17 May 2024
2 dk okuma süresi
Geleceğin akıllı evleri ortalıkta kabloların bulunmadığı, camların istenildiği an karartılabildiği, bir sesli komutla müziğin çalmaya başladığı ve ayrıca enerji tasarruflu bir rüya olsa da her geçen gün daha da gelişen akıllı ev sistemleri sayesinde bu hayaller artık çok da uzakta değil.
Günümüzün akıllı ev cihazlarının pek çoğu enerji açısından verimli özellikler ve yetenekler sunuyor. Ayrıca sağladıkları enerji tasarrufu sayesinde bu cihazlar birkaç yıl içinde kendi masraflarını fazlasıyla karşılayabiliyor. Sürdürülebilirlik hedeflerine de katkıda bulunan akıllı ev sistemleri çevresel etkileri minimuma indiriyor. Peki bugünün geleneksel evlerini akıllı evlere dönüştürerek enerji tasarrufu sağlamak için hangi çözümleri kullanmak gerekiyor?
Akıllı prizlerden yararlanmak evde enerji tüketimini azaltmanın en kolay yolları arasında yer alıyor. Bu prizler, kullanıcılar evde olmadığında bile enerji tüketen cihazları uzaktan kapatmayı sağlıyor. Aynı şekilde tatile gidildiğinde bir güvenlik önlemi olarak evin boş görünmemesini sağlamak için lambaları uzaktan açmak da mümkün hale geliyor. Akıllı prizler ayrıca evden aceleyle çıkıldığı durumlarda açık kalmış olabilecek elektrikli cihazların kapatılmasına da yardımcı oluyor.
Evlerde enerji tasarrufu sağlamak için uygulanabilecek diğer bir çözüm de geleneksel ampulleri akıllı ampullerle değiştirmekten geçiyor. Akıllı prizlerin evdeki cihazları uzaktan yönetmesine benzer şekilde akıllı ışıklar ve ampuller de aydınlatmanın doğrudan bir mobil uygulama üzerinden kontrol edilmesini sağlıyor.
LED ampuller geleneksel ampullerden önemli ölçüde daha az enerji kullanıyor ve çoğu akıllı ampulün iddia edilen ömrü standart ampullere kıyasla beş kata kadar daha uzun oluyor. Ayrıca pek çok ampul artık enerji izleme özellikleri de sunuyor.
Akıllı sensörler enerjiyi yönetme şekliyle adeta devrim yaratıyor. İster bir odaya girildiğinde ışıkları ya da cihazları açmak için hareket sensörleri kullanarak, ister çevrede kimse yokken cihazları kapatarak olsun sensörler enerji kullanımında israfı önlemeye yardımcı oluyor. Akıllı sensörler akıllı ev ekosistemiyle çalışacak şekilde tasarlanıyor. Bu da onları pek çok noktada kullanışlı hale getiriyor. Örneğin akıllı su kaçacağı dedektörü gibi çözümlerle beraber kullanıldıklarında su kaçaklarını tespit edip suyu anında kesebiliyorlar.
Akıllı ampullerin, prizlerin ve sensörlerin aksine akıllı termostatların kurulumu biraz daha karışık olsa da büyük fark yaratma potansiyeli taşıyor. Hemen hemen tüm akıllı ev cihazlarında olduğu gibi akıllı termostatlar da evi uzaktan kontrol etme olanağı sağlıyor. Enerji tasarrufu standartları firması olan Energy Star'a göre boşa harcanan enerjiyi %8'e kadar azaltmaya yardımcı olan akıllı termostatlar, ısıtma veya iklimlendirme sistemlerini uzaktan açma ve kapatmaya imkân tanıyor. Böylece kullanıcılar evlerine vardıklarında ideal ortam sıcaklığıyla karşılaşıyor.
Akıllı perde veya panjur sistemlerinin kurulumu çaba gerektirse de enerji tasarrufuna sağladıkları katkıyla öne çıkıyorlar. Bu tür sistemlerin çoğunda sabah yataktan çıkmadan doğal ışıkla uyanmaya olanak tanıyan ışık sensörleri bulunuyor. Ayrıca yazın yoğun güneş ışığı alan dairelerdeki bunaltıcı sıcağa karşı da yardımcı olan akıllı perdeler, sıcaklık belli bir noktaya ulaşınca kapanarak ortam ısısını ideal seviyede tutmaya çalışıyor. Akıllı perdeler kışın ise gündüz doğal güneş ışığının eve girmesini sağlayarak ortam ısısını en az enerji harcayacak şekilde yönetmeye yardımcı oluyor.
Günümüzde pek çok şirket akıllı ev aletleri tasarlıyor. Tarif destekli buzdolaplarından akıllı ekranlı çamaşır makinelerine kadar bir dizi cihaz bulunuyor. Tüm bunların en heyecan verici tarafı ise üreticilerin giderek daha fazla enerji verimliliğine odaklanmalarında yatıyor. Pek çok akıllı ev aleti enerji verimliliği açısından üst sıralarda yer alıyor.
Enerji tasarrufu sağlayan cihazlardan en iyi faydayı elde etmenin yolu, onları otomatikleştirerek akıllı ev ekosistemine dönüştürmekten geçiyor. Çoklu cihaz yanıtlarına sahip tetikleyiciler ayarlayarak enerjinin yanı sıra zamandan ve emekten büyük miktarda tasarruf etmek de mümkün hale geliyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm