23 Eyl 2022
3 dk okuma süresi
Günümüzde iş, eğlence ve eğitimde kullandığımız servislerden performanslı bir şekilde yararlanabilmek için yüksek hızlı ve kaliteli bir internet bağlantısına sahip olmak artık bir zorunluluk haline geldi. İnternet servis sağlayıcınızdan almakta olduğunuz hizmet kapsamında internet bağlantı hızınızın olması gerekenden daha yavaş olduğunu düşünüyorsanız bu yazımızda yer verdiğimiz bilgilere göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bir internet altyapısının kalitesini ölçme için gecikme süresi, kesinti sayısı ve paket kaybı gibi metrikler kullanılır. Bağlantı kalitesi, hat üzerinden gönderilen ve alınan bilgilerin doğruluğunu, eksiksizliğini ve başarısını gösterir. Kalitesi düşük bir internet bağlantısının hızında büyük boyutta dalgalanmalar yaşanır, gecikme süreleri artar ve sık sık kesintiler yaşanır. Bağlantı kalitesi denince akıllara genellikle sadece hız gelse de büyük boyutlu dosyaları indirirken ve karşıya yüklerken büyük avantaj sağlayan bağlantı hızı tek başına yeterli bir kalite göstergesi değildir. Örneğin, video konferans görüşmelerinde ve çevrimiçi oyunlarda önemli olan hız değil gecikme süresidir. Gecikme süresinde yaşanan artış oyunlarda takılmalara neden olur ve toplam oyun deneyimini çok olumsuz etkiler. Aynı şekilde video konferans görüşmelerinde de tarafların kesintisiz iletişimde kalabilmeleri çok önemlidir. Aksi halde taraflar birbirlerinin söylediklerini anlamakta güçlük yaşar ve sık sık aynı anda konuşmaya çalışırlar.
İnternet kalitesinin geleneksel ölçütleri çoğunlukla verime odaklanmıştır. Bunun nedeni, daha yüksek verimin daha düşük gecikme ve daha az paket kaybı sağlayacağı beklentisidir ancak bu her zaman geçerli olmayabilir. Bağlantınızı verim için optimize etmek bazen hem gecikmeyi hem de paket kaybını artırabilir. Bu nedenle internet kalitesini ölçerken tüm bu nicelikleri ölçmek çok önemlidir.
İnternet bağlantınızın hızını ölçebilmeniz için çok sayıda ücretsiz servis bulunur. Türk Telekom’un hız testi sayfasına girerek anlık download ve upload hızlarınızla birlikte, gecikme süresi (ping) ve paket kaybı (jitter) bilgilerinizi de görebilirsiniz.
İnternet bağlantı hızını artırmak için ek bir program yüklemeye ya da bir donanım satın almaya gerek kalmadan başvurabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur. Her şeyden önce bir hız testi yaparak hizmet aldığınız İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) tarafından size vadedilen hıza ulaşıp ulaşamadığınızı kontrol etmelisiniz. Ardından kullandığınız internet altyapısı ve modem cihazının bu hızı desteklediğinden emin olmalısınız. Her şey uygun olmasına rağmen düşük hızlarda kaldığınızı gözlemliyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
İnternet bağlantınızı çok uzun süre kesintisiz açık tutmak zaman zaman yavaşlamalar yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle modeminizi kapatıp kısa bir süre bekledikten sonra yeniden başlatmanız yavaşlama sorununu gidermek için denemeniz gereken ilk yöntemdir.
Ethernet kablosu ile alınan internetin bağlantı hızı her zaman kablosuz bağlantıdan daha fazladır ve daha stabildir. Bu nedenle modeminizi bilgisayarınıza yakın bir yere konumlandırarak ethernet kablosu ile bağlantı kurmayı deneyebilirsiniz.
Modemi sıfırlamak deneyebileceğiniz diğer yöntemlerden bir tanesidir. Bunu yaparken internet bağlantı ayarlarınızın ve şifrenizin de sıfırlanacağını unutmamanız gerekir.
Yukarıda yer verdiğimiz yöntemler dışında internet bağlantı hızınızı artırmak için aşağıdakileri de deneyebilirsiniz;
· Modem yazılımı güncelleme: Modem yazılımını güncellemek için cihazınızın arayüzüne erişip firmware update ya da benzer bir isim verilmiş olan seçeneği seçmelisiniz. Eğer çevrimiçi güncelleme seçeneği yoksa cihazınızın tam olarak modelini öğrenip ilgili üreticinin websitesinden güncel firmware dosyasını indirmeniz gerekebilir.
· DNS ön bellek temizleme: Bunu yapmak için başlat menüsünde arama kutusuna “cmd” yazıp enter’a basın. Gelen pencereye ipconfig /flushdns yazın ve enter tuşuna basın.
· DNS değiştirme: Windows’ta Ağ ve Paylaşım Merkezi”i açın ve “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin” seçeneğini seçin. Burada Ethernet bölümüne sağ tıklayın ve “Özellikler”i seçin. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP /IPv4)” seçeneğini seçin. “Özellikler” butonuna tıklayın. Açılan pencerede Google DNS ya da Open DNS gibi farklı bir sunucunun adresini yazın. İşlemleri tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
· Kablosuz ağınızın şifresini değiştirin: Yakınlarda bulunan bir kişi şifrenizi bir şekilde öğrenmiş ve ağınızı kullanıyor olabilir.
· Wi-Fi kanalını değiştirin: Modeminizin arayüzünde kablosuz ağ ayarlarına erişerek kullanılan W-Fi kanalını farklı bir kanal ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
· Tüm bu adımlar sonuç vermezse internet hizmeti aldığınız İSS ile bağlantıya geçerek sorunu çözmelerini talep edebilirsiniz.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm