Geleceğin bağlantılı ve akıllı şehirleri nasıl yönetilecek?

Geleceğin bağlantılı ve akıllı şehirleri nasıl yönetilecek?

25 Ara 2020

2 dk okuma süresi

IoT teknolojisindeki ilerlemeler ve 5G’nin yaygınlaşmasıyla geleceğin akıllı şehirleri hayatımıza girerken, bu yapılar nasıl yönetilecek sorusu akıllara geliyor. 

21. yüzyılda gerçekleşen sürekli teknolojik ilerlemenin en güzel yanlarından birisi, bugüne bakarak yarını yüksek doğrulukla öngörmeyi mümkün kılması. Bugünün mobil telefonları dünün akıllı telefonlarıydı, aynı şekilde bugünün istisnaları olan akıllı şehirler, yarının şehirleri olacak. Tümevarım tekniğiyle, bugünün akıllı şehirlerine ve yönetim platformlarına bakarak; gelecekte şehirlerin neye benzeyeceğine dair geçerli fikirler yürütebilmemiz mümkün.

Şehir yönetimleri, vatandaşlarına daha etkili hizmet vermek için akıllı şehir uygulamalarına her geçen gün daha fazla önem veriyor. Şehrin dört bir yanında, daha önce veriye duyarsız işlev gösteren araçlar, Nesnelerin İnterneti (IoT) sayesinde veri alışverişi gerçekleştiren sensörlere dönüşüyor. Günümüz şehirleri aydınlatmadan bilgi servislerine, iklim analizinden otopark yönetimine, atık yönetiminden sulamaya pek çok alanda dijitalleşiyor. Peki, tüm bu veriden nasıl anlamlı bilgiler ve değerler yaratılıyor? Yanıt, tahmin edebileceğiniz üzere IoT platformlarında yatıyor.

Entegre akıllı uygulamalar, şehirleri veri duyarlı hale getiriyor

Akıllı şehir uygulamaları, yerel yönetimlerin yetkisi dahilinde şehirde hizmet veren veya işlev gerçekleştiren bileşenlerin veri alışverişi yapabilmesine, kimi senaryolarda ise doğrudan müdahalelere olanak tanıyarak şehir sakinlerinin hayatlarını kolaylaştıracak özelleştirmeler gerçekleştirilebilmesine olanak tanır. Bu uygulamalar birbirlerinden bağımsız çalışabileceği gibi, hepsinin aynı platform üzerinde entegre çalışması ise, en büyük potansiyeli ortaya çıkarır.

Entegre dijital şehir yönetimi yaklaşımında; uygulamalar, nesneler arası iletişim ve etkileşimin sağlanması için özelleştirilmiş Nesnelerin İnterneti platformları üzerinde çalışır. Bu platformlar, ideal olmayan, ayrık bir yaklaşımla hayata geçirilmiş ve birbirlerinden habersiz çalışan akıllı şehir uygulamalarını tek bir çatı altında birleştirmek, aralarında çapraz senaryolar yürütmek ya da tamamen sıfırdan IoT projeleri gerçekleştirmek için kullanılabilir.

Her akıllı şehir, yüz ölçümü ve nüfusuna bağlı olarak sayıları binlerle, hatta milyonlarla ifade edilen sensörlere ihtiyaç duyar. Çok sayıda farklı kanaldan gelen verilerin ortak bir değere dönüşmesi ise etkin bir analizle gerçekleşir. Akıllı şehir yönetim platformları, sahip olduğu analitik yeteneklerle yerel yönetimlere mevcut durumu değerlendirme ve yeni değer yaratma konularında büyük fırsatlar sunar.

SkywaveCity: Akıllı şehirler için ideal şehir yönetim platformu

İnnova mühendisleri tarafından yüzde 100 yerli sermaye ve çabayla geliştirilen SkywaveIoT nesnelerin interneti platformu üzerinde çalışan SkywaveCity Platformu, yerel yönetimlerin kullandığı diğer kurumsal sistemlerle anlık entegrasyona olanak tanıyor ve operasyon merkezlerinden gerçek zamanlı kontrol olanağı sunuyor.

SkywaveCity mimarisi, farklı yetkinliklerle donatılmış birçok alt modüle sahip. Bu modüler mimari sayesinde hem yerel yönetimlerin daha etkin hizmet sunulması sağlanıyor hem de akıllı şehir dönüşümü hızlanıyor.

Akıllı şehir sensörlerinden toplanan verileri ve uygulamaları tek platformda toplayan SkywaveCity, yerel yönetimlerin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, ileriye dönük planlamalar için şehirlere ait verilerin üretilmesini mümkün kılıyor.

SkywaveCity’nin enerji, ulaşım, güvenlik, çevre, sağlık ve bilgilendirme odağında geliştirilen bileşenleri, şehir sakinlerinin hayatlarını kolaylaştıracak birçok yeniliğin kolaylıkla devreye sokulmasına olanak tanıyor. SkywaveCity ve bileşenleri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr