22 Ara 2016
2 dk okuma süresi
Mark Zuckerberg, Facebook’u ilk kurduğundan bu yana 12 yıl geçti. İlk başlarda yalnızca Harvard’daki öğrencileri sanal ortamda buluşturmayı amaçlayan Facebook, 30 Eylül itibariyle tüm dünyadan 1.79 milyar kişiyi birbiriyle buluşturan dev bir global şirkete dönüştü. Ulaştığı sayıya ve büyüklüğe baktığımızda yola çıkış amacını fazlasıyla yerine getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ama genel kanının aksine Facebook yalnızca bir sosyal medya şirketi değil. Orta ve uzun vadedeki planları, şirketin kapsamlı bir dönüşüm yaşayacağını bizlere gösteriyor. Bunun en güncel örneği, Mark Zuckerberg’in ailesiyle birlikte kamera karşısına geçtiği “yapay zekalı ev” tanıtım videosu oldu. Videoda Mark, evinin sahip olduğu yeni yetenekleri anlatırken arka planda da “evin t-shirt’ü gardroptan Mark’a fırlatması” gibi ilginç sahnelerle karşılaşıyoruz. Iron Man – Demir Adam filminden esinlenen Facebook mühendisleri, filmdeki yapay zeka için kullanılan Jarvis ismini kendi geliştirdikleri yazılıma da vermiş. Aradaki fark ise Facebook’un Jarvis’ini ünlü oyuncu Morgan Freeman’ın seslendirmesi. Zuckerberg, 13 Ekim’de yapay zekanın kim tarafından seslendirmesinin istendiğini sormuş ve önerileri istemişti. Iron Man’i canlandıran Robert Downey Jr. da yorum yapmış, öne çıkan isimler ise Morgan Freeman dışında Benedict Cumberbatch, Idris Elba ve Michael Kaine olmuştu. Çok sayıda isme Game of Thrones dizisindeki “Hodor” olsun diyen birine ise Zuckerberg, “yapay zekam Hodor’dan daha fazla kelime biliyor…” yanıtını vermişti.
Facebook’un üzerinde çalıştığı tek konu ise yapay zeka değil elbette. Şirketin Facebook Research adlı biriminin odaklandığı alanlara bakıldığında yapay zeka haricinde veri bilimi, ekonomi & ölçümleme, doğal dil işleme, sanal gerçeklik gibi başlıklar da gözümüze çarpıyor. Ve elbette, şirket yetkililerinin her daim dile getirdiği gibi kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik arayüz çalışmaları ve yeni insan makine etkileşimi de burada yerini almış. Facebook Research’te bulunan yaklaşık 350 çalışandan - tüm listeye baktığınızda 4 Türk mühendisin ismine de rastlayabilirsiniz - 150’sinin “Human Computer Interaction & UX” başlığı altında listelenmesi şirketin bu konuya verdiği önemin en çarpıcı göstergesi.
Arayüz ve Kullanıcı Deneyimi Neden Önemli?
Peki değeri çoktan 100 milyar dolar barajını aşmış bir şirket, arayüz gibi, yapay zeka ve sanal gerçekliğin yanında daha basitmiş gibi duran bir alana neden bu kadar yatırım yapıyor? Cevap basit aslında, eğer sunduğunuz ürün ya da hizmeti kullanıcıların gözünde anlaşılır yapamazsanız, bu, teknik bir konuyu hiç bilmeyen birine Latince anlatmaya çalışmanın ötesine gitmez. Kullanılamaz ve uygulanamazsa da bir değer kazanmaz, işe yaramaz ve verimlilik sağlamaz.
İnnova olarak, mobil dahil olmak üzere uygulama geliştirirken arayüz konusunda titiz davranmaya özellikle dikkat ediyoruz. Bugüne kadar üstlendiğimiz sayısız projeyi hayata geçirirken bu ilkeden taviz vermeden hareket ettik. Konunun yüksek değerinin farkındayız ve müşterilerimizin, önceki teknoloji deneyimleri ne olursa olsun sunduğumuz çözüm ve hizmetleri etkin bir şekilde kullanması taraftarıyız. Yaptığımız her şey teknolojik bir altyapı ya da çözümü temsil ediyor olabilir. Ancak tüm bunlar insanlar için yapılıyor ve yaş, bilgi seviyeleri ne olursa olsun tıpkı bir kitabın sayfalarını çevirircesine kullanabilmeleri gerekiyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm