3 Mar 2021
2 dk okuma süresi
Robotik süreç otomasyonu (RPA) kurumlar arasında popülerliğini artırıyor ve günümüzde birçok kurum kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemlerine bağlı süreçleri iyileştirmek için bu teknolojiye yatırım yapıyor.
RPA ve ERP: İki teknolojinin bir arada faydaları
Uzmanlar, RPA ve ERP'yi birleştirmenin, artan hız ve verimlilik sayesinde daha az hata ve yatırım getirisi sağlayabileceği görüşünde. Robotik süreç otomasyonu, bir şirketin işleyişindeki birçok görevi otomasyona bağlayabilir. Örneğin kurumsal kaynak planlama sistemi içindeki arka uç süreçlerini optimize etmek, satın alma, satış, müşteri hizmetleri ve RPA botları tarafından gerçekleştirilecek diğer idari işlevleri içeren çok sayıda görev otomasyon ile hızlandırılabilir. Bu sayede, ERP’nin yavaş doğası ve esneklikten uzak yapısının dezavantajları azaltılabilir. Robotların tekrarlayan görevleri daha hızlı ve insan hatası olmadan gerçekleştirmesi, insanların yüksek değerli görevlere odaklanmasına olanak tanır.
ERP'de RPA kullanımı
Bir ERP sisteminde RPA ile otomatikleştirilebilecek görevlerin çokluğu, CIO'ların RPA’ya başvurmaları için yeterince güçlü bir neden olarak öne çıkıyor.
Forrester Research'ün başkan yardımcısı ve analisti Craig Le Clair otomasyonun işgücünü yeniden yapılandıracağına inanıyor. Ona göre faturalama, muhasebe ve sipariş işleme görevleri otomasyon için en iyi adaylar çünkü bu sayede insanları sıradan ve saatlerce süren tekrarlayan işlerden kurtarıyor.
ERP ile ilgili görevleri otomatikleştirmek için RPA kullanmak, kuruluşların karmaşık, maliyetli ve zaman alıcı iş olan yeni bir ERP sistemi edinmelerine gerek kalmadan, modernizasyonun avantajlarından yararlanmasını sağlıyor.
RPA ayrıca, ERP’nin zorluklarıyla mücadele ederken kuruluşların çeviklik ve dijitalleşme çabalarında ilerlemelerine yardımcı oluyor. Süreçlerin modernizasyonu, RPA olmadan elde edilmesi neredeyse imkansız olacak ya da ERP'nin kendisinin büyük bir revizyonunu gerektirecek çevikliği de kurumlara kazandırıyor.
RPA kurumun geleceğini planladığı geçiş aşamalarına köprü olabilir. Kurumlar ERP'lerini yükseltip yükseltmeyeceğine veya ne zaman değiştireceğine karar verirken, RPA ile ERP’nin mevcut hantallık ve zorluklarını azaltabilirler.
ERP sistemleri eskidikçe, BT ekipleri tüm yeni uygulamaları ERP'lerle kolayca entegre edemez ve bu da çalışanlar için yeni rutin iş katmanları oluşturabilir. Örneğin, çalışanların raporlar oluşturmak için en yeni uygulamalardan ve ERP'lerden gelen verileri manuel olarak birleştirmesi gerekebilir, bu da ekipleri yavaşlatır, verimsizliği artırır ve kaynakları insan personelinin üstün olduğu daha yüksek değerli muhakeme ve inovasyon görevlerinden uzaklaştırır.
Özellikle raporlama görevleri, RPA'nın çok yararlı olduğu ancak insanların verimsiz ve sıkıcı bulduğu bir iştir. RPA, uygulamadan uygulamaya veya sistemden sisteme kolayca gidebilir, veri girişini ve iki sistemin düşüncesini kopyalayabilir. Bir robot olduğu için hata yapmaz ve her zaman yapması için programlandığı görevi yapar.
RPA destekli ERP mi yoksa bulut mu?
RPA, ERP sistemi içeren süreçleri iyileştirse ve kurumsal mimariye hız katabilse de uzmanlar, artık kuruluşun faydasına hizmet edemeyen eski bir sistemin ömrünü uzatmak için otomasyon teknolojisinin kullanılmasının dezavantajlar içerdiğine dikkat çekiyor.
RPA, şirketlerin dijital dönüşüm hedeflerinde ilerlemelerine yardımcı olmanın uygun maliyetli bir yolu. Ancak yükseltmenin ve bulut tabanlı bir çözüme geçmenin daha iyi bir fikir olduğu senaryolarda stratejik sorunlar ortaya çıkarabilir. RPA iş değeri oluşturmak için değerli bir araç ancak BT departmanları onunla eski teknolojileri desteklemekten çok daha fazlasını yapabilir.
Kuruluşlar kısa, orta ve uzun vadede en iyi kararları verdiklerinden emin olmak için ERP sistemlerinin iş ihtiyaçlarını karşılamaya devam edip etmediğini ve bir RPA dağıtımıyla “yamalamadan” önce sistemin onları geride tutup tutmadığını değerlendirmelidir.
Sonuç olarak, buluta geçmek kurumunuz için daha iyi bir seçenekse, eski bir sistemi RPA ile modernleştirmek hata olacaktır. Her CIO'nun yapması gereken ERP sistemlerini değerlendirmek ve modernize etmek için bir yol haritası buluta geçişi düşünmektir. Ancak ERP ve arka ofis süreçlerini yükseltmeye gerek duyulmuyorsa RPA ile verimlilik artışı tercih edilmelidir.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm