6 May 2024
2 dk okuma süresi
Yıllar geçtikçe siber güvenlik konusu iş dünyasının giderek daha önemli bir parçası haline geliyor ve her yıl daha fazla şirket siber saldırıların kurbanı oluyor. Birçok işletme kendilerini ve müşterilerini siber tehditlerden korumak için hizmet olarak siber güvenlik (CSaaS) çözümlerine yöneliyor. Kişi ya da kurumların dijital ortamda güvenliği sağlamak için kullanabilecekleri çeşitli teknolojik ve stratejik önlemleri içeren CSaaS, bilgisayar sistemlerini, ağları, veritabanlarını ve diğer dijital varlıkları korumayı amaçlıyor.
İş dünyası liderleri ekonomik kaygılarla meşgulken aynı zamanda işletmelerinin ayakta kalmasının, sistemleri ve bilgileri güvence altına alma becerilerine bağlı olduğunun da farkındalar. Riskleri azaltmak, varlıkları ve yatırımları stratejik olarak tahsis etmek için sistemlerini ve süreçlerini yeniden tasarlamaları gerekiyor.
Bununla birlikte üst düzey yöneticilerin büyüme stratejilerini değerlendirirken siber risk haritasındaki konumlarını da gözden geçirmeleri kritik önem taşıyor. Bu noktada siber güvenlik için CSaaS dağıtım modeli öne çıkıyor. Kullandıkça öde yaklaşımına sahip olan CSaaS, işletmelerin yalnızca gerekli çözümlere erişim sağlamasına imkan tanıyan özel sistemler sunuyor.
Hizmet olarak siber güvenlik modeli işletmelere talep üzerine siber güvenlik koruması sağlıyor. CSaaS, kurumların devam eden güvenlik yatırımlarının maliyetini azaltmasına yardımcı olurken işletmelerin de kendileri için daha önemli alanlara odaklanmasına fırsat tanıyor.
CSaaS çözümlerinde yaygın olarak şu temel özellikler bulunuyor:
İlgili sektörlerde deneyim
Kanıtlanmış bir başarı geçmişi
En son siber güvenlik teknolojileri ve en iyi uygulamalar konusunda uzmanlık
Bir işletmenin özel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş çözümler sunma yeteneği
Özelleştirilmiş teslimat modeli
İnsan kaynağına yönelik ek yük olmadan ihtiyaca dayalı teslimat modeli
Zamana ve değişen iş gereksinimlerine göre ölçeklendirme esnekliği
Maksimum fayda için sektörler arası deneyim
Hizmet taahhütleri genelinde en son en iyi uygulamaları paylaşan aktif bir siber profesyonel ekibi
Ölçülebilir performans metrikleri
Temel organizasyonel risk göstergeleri ve ölçümleri
Tüm bu unsurlar işletmelerin bir sonraki siber saldırıya karşı korunması için somut bir siber duruş oluşturmasını sağlıyor. Böylelikle CSaaS modeli, geleneksel siber güvenlik çözümleriyle ilişkili yüksek maliyetlere maruz kalmadan kurumlara en son güvenlik teknolojilerine erişme yeteneği vadediyor. CSaaS sayesinde bulut tabanlı güvenlik sistemleri ve siber tehdit istihbaratı da dahil olmak üzere en son teknolojiye sahip güvenlik araçlarından ve teknolojilerinden yararlanılabiliyor. Üstelik CSaaS kurumların yönetilen güvenlik hizmetleri, siber güvenlik danışmanlığı ve acil durum müdahale hizmetleri de dahil olmak üzere uzman siber güvenlik desteğine tek bir yerden erişmesine olanak tanıyor. CSaaS, işletmelerin yeni ortaya çıkan tehditlerden korunmasına ve kritik varlıklarını potansiyel risklerden koruyabilmesine olanak tanıyor.
Siber güvenlik hizmetleri, şirketlerin daralan bütçeleri ve artan rekabet ortamında sınırlı BT ve güvenlik kaynaklarına erişimdeki zorluklarla başa çıkmasına yardımcı oluyor. CSaaS, geleneksel siber güvenlik çözümlerinden çok daha uygun maliyetli olmasına rağmen işletmelerin en son teknolojiye ve uzman desteğine erişmesini sağlıyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda birçok şirketin CSaaS modeline yöneleceği öngörülüyor. Ancak dijitalleşme oranı yükselirken kurumlar için siber güvenlik daha da kritik bir hale geliyor. İşletmelerin sürekli evrilen tehditlere karşı savunma yapması ve eğitimli güvenlik uzmanlarına erişim sağlaması kritik önem taşıyor. CSaaS modeli, bu ihtiyaçları karşılayarak maliyet etkinliği ve gelişmiş bir güvenlik çözümü sağlıyor. Bu nedenle 2024'te işletmelerin CSaaS hizmetlerine daha fazla yönelmesi bekleniyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm