En Faydalı Kısaltmamız: IOT

En Faydalı Kısaltmamız: IOT

22 Ara 2016

3 dk okuma süresi

Eğer sektörel bir toplantıdaysanız ve o toplantıdaki konulara yabancıysanız pek çok kısaltmanın toplantı masası etrafında ya da organizasyonun düzenlendiği koridorlarda havada uçuştuğunu görürsünüz. Yanınıza bir teknik terimler sözlüğü almamanız ya da cep telefonunuza mobil uygulamasını indirmediğiniz için hayıflandığınız bu durumu gidermek için etraftaki “bir bilen”lerin yakınında durmaya gayret edersiniz.

Söz konusu olan konu IoT, yani ‘nesnelerin’ ya da kimilerine göre ‘her şey’in interneti ise sektöre yabancı olsanız da bir kulak dolgunluğunuz muhtemelen vardır. Ancak iş bununla sınırlı değil. İlk başlarda M2M (Machine to Machine - makineler arası iletişim) ile tanışık olduğumuz bu konu artık sayıları milyarları bulan, trilyonlara ulaşacak olan nesneler ile dört bir yanımızı -her ne kadar günlük yaşamda farkında olmasak da- sarmış durumda.

Tıpkı IoT gibi çok sayıda nesneyi ihtiva eden bu teknolojiler beraberinde yeni kısaltmaları da getirmekte. Örneğin otomotiv sektörü için araçlar arası iletişimde bu V2V (Vehicle to Vehicle) olarak tanımlanırken o bile kendi içindeki pek çok alt dalla sektörde V2x olarak tanımlanmakta. İşin endüstri tarafındaki alt kırılımlarına baktığımızda ise Endüstriyel IoT, yani IIoT karşımıza çıkmakta.

Akıllı fabrikalar, Endüstri 4.0 ve daha fazlası; endüstri boyut değiştiriyor

Endüstriyel IIoT, sizlere daha önce yine blog sayfalarımızda bahsettiğimiz Akıllı Fabrikalar’a giden yolda olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Endüstri 4.0 çağıyla birlikte sayıları artan dijitalleşmiş fabrikaların temelinde, birbiriyle sürekli iletişim halinde olan makineler ve sensörler bulunuyor. Her bir sensör ya da makine, kendisi için önceden tanımlanmış görevler doğrultusunda kesintisiz veri trafiği yaratırken, diğer yandan karşılaşabileceği arızaları da önceden algılayarak sistemi yöneten ve bakımın gerçekleştiren mühendislerin proaktif bir şekilde müdahale edebilmesinin yolunu açıyor. Sonuç; arıza nedeniyle çalışmaya ara veren makinelerin ortadan kalkması ve kesintisiz bir üretim süreci. Bu da, haliyle kullanıldığı tesisin verimliliğini artırırken şirketin kârlılığına olumlu katkı yapıyor.

Endüstriyel nesnelerin interneti pazarı ne kadar büyük?

Sektör bağımsız baktığımızda hemen her sektöre basamak atlatma yeteneğine sahip endüstriyel nesnelerin interneti pazarı büyüklüğünü her geçen gün artırıyor. Örneğin IndustryArc tarafından Haziran 2016’da açıklanan bir araştırma, bu pazarın 2016 – 2021 yılları arasındaki dönemde yüzde 21’lik bir büyüme yaşayacağını öngörüyor. Aynı araştırmaya göre 2021 sonunda beklenen global pazar büyüklüğünün ise 123.8 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.

Hangi sektörler etkilenecek?

Basit bir tanımla, üretim yapılan her sektörün endüstriyel nesnelerin interneti ürünlerinden faydalanabileceğini söyleyebiliriz. Öne çıkması beklenen sektörler ise enerji, ulaşım, tarım ve sağlık. Elbette bu alanları çoğaltmak mümkün. Peki kim ne fayda sağlayacak? Morgan Stanley tarafından otomotiv sektörü bazında yapılan bir analiz, bu değişimin ne tip faydaları beraberinde getireceğini göstermesi açısından önemli bir kaynak. Bu analize göre operasyonel verimliliğin artması yüzde 47 ile en yüksek fayda görünüyor. Onu, yüzde 37 ile verimlilik artışı, yüzde 29 ile yeni iş fırsatları yaratma izliyor. Diğer öne çıkan faydaları alttaki grafikte bulabilirsiniz

Kısaltmalar aklınızı karıştırmasın, platform hazır: SkywaveIoT

Hangi sektörde olursanız olun bu dijital dönüşüm sürecinde içinizin rahat olması gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu tip yeni nesil dijital ortamların ihtiyaç duyduğu temel bileşen, üzerlerinde çalışacakları gelişmiş bir platform. İnnova olarak sunduğumuz ve yetenekleriyle Avrupa’nın en büyük bulut bilişim ödülü EuroCloud Awards'da “Yatay Çözümler Alanında En İyi Bulut Bilişim Hizmeti” kategorisinde Türkiye'de birinci, Avrupa'da ise finalist olan SkywaveIoT, gerek endüstriyel nesnelerin interneti, gerekse akıllı şehir ya da farklı bir sektörel çözüme ihtiyaç duyulduğunda uygun ortamı sunabiliyor.

Ekim ayında Avrupa Bulut Ödülleri EuroCloud 2016’da başarısı tescillenen SkywaveIoT platformu, Endüstri 4.0, perakende, bankacılık gibi farklı sektörlerin talep ettiği nesnelerin interneti çözümleri için üstün veri iletişimi, analiz ve yönetimini güvenli bulut mimarisi ile sunabiliyor. İhtiyaca göre kolayca ölçeklenebilen bir yapıyla gelen platform, donanım üreticilerinden bağımsız yapısıyla avantaj sağlıyor. SkywaveIoT, bu sayede konu nesnelerin internetiyle ilgili hangi kısaltmayla karşı karşıya olun, işinize değer ve verimlilik katmanıza yardımcı oluyor.

 

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr