30 May 2023
2 dk okuma süresi
Bankacılık sektörü, gelişen fintek çözümleriyle son yıllarda adeta çağ atladı. Kullanıcıların günün her anı, istediği yerden, kolayca ödeme yapmalarına imkan tanıyan finans çözümleri, bankacılık sektörüne değer katıyor.
Teknoloji, bankaların ve diğer finans kurumlarının işleyişinde her geçen gün daha büyük rol oynamaya devam ettikçe, finansal hizmetler sektöründe de hızlı bir dönüşüm yaşanıyor. API'lerin çoğalması ve işletmelerin platformlaştırılması, bu dönüşümün ilk adımları olarak değerlendiriliyor. Bankalar rekabetçi kalabilmek için teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale geliyor ve odaklarını sigortacı ve likidite sağlayıcı olmaya çeviriyor.
E-ticaret ve perakende sektörü, kredi, sigorta ve ödeme hizmetleri de dahil olmak üzere satış noktasında gömülü finans servislerini en erken benimseyen endüstriler arasında yer alıyor. Mevcut makroekonomik durumun, gömülü finans hizmetlerinin benimsenmesini daha da hızlandırması bekleniyor. Yakın gelecekte birçok sektörde, gömülü finans servislerinin kullanım durumunda patlama yaşanacağı tahmin ediliyor.
Gömülü finans nedir?
Farklı bir uygulama veya platformun içinde finansal işlemler yapabilmeyi mümkün kılan gömülü finans servisleri, kullanıcıların finansal işlemlerini uygulamayı terk etmek zorunda kalmadan hızlı ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlıyor. Finansal hizmetler endüstrisini adeta dönüştüren bir çözüm olan gömülü finans, ortaklık bankacılığı, hizmet olarak bankacılık, şimdi satın al/sonra öde ve açık finans gibi farklı iş modellerini kapsıyor. Bu modeller, teknoloji, süreçler, kontrol ve organizasyon açısından belirli yetenekler gerektiriyor.
Araştırma şirketi Future Market Insights’a göre 2022’de dünya çapında 54 milyar dolar hasılat elde eden gömülü finans sektörünün 10 yıl içerisinde 248 milyar dolara ulaşması bekleniyor. ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Plaid’in raporuna göre, gömülü finans çözümlerini uygulayan şirketlerin yüzde 88'inde etkileşim artıyor. Ek olarak yüzde 85'inde ise bu uygulamanın yeni müşteriler edinmelerine yardımcı olduğu gözlemleniyor.
Günümüzde gömülü finans, üstün müşteri deneyimleri sağlamak için finans dışı şirketlerin teknoloji yığınlarının gerekli bir parçası haline geldi. Perakendecilerden yazılım firmalarına, pazar yerlerinden telekomünikasyon şirketlerine hemen her alanda gömülü finansın avantajlarından yararlanılıyor.
Gömülü finans servislerinin faydaları nelerdir?
Gömülü finans servisleri, finansal işlemleri uygulama veya platform içinde tamamlamayı kolaylaştırır. Kullanıcılar ayrı bir uygulama indirmek veya başka bir web sitesine gitmek zorunda kalmadan, tek bir yerden finansal işlemlerini yapabilirler.
Gömülü finans servisleri, finansal işlemleri uygulama veya platform içinde yapabildiği için, işlemler daha hızlı tamamlanır. Böylece kullanıcılar, çok fazla zaman harcamadan işlemlerini bitirebilir.
finansal işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanması daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Bu sayede müşteri memnuniyeti artar.
Gömülü finans servisleri, kullanıcıların finansal işlemlerini uygulama veya platform içinde tamamlamaları sayesinde daha güvenli işlem yapmayı mümkün kılar. Kullanıcılar, uygulama veya platformun sağladığı güvenlik önlemleriyle korunurlar.
Gömülü finans servisleri, kullanıcıların işlemlerini uygulama ya da platformda kalarak yapmalarını sağlayarak, olası ekstra işlem ücretlerinden tasarruf etmelerine yardımcı olur.
Gömülü finans servisleri, uygulama sahiplerinin daha iyi veri analizi yapmalarını da mümkün kılar. Bu sayede uygulama sahipleri, müşteri davranışları hakkında daha fazla bilgi sahibi olur ve uygulamalarını geliştirme fırsatı yakalar.
Gömülü finans, bankacılığın geleceği mi?
Son yıllarda dijital dönüşümün yönlendirdiği birçok değerli gömülü finans servisi örneği bulunuyor. Amazon'un işletme sermayesi kredileri, araba sigortası sunan Tesla ve Shopify'ın ticari banka hesapları, gömülü finans servislerinin en popüler örnekleri arasında yer alıyor. Gömülü finansın artık teknoloji ve ödemelerin kalbi haline gelmesiyle birlikte birçok yeni fintek çözümü de ortaya çıkmaya başladı. Kurumlar, gömülü finans servislerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için yeni işlem hizmeti modelleri arayışındalar. Bankacılığın geleceği kuşkusuz gömülü finans servislerinden geçiyor. Hangi ölçekte olursa olsun, finans kurumları bu dönüşümü benimserse, bu geleceğin bir parçası olabilir.
İlgili Postlar