HTML5 nedir? Nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir?

html5-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-nelerdir

16 Kas 2022

2 dk okuma süresi

HTML5, web siteleri oluşturmak için kullanılan HTML (Hypertext Markup Language) metin işaretleme dilinin beşinci ve en son sürümüdür.  Web sitesi hazırlayan yazılımcıların işini oldukça kolaylaştıran ve dinamik sayfalar oluşturabilmeyi sağlayan HTML5, günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. 

HTML5 ne zaman çıktı?

HTML5, 2008 yılının Ocak ayında halka açık bir şekilde kullanılmaya başlanmış olsa da W3C (The World Wide Web Consortium) tarafından kararlı bir sürüm olarak tavsiye edilen işaretleme dili olarak duyurulması 2014 yılının Ekim ayında gerçekleşmiştir.  

HTML5’ın farkları nelerdir?

Daha önce kullanılmakta olan dört sürüme ait bütün özellikleri bünyesinde barındıran HTML5, bunlara ek olarak birçok yeni özellikle beraber gelmiştir. HTML5 ile oluşturulmuş dinamik sayfaları görüntülemek için herhangi bir tarayıcı eklentisi kurmaya gerek olmaması, geçmiş sürümlerle kıyaslandığında en büyük üstünlüklerinden bir tanesidir.  

HTML5’in sağladığı avantajlar nelerdir?

HTML5 ile bir web sitesi oluşturmanın sağladığı en önemli avantajları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

Video/Ses dosyalarını oynatma

HTML5 çıkmadan önce bir web sitesinde video ya da ses dosyası oynatabilmek için çoğunlukla Adobe Flash Player, Apple Quicktime ya da Microsoft Silverlight gibi üçüncü parti yazılımlar kullanılırdı. Farklı tarayıcılarda farklı görünen ve mobil cihazlarda sıkça hata alınmasına neden olan bu çözümler, HTML5’in son derece verimli ve stabil çalışan medya oynatma özelliği sayesinde tamamen terk edildi. 

Çevrim dışı ön bellek

HTML5’in getirdiği en büyük yeniliklerden bir tanesi, daha önce ziyaret edilmiş bir web sitesi yeniden ziyaret edilmek istendiğinde internet bağlantısı kopsa bile sitenin temel öğelerinin ön bellekten yüklenerek çalışır durumda görüntülenebilmesidir. Web siteleri HTML5 ile hazırlanırken hangi dosyaların ziyaretçinin tarayıcısına ait ön bellekte saklanacağı seçilebilir.

Temiz kod

HTML5, daha önceki sürümlerden çıkarılan dersler neticesinde son derece sade bir kodlama yapısına sahiptir. Bu sayede web sitelerinde değişiklik yapılmak istendiğinde karmaşık kod yığınları arasında kaybolmadan istenilen sonuca kolayca ulaşılabilir. Ayrıca arama motorları da HTML5 ile kodlanmış sayfaların içeriğini daha kolay indeksler ve böylece arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak mümkün hale gelir. 

Tarayıcı uyumluluğu

Kullandığınız tarayıcının Chrome, Firefox, Safari, Edge veya Opera olması fark etmeksizin HTML5 ile hazırlanmış web siteleri, eski sürümlerle hazırlanmış olanlara oranla çok daha az hata verir.

Mobil cihaz performansı

Responsive (Duyarlı) olarak tanımlanan web siteleri, farklı ekran boyutları ve farklı çözünürlüklere sahip olan mobil cihazlarda sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunarlar. Bu sitelerin tamamı HTML5 ile oluşturulmuştur. 

HTML5 ve CSS birlikte kullanılır mı?

HTML5 ve CSS (Cascading Style Sheets) arasında oldukça sıkı bir bağ olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. CSS temel olarak HTML'de olmayan metin ve format biçimlendirme özelliklerini sunan bir işaretleme dilidir. HTML5 bir işaretleme dili olarak bir web sitesinin temelini oluştururken CSS ise web sitesinin estetik açıdan güzel görünmesine odaklanır. Bu nedenle HTML5 ve CSS birlikte uyum içinde çalışırlar. 

HTML5’in kullanım alanları nelerdir?

Çoğu kişi HTML’i bir programlama dili olarak biliyor olsa da HTML aslında geçmişi çok eskilere dayanan bir işaretleme dilidir. Yani HTML ile bir program ya da uygulama yazılamaz. Bu işaretleme dilinin son sürümü olan HTML5, geçmiş sürümlere göre çok daha dinamik web siteleri hazırlamak için kullanılır.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr