IoT cihazları ve sensörleri seçerken nelere dikkat edilmeli

IoT cihazları ve sensörleri seçerken nelere dikkat edilmeli?

19 Nis 2022

2 dk okuma süresi

IoT teknolojisi baş döndürücü bir hızla gelişiyor ve hem küçük hem de büyük ölçekli işletmeler için sayısız fırsatlar sunuyor. 2030 yılına kadar dünya çapında yaklaşık 50 milyar IoT cihazının kullanımda olacağı tahmin ediliyor. İşletmeler, IoT teknolojisi sayesinde operasyonlarını gerçek zamanlı verilerle uzaktan yönettiği bir dünyaya giriyor.

IoT cihazları ve sensörleri, işletmelerin depo ve ofis yönetimi harcamalarından tasarruf etmesine ve operasyonları daha verimli yönetmesine yardımcı olur. Örneğin, IoT sensörleri, istenilen zaman aralıklarında ofis odalarının doluluk durumunu ölçerek enerji kullanımını en aza indirmek için aydınlatma sistemini yönetebilir veya ısıtma sistemini programlayabilir. Aynı şekilde tedarik zincirinde önemli bir yere sahip olan, ortam sıcaklığı ve nem oranı gibi çeşitli bilgileri anlık olarak toplayabilir.

İşletmeler, IoT cihazlarının ve sensörlerinin operasyonlarının kârlılığını artıracağının farkında olsalar da genelde özel ihtiyaçlarını karşılayan doğru IoT cihazını veya sensörünü seçmekte zorlanıyorlar. Doğru cihazların doğru şekilde uygulamaya alındığından emin olmak için IoT cihazlarını veya sensörlerini seçerken göz önünde bulundurulması gereken faktörlere birlikte bakalım.

Doğruluk

Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi IoT cihazlarının veya sensörlerinin doğruluğu, cihazın verimli kullanılmasını sağlamak için önemlidir. Bir IoT cihazı veya sensörü, gerekli bilgileri hassasiyetle takip edebilmelidir. Örneğin, gerçek zamanlı sıcaklık/durum verilerini toplayan sensörler, sıcaklığa duyarlı biyomedikal materyali yakından izlemesi gereken bir biyoteknoloji şirketi için harika bir şekilde çalışabilir. İşletmeler, küçük sıcaklık değişiklikleri gibi durumların bile yakalanmasını ve gerekli uyarıların tetiklenmesini sağlamak için IoT cihazının veya sensörün doğruluğunu ve performansını göz önünde bulundurmalıdır.

Maliyet

IoT cihazlarının ve sensörlerinin maliyetlerini hesaplarken yatırım getirisine göre bir karşılaştırma yapmak gerekir. İşletmeler karar verirken IoT cihazlarının yeniden kullanılabilirliği ve kurulum için gerekli olan altyapı gibi konuları da göz önünde bulundurarak öngörülen bütçeyi aşıp aşmadıklarını kontrol etmelidir. IoT cihazlarının yönetiminin de bir maliyeti vardır. Bu nedenle kullanımı ve bakımı kolay cihazlar satın almak yatırım getirisini artırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca cihazlar ve sensörleri satın almadan önce hangi güvenlik standartlarını destekledikleri araştırılmalı ve birbirleri ile uyumlu şekilde çalışacaklarından emin olunmalıdır.

Dayanıklılık

Satın alınan bir IoT cihazının uzun yıllar boyunca kullanılıp kullanılamayacağı önemli bir konudur. IoT cihazları, geçen uzun süreler içinde sürekli değişen ortam şartlarından etkilenmeden performanslı bir şekilde çalışabilmelidir. Cihaz performansında yaşanacak düşüşler çok büyük mali kayıplara neden olabilir. Örneğin, ortam sıcaklığını kontrol eden bir sensörde yaşanacak bir arıza, soğuk zincirin kırılması gibi sonuçlar doğurabilir.

Bağlanabilirlik

Bir IoT ekosisteminde cihazlar arası bağlanabilirlik kritik bir rol oynar. IoT ağlarında; Bluetooth, LoRa, NFC, Wi-Fi ya da ZigBee gibi hem kısa hem de uzun menzilli pek çok farklı iletişim protokolü kullanılır. Bu nedenle ağa dahil edilecek cihaz ve sensörlerin kullanılan tüm protokolleri desteklemesi, birbirleri ile uyum içinde çalışabilmesi gerekir.

Nereden başlamalı?

İşletmenizde IoT'yi benimseme süreci biraz göz korkutucu olabilir. İhtiyaçlarınıza uygun cihazların seçilmesi, kurulması ve verimli şekilde yönetilebilmesi gibi konularda bir IoT platform sağlayıcısından destek alabilirsiniz. Mevcut operasyonel koşulların eksikliklerinin tespit edilerek işletmeniz için en uygun çözümün hayata geçirilmesi için İnnova’nın ödüllü SkywaveIoT platformundan faydalanabilirsiniz.

IoT cihazlarının iş süreçlerine olan etkisi, verimlilikte meydana gelen artışla kolayca görülebilir. IoT cihazlarının topladığı verilerle içgörülerde bulunarak iyileştirmeler yapmak da mümkün olur. Piyasada bulunan IoT cihazlarındaki artış işletmelerde inovasyonun yanı sıra sektördeki rekabeti de artırmaktadır.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr