15 Eki 2020
2 dk okuma süresi
Farklı teknolojilerin yakınsamasıyla misyonunu güçlendiren finans teknolojileri (fintech), mevcut iş modelleri yenilemenin yanı sıra, yepyeni iş modelleri ortaya çıkarmaya da öncülük ediyor.
Fintech akımını sıradan bir trendden farklılaştıran yegane özelliği, finansal hizmetleri banka ve dev kuruluşların tekelinden çıkararak, girişimciler için ulaşılabilir/uygulanabilir işlere dönüştürmesi. Böylece rekabet irili ufaklı şirketlerle çeşitleniyor ve müşteriler her açıdan daha geniş seçeneklere sahip oluyor. Hatta öyle ki, kimi durumlarda geleneksel finans kuruluşlarıyla çalışamayan müşteriler, ihtiyaç duydukları çözümlere fintech şirketleri aracılığıyla ulaşabiliyor.
Fintech ile ortaya çıkan yeni iş modelleri
Günümüzde fintech şirketlerinin geleneksel kuruluşlara kıyasla avantaj sağlamasını sağlayan birkaç iş modeli öne çıkıyor. Bunları 5 ana başlıkta inceleyeceğiz.
1. Alternatif kredi puanlaması
Sabit bir gelir kaynağı olan birçok serbest meslek sahibi, katı ve güncelliğini yitirmiş kredi puanlama kriterleri nedeniyle geleneksel banka kredisi taramalarını geçemiyor.
Bazı kredi derecelendirme hizmeti veren fintech şirketleri, benzer borçlu grupları arasında sosyal kriterler ve yüzdelik puanlama gibi alternatif veri noktalarını dikkate alarak yeni bir yaklaşım benimsiyor.
Fintech’lerin akıllı ve kendi kendine öğrenen bir algoritmayla birleştirdiği bu faktörler, zaman içinde kredi ret oranlarının düşmesine ve daha fazla kişinin krediye ulaşmasında rol oynayabilir.
2. İşlem teslimi (Transaction delivery)
Veriyi iyi yönetmek, müşterinin ihtiyaçları ve isteklerine ilişkin muazzam içgörüler sağlayabilir. İşlem teslim alanındaki fintech girişimleri, müşteri verilerini toplamak için gider yönetimi uygulamaları gibi ücretsiz ürünler kullanıyorlar. Bu ürünlerden toplanan verileri havuzdaki verilerle karşılaştırarak, müşterilerin gayrimenkul, fon satın alma, prim ödeme gibi konulardaki potansiyelini belirlemek mümkün oluyor. Bu alanda çalışan fintech şirketlerinin gelirleri daha çok işlem komisyonlarından elde ediliyor.
3. Eşler arası kredi
Peer-to-peer (eşler arası) borç verme, bir kişinin diğer bireylerden borç alması işlemine verilen isimdir. Benzer şekilde, bir işletmenin bir veya daha fazla kişiden borç alması da bu başlık altında incelenebilir.
Bu borç verme modelleri, paralarını önceden onaylanmış ve incelenmiş borçlulara vererek, yatırımcıların borç piyasalarında sunulanlardan daha iyi getiri elde etmelerini kolaylaştırıyor. Bazı fintech şirketleri, borçluları borç verenlerle eşleştirmek için platformlar oluşturuyor ve genellikle borçlunun geri ödediği meblağ üzerinden komisyon alıyor
4. Ödeme sistemleri
Ödeme sistemleri, alışveriş yapanların bir satıcının web sitesindeki bir ürün veya hizmet için ödeme yapmasını sağlayan platformlardır. Bugün banka kartları, kredi kartları, dijital cüzdanlar ve kripto para birimleri gibi sayısız ödeme yöntemi web sitelerinde kullanılabiliyor.
Tipik olarak, bankalar, tüm bu farklı yöntemlerden işlem yapmak için belirli ücretler alır, ancak fintech şirketleri, tüm bu ödeme yöntemlerini çevrimiçi tüccarların satın alabileceği ve web sitelerine kolayca entegre edebileceği kullanışlı uygulamalara entegre ediyor.
Bu ödeme uygulamalarının tipik kullanıcıları, fiziksel ürünlerini veya hizmetlerini son kullanıcılara satan işletmelerdir.
5. Dijital cüzdanlar
Fintech ile ortaya çıkan iş modelleri arasında en popülerlerden biri olan dijital cüzdanlar, standart bir banka hesabı ile bir ödeme sistemi arasındaki araç olarak görülebilir. Bu iş modelini ürünleştiren bir servisi kullanan kullanıcılar hem online hem de offline işlem yapabiliyorlar. Bunun için dijital cüzdana belirli miktarda sanal para yüklemek yeterli. Daha sonra bu parayla, dijital cüzdan kabul eden işletmelerde ödeme yapılabiliyor.
İnnova PayFlex mWallet ile kredi kartı ve para transferi işlemleri daha güvenli ve hızlı
Tüm ödeme işlemlerini tek bir platformda toplayan İnnova PayFlex mWallet dijital cüzdan ile para transferi, üye iş yerlerinde avantajlı alışverişler, sadakat puanı kullanımı, mal ve hizmet ödemelerini tek tıkla yapabilmek mümkün.
Ödeme, tahsilat, sadakat uygulamaları ve banka sistemleri ile uçtan uca entegrasyon imkanı sunan PayFlex mWallet, iOS ve Android cihazlarda kullanılabiliyor.
PCI-DSS uyumluluğu ile güvenli ödeme işlemlerine aracılık eden ve geniş raporlama seçenekleri ile kolay hesap takibi yapma olanağı veren çözüm, geniş mutabakat yelpazesi ile kullanıcı hatalarının da önüne geçiyor.
İlgili Postlar