Fiziksel ve dijital dünya arasında köprü: Dijital ikiz

Fiziksel ve dijital dünya arasında köprü: Dijital ikiz

17 Ağu 2020

2 dk okuma süresi

NASA’nın danışmanlık görevini üstlenen Dr. Michael Grieves tarafından 2002’de ortaya atılan Dijital ikiz kavramı, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin yaygınlaşması sayesinde son yıllarda daha sık karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda, 2018’de Gartner tarafından en iyi 10 stratejik teknoloji trendi arasında kabul edilmesinin de etkisiyle popülerleşen dijital ikiz teknolojisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyoruz.

 

Dijital ikiz, üretim şirketlerinde performansı artırmayı ve maliyetleri en aza indirmeyi vaat eden bir metodoloji olarak tanımlanabilir. Gelişmiş teknolojiye sahip bir teknoloji trendi olan dijital ikiz, mühendislik ve tasarım projelerinde sıklıkla kullanılıyor. Dijital ikiz büyüklüğünün, 2025 itibarıyla 26,07 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu teknolojinin yakın gelecekte öneminin daha artacağını gösteren bir tahmin, farklı sektörler için anlam taşıyor. 

{module|IlgiliYazi}

Dijital ikiz nedir?

Dijital ikiz teknolojisi, dijitalleşen endüstride merak edilen konuların başında geliyor. Dijital ikiz nedir sorusunu, “canlı veya cansız fiziksel bir objenin dijital ortamdaki kopyası” şeklinde yanıtlamak mümkün. 

 

Geniş bir ifade ile dijital nesneleri fiziksel nesnelerle eşleştiren bir modelleme teknolojisi olarak, fiziksel verilerin dijital verilere dönüşümünün bir örneğini oluşturuyor. Ürünün fiziksel olarak yapılmadan dijital ortamda kopyasının oluşturulmasına dayanan bu teknoloji, Endüstri 4.0 vizyonunun bir yansıması olarak görülebilir.

 

 

Dijital ikizin faydası nedir?

Dijital ikiz teknolojisi sayesinde öngörülemeyen proje gecikmeleri azalıyor, yapılacak değişikliğin sonucu hızlı bir şekilde öğrenilebiliyor ve zamandan ve paradan tasarruf edilebiliyor. Dijital ikiz; nesnelerin interneti (IoT), makine öğrenmesi (ML) ve yapay zeka (AI) teknolojileriyle senkronize çalışıyor. Dijital ikiz örnekleri ile otomotivden akıllı şehirlere, sağlıktan üretim teknolojilerine kadar birçok sektörde karşılaşılabiliyor.

{module|IlgiliYazilar}

Dijital ikiz nasıl yapılır?

“Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi” isimli kitabın yazarı Michael Grieves’e göre dijital ikiz içeren sanal bir yapıyı kurgulamak üç etmeni gerektiriyor: Dijital ikizi oluşturulacak ürünün gerçek ortamdaki hali, sanal hali ve gerçek ürün ile sanal ürün arasındaki bağı oluşturan veriler. 

 

Dijital ikiz teknolojisi sensörlerle desteklenen, nesnelerin interneti prensibine uygun işleyen cihazdan alınan çalışma koşulları, gerçek zamanlı durumlar ve konum gibi verilerin ileri analitik özelliklere sahip bir modele göre işlenip çıktı üretilmesi ile çalışıyor. Bu süreçte, üretim sürecinde benzeri olmayan şekilde bilgi sağlanması nedeniyle dijital ikiz en önemli Endüstri 4.0 teknolojileri arasında sayılıyor.

 

Temsil ettiği nesnenin ömrünü uzatıp çalışma performansını yükseltebilmesi sayesinde dijital ikiz, işletme giderlerini ve potansiyel sermaye giderlerini düşürerek çalışma şekillerine değer katıyor. Test edilmesi zor ve mali açıdan yük olan kompleks ürünlerin denenmesi için dijital ikiz teknolojisinden yararlanmak benzersiz bir avantaj olarak öne çıkıyor.

 

İnnova Akıllı şehir çözümü

Vatandaşlara yeni ve inovatif hizmetler sunulmasının hedeflendiği akıllı şehir projelerinde İnnova nesnelerin interneti altyapısıyla şehrin ve şehirde yaşayanların ihtiyaçlarının sürekli takip edilebilmesine aracılık ediyor. İnnova SkywaveCity çözümü trafikten sağlığa, kamu hizmetlerinden enerji tasarrufuna kadar şehrin tüm ihtiyaçlarının merkezi bir sistem üzerinden yönetilebileceği ideal bir altyapı sunarak şehirlerin vatandaşlar için daha yaşanabilir hale gelmesini sağlıyor. Analitik süreçlerle ortaya çıkabilecek sorunların henüz sorun oluşmadan tespit edilebilmesini ve önlem alınmasını sağlayan SkywaveCity ekonomik ve çevresel olarak büyük kazançlar elde edilmesine olanak tanıyor.

 

Türkiye’nin ilk entegre akıllı şehir projesini Karaman’da hayata geçiren Türk Telekom; projenin entegre biçimde yönetimi, sensörler ve nesneler arası haberleşme teknolojisi, kiosklar, dokunmatik ekranlar, veri merkezi, destek hizmetleri ve operasyon merkezi çözüm ve hizmetleri İnnova’nın SkywaveCity platformunu kullanıyor. Güvenlik, verimlilik, ekonomi ve çevrenin korunması hedefleri İnnova SkywaveCity akıllı şehir çözümü ile mümkün oluyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr