Hibrit bulutun maliyet avantajı nasıl ortaya çıkartılır?

Hibrit bulutun maliyet avantajı nasıl ortaya çıkartılır?

14 Ara 2020

2 dk okuma süresi

Kurumlar hibrit bulutun maliyet avantajından nasıl daha iyi faydalanabilirler? IDC araştırma şirketine göre, maliyet ve süreç optimizasyonu, Avrupalı şirketlerin karşılaştığı en büyük zorluklar listesinin üst sıralarında yer alıyor. Bu zorluklar, BT önceliklerine de yansımış durumda. Maliyetleri düşürmek, şeffaf maliyetler ve maliyet kontrolü, BT departmanlarının başlıca önceliklerine dönüştü.

Bulut, kurumların maliyet hedeflerine ulaşması için kritik bir rol oynuyor. Açık bulutlar, sermaye masrafını (CAPEX), operasyon masraflarına (OPEX) dönüştürüyor. Diğer yandan, tüketim odaklı hizmetler ise özel bulutların maliyetini optimize ediyor. Bulut ayrıca AR-GE süreçlerine çeviklik kazandırarak yeni ürünlerin pazara ulaşma sürecini kısaltıyor.

SaaS, PaaS ya da IaaS olarak sunulan hem özel hem de açık bulutlar, artık iş dünyasında yerleşmiş durumdalar. Avrupalı şirketlerin yarısı, açık ve özel bulutun kombinasyonunu sunan hibrit buluttan faydalanıyor. Kurumlara esneklik sağlayan hibrit bulut, her iki bulut türünün avantajlarının ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilmesini mümkün kılıyor. Günümüzde kurumlar Hibrit Bulutu, uygulamaları onlara en uygun BT ortamlarında barındırmak için kullanıyor. Ancak kurumların yalnızca ufak bir bölümü, Hibrit Bulutun iş yükünü dağıtarak maliyetleri optimize etme kabiliyetinden gerçek anlamda faydalanabiliyor.

Hibrit Bulut’ta karşılaşılan en büyük zorluklar

IDC araştırmasına katılan Avrupalı BT yöneticilerine göre, Hibrit Bulut operasyonunda karşılaşılan en büyük zorluklar şöyle sıralanıyor:

Şeffaflık eksikliği (%29)

Veri yönetimi (%25)

Özel ile açık bulut arasında iş akışının otomasyona bağlanması (%21)

Hibrit Bulut altyapısının maliyeti nasıl optimize edilir?

Neyse ki, şeffaflık kazanmak ve Hibrit Bulut altyapılarının maliyetlerini optimize etmek için yapılabilecekler var:

Doğru depolamayı seçin

Açık bulut sağlayıcıları genellikle farklı depolama çeşitleri sunarlar. Bu çeşitler, en hızlısı ya da en pahalısı arasında performans farklarına sahiptir. Ancak her iş yükü, en hızlı depolamaya sahip olmayı gerektirmez.

Depolama seçeneğinizi, ihtiyaçlarınız doğrultusunda seçmek aylık açık bulut maliyetinin yüzde 70’e kadar düşmesini sağlayabilir. Bu senaryoda, yalnızca çalışanlar tarafından sıkça erişilen verilerin düşük gecikme, yüksek hız ve erişilebilirliğe sahip olması yeterlidir.

Yedekleme verileri ya da arşivler gibi nadiren ihtiyaç duyulan veriler ise 5 kata kadar daha uygun fiyatlı depolama seçenekleriyle kullanılabilirler.

Bulut aktivitelerini düzenli olarak izleyin

Bir uygulamayı buluta taşıdıktan sonra, uygulamanın sonsuza kadar orada kalması gerekmez. Uygulamanın ideal bulut ortamında olup olmadığını sorgulamak, iş yükünü daha iyi karşılayacak ya da daha uygun fiyatlı bir ortama geçilip geçilmeyeceğini değerlendirmek mantıklıdır.

IDC araştırma şirketi tarafından 2019 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, firmaların yüzde 36’sı uygulamalarını açık buluttan özel buluta geçirmeyi planlıyor. Ancak bu veri, söz konusu kurumların açık buluta sırtlarını döndükleri anlamına gelmiyor. Bunun yerine, bulut kombinasyonlarını optimize ederek, kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmayı hedefliyorlar.

Farklı kaynakların karma çözümleri

Günümüzde birçok kurum, yalnızca açık ve özel bulutu değil, çeşitli açık bulut çözümlerini bir arada kullanıyor. Bu sayede her bir uygulama için ideal ortamı seçebilmek mümkün hale geliyor. Yalnızca birkaç servis sağlayıcısı uçtan uca çözümler sunarken, pazarın geri kalanında API’ler üzerinden uyumluluk esaslı bir görünüm söz konusu.

Veri odaklı bir strateji geliştirin

Kurumlar, iş yüklerini farklı bulutlar arasında konumlandırma ve maliyetleri düşürmek için birleşik veri yönetimine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle veri odaklı bir strateji geliştirilmesi tavsiye edilir. Bu sayede veriler, özelleştirilmiş hibrit bulut altyapısı üzerinden ihtiyaç duyulduğu an erişilebilir kılınabilir.

Bulutunuzu izleyin

BT altyapıları, sorunları engellemek ve darboğazların önüne geçmek için anbean izlenebilir. Bunun için geliştirilen bulut izleme çözümleri hem açık hem de özel bulutta kullanılabilir. Bu çözümler de bizzat bulutta muhafaza edilir ve tüm BT altyapısına dair erişilebilirlik, performans ve kullanım gibi gerçek zamanlı veriler sağlar.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr