistemleri, macOS veya Windows gibi yaygın olarak bilinen işletim sistemlerinden farklıdır. Masaüstü işletim sistemleri, kullanıcı etkileşimi ve kaynak yönetimi gibi birincil işlevleri yerine getirir. Öte yandan IoT işletim sistemleri ise hücresel bağlantı, mobilite ve birlikte çalışabilirlik gibi konularda IoT cihazlarının güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır.

IoT işletim sistemi seçimini doğru yapın

IoT cihazları, mobil cihazlara ve masaüstü bilgisayarlara göre daha az güç, bellek ve işlem kapasitesine sahiptir. Bu faktörler, geliştiricilerin bir cihazın yeteneklerine uyan ve gereksinimlerini karşılayan IoT işletim sistemini doğru seçmesini daha da önemli hale getirir.

IoT işletim sistemi, ürün üretim hattından çıktıktan ve kullanıma girdikten sonra ürünün tüm uygulama, donanım ve bağlantı gereksinimlerini desteklemelidir. Örneğin, işletim sisteminin gerçek zamanlı performansı ve işlem gücü cihazın beklenen ihtiyaçlarına uygun olmalıdır.

Farklı IoT işletim sistemleri farklı güvenlik özellikleri sunduğundan, yöneticiler cihazlarının hangi güvenlik özelliklerini gerektirdiğini hesaba katmalıdır. Bu güvenlik özellikleri arasında; şifreleme, sertifikasyon, çok katmanlı savunma ve bölümlere ayırma yer alır.

IoT cihazının herhangi bir özelliğinde değişiklik yapmanın gerekli olacağı durumlar göz önünde bulundurularak, cihazın performansını etkilemeden ölçeklenebilen bir işletim sistemi seçilmelidir.

IoT İşletim Sistemleri

IoT işletim sistemi seçimi yaparken olabildiğince fazla seçeneği incelemeniz faydalı olacaktır. Piyasadaki mevcut seçenekleri aşağıda görebilirsiniz.

Contiki

Contiki, C dili ile oluşturulmuş açık kaynaklı bir IoT işletim sistemidir. Kablosuz sensörler, ağ cihazları ve mikrodenetleyiciler gibi düşük güçlü IoT cihazlarına uygundur ve internet standartları IPv6 ve IPv4'ü kullanır. 3-Clause BSD lisansı altında yayınlanır ve bellek verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için protothreads'e dayanır. Contiki kullanım alanları arasında sokak aydınlatması, radyasyon izleme, alarmlar ve akıllı şehirler için ses izleme yer almaktadır.

FreeRTOS

Gömülü cihazlar için gerçek zamanlı bir işletim sistemi olan FreeRTOS, küçük IoT cihazlarına bağlanmayı kolaylaştırır. Amazon, FreeRTOS topluluğu için bu işletim sistemininin geliştirilmesini sürdürmektedir. Çoğunlukla C ile programlanan FreeRTOS, endüstriyel kullanım durumlarını, tüketici ürünlerini ve B2B ticari ürünleri destekler. Başlıca özellikleri arasında; eşyordam desteği, küçük bellek ayak izi ve düşük teknik ek yük gereksinimi bulunur. MIT lisansı altında yayınlanmaktadır.

Arm Mbed

Arm Mbed OS, Arm Cortex-M tabanlı donanım üzerinde akıllı IoT ürünleri oluşturmak için çeşitli özellikler içerir. Bu işletim sistemi Apache 2.0 lisansını kullanır ve Wi-Fi, RFID, hücresel iletişim, yakın alan iletişimi ve Bluetooth gibi bağlantı seçeneklerini destekler. Arm Mbed OS endüstriyel, ticari ve son kullanıcı ürünlerinde kullanılmaktadır.

Tizen

Tizen, Linux tabanlı ücretsiz, açık kaynaklı bir IoT işletim sistemidir. Linux Vakfı tarafından barındırılan ve Samsung Electronics tarafından geliştirilen bu işletim sistemi, giyilebilir cihazlar, akıllı telefonlar ve akıllı TV'lerde kullanılır. Tizen; Bluetooth, Wi-Fi, Matter ve Thread protokollerini desteklemektedir. Yöneticiler IoT cihaz geliştirme için HTML5, C ve C++ programlama dillerini ve Arm, Arm64, x86 ve x86-64 platformlarını kullanabilir.

Windows IoT

Windows IoT, Microsoft Windows 10 işletim sisteminin bir bileşenidir ve Arm ve x86/x64 cihazlarda çalışan IoT cihazlarıyla çalışır. Windows IoT işletim sistemi iki sürüm halinde gelir: Core ve Enterprise.

Windows IoT Core küçük, gömülü cihazları destekler. Bunlar dijital tabelalar, akıllı evler ve binalar, IoT ağ geçitleri ve giyilebilir cihazlardır..

Windows IoT Enterprise ise dijital tabelalar, POS cihazları, endüstriyel tabletler, kiosklar, ATM'ler, tıbbi cihazlar ve üretim cihazları için endüstriyel kullanım durumlarını destekler.

Microsoft, Windows IoT Enterprise'ı Windows 10 ve Windows 11'de sunmaktadır. Windows IoT 10, çok fazla güncelleme gerektirmeyen uzun vadeli donanım için tasarlanmış cihazlar için daha uygundur. Windows IoT 11 yıllık yükseltmeleri desteklediğinden, zaman içinde özellik setleri değişecek daha fazla cihaz için daha idealdir.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr