En etkili 5 sürdürülebilir iş uygulaması

en-etkili-5-surdurulebilir-is-uygulamasi

28 Şub 2023

4 dk okuma süresi

Dünyada son 100 yıl, teknolojik açıdan gelişimin en fazla yaşandığı süreç olsa da gezegenin sağlığı hiç olmadığı kadar kötüye gitti. Küresel ısınma önemli ölçüde artış gösterdi ve artık iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kaçınmak için bir an evvel harekete geçilmesi gerekiyor.

Günümüzde şirketler karbon ayak izlerini azaltmak için, çevre mühendisliği ve sürdürülebilir iş uygulamalarına yöneliyor. İklim değişikliği ile mücadele, büyük etki yaratabilecek küçük adımlarla başlıyor. Bu noktada kurumların fark yaratabileceği bazı hamleler bulunuyor.

Sürdürülebilir işletmelere dönüşmek

İşletmelerin çevresel etkiyi azaltmak, olumlu sosyal etkiyi artırmak ve paydaşları için uzun vadeli değer yaratmaya yönelik stratejilerini ve süreçlerini ifade eden sürdürülebilir iş uygulamaları; atıkları en aza indirmeyi, kaynakları korumayı ve emisyonları azaltmayı amaçlar. Sürdürülebilir işletmeler, müşterilerden çalışanlara, tedarikçilerden topluluklara ve çevreye kadar tüm paydaşlar için değer yaratmaya odaklanır.

Hangi büyüklükte olursa olsun her işletme, sosyal, çevresel ve ekonomik alanlardaki en iyi uygulamaları tercih ederek, daha yeşil bir yarın için adım atmalıdır. Öncelikle kurumlar plastik ambalaj kullanımını bırakabilir. Ayrıca çalışanların toplu ulaşım kullanmalarını ya da scooter ve bisiklet gibi çevreci araçlarla işe gidip gelmelerini teşvik edebilir. Şirketler, çevresel etki için sürdürülebilirliğin başarılı sonuçlarını çalışanlarına gösterecek bir ortam yaratmalıdır. Böylece çalışanlar, en sevdikleri markalardan da bunu talep edecektir. Büyük markalar, tüketicilere daha çevre dostu çözümler sunarsa, peşlerinden diğer marka ve işletmeler de gelecektir.

Sürdürülebilirlik için işletmeler neler yapmalı?

Sürdürülebilirliğe yönelik atılan her adım geleceği önemli ölçüde etkiliyor. Kurumlar için çevre dostu uygulamaları çalışanlara aşılamak başlangıçta biraz zor olsa da, motivasyonu artıracak ödüller bu adaptasyon sürecinin tahmin edilenden çok daha kısa olmasını sağlayabilir.

1- Evden çalışma ya da hibrit modele geçiş yapmak

Pandemi ile birlikte çalışanların büyük bir kısmı evden çalışmaya başladı. Green Journal'a göre haftanın 4 günü evden çalışmak, zehirli gaz emisyonlarını yaklaşık %10 oranında azaltıyor. Ayrıca evden çalışan personellerin günlük seyahat aktiviteleri de azalıyor. Kurumların, personellerini evden çalışmaya ya da hibrit çalışmaya yönlendirmesi, küresel ısınmayı önleme çalışmalarına büyük fayda sağlıyor.

2- Kağıtları rafa kaldırmak

Kağıt kullanımını sonlandırmak, sürdürülebilirliği desteklemek için hızlı ve pratik bir yoldur. İşletmeler kağıt kullanmayarak, gereksiz israfı azalttığı gibi ekiplerini daha büyük çevre dostu adımlar için motive edebilir. Araştırmalara göre ABD ofislerinde yılda 12,1 trilyon kağıt kullanıyor ve ortalama bir ofis çalışanı, yılda 10.000 sayfa tüketiyor. Günümüzde işletmeler, dijitalleşme ile birlikte ofiste kullanılan belgelerin çoğunu bilgisayar ortamına taşıyarak doğayı koruma noktasında önemli bir adım atabilir.

Ağaçlar ekosistemimizin hayati bir parçasıdır. Fotosentez yoluyla karbondioksit depolayarak atmosferimize salınan gazın azaltılmasına yardımcı olurlar. Aşırı miktarda karbondioksit, gezegenin sıcaklığının artmasına ve buna bağlı olarak küresel ısınmaya sebep olur. İşletmelerin ofislerde kağıt kullanımını azaltmak için uygulayabileceği en pratik adımlar şunlardır:

·       Bir bulut depolama sistemi kullanmak

·       Yazıcıları kaldırmak

·       Belgeleri taramak ve e-postayla göndermek

·       Belgeleri dijital olarak imzalamak

·       E-posta faturaları ve makbuz kullanmak

·       Dijital kartvizitleri benimsemek

·       Dijital notları kullanmak

·       Kağıtsız pazarlamaya yatırım yapmak

·       Yeniden kullanılabilir kahve ve çay fincanları tercih etmek

3- Kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak

Sürdürülebilir uygulamaları benimsemek isteyen kurumların ilk adımı, nereden başlayacağını bulmak olmalıdır. Net bir planı olmayan işletmeler, sürdürülebilirlik için ne kadar istekli olurlarsa olsunlar, potansiyellerine ulaşamazlar.

Sıfırdan çevre dostu bir model oluşturmak hem zaman alıcı hem de pahalı olabilir. Bu sebeple sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşla veya hayır kurumuyla iş birliği yapmak, şirketlerin kendi yolunu çizmesine yardımcı olabilir. Pek çok çevreci kuruluş, işletmelerin sürdürülebilir yolculuğunun ilk aşamalarına yardımcı olacak kaynaklara ve bilgiye sahiptir. Deloitte'in bir araştırmasına göre müşterilerin %40'ı çevresel açıdan sürdürülebilir uygulamalara sahip markaları tercih ediyor.

4- Eğitime odaklanmak

Sürdürülebilir bir strateji tasarlamak ve uygulamak, çalışanların eğitilmesine yardımcı olur. Sürdürülebilirliği benimsemiş eğitimli bir ekip, bu yaklaşımı her daim uygulayarak şirket kültürü haline getirir.

Sürdürülebilir iş uygulamalarını en iyi şekilde yürütmek isteyen şirketlerin, çalışanlarını eğitmesi ve sorumluluk vermesi kritik değer taşır. Onlara görevler vererek kendilerini sürecin bir parçası hissetmelerini sağlamak, sürdürülebilirlik stratejilerine günlük olarak uyma olasılıklarını artıracaktır. Geri dönüşümü doğru biçimde ayırmayı, sürdürülebilir malzemeler satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, karbon ayak izini azaltmak için yapılması gerekenleri atölye çalışmaları ve seminerler düzenleyerek aktarmak faydalı olacaktır.

5- Enerji verimliliğini artırmak

Araştırmalara göre enerjinin yüzde otuzu perakende, imalat ve eğitim binalarında boşa gidiyor. İşletmeler, enerji kullanımını azaltarak ve daha verimli hale gelerek, giderlerini ve emisyonlarını düşürebilir. Bu hem kurum için hem de gezegen için basit bir kazançtır.

KOBİ'ler alternatif yöntemler kullanarak enerji faturalarında %18 ila %25 arasında tasarruf sağlayabilir. Isıtma, aydınlatma ve ekipmanı takip etmek için çalışanlara sorumluluk vermek, enerji verimliliğini artıracaktır. Tüm ışıkları LED'lere çevirmek, boş odalarda ısıtmayı kapatmak, gün ışığından yararlanmak ve gereksiz ekipmanları kapatmak basit ama uygulandığında gözle görülür fark yaratan çözümlerdir.

Hangi sektörde olursa olsun işletmelerin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rolü bulunuyor. Sürdürülebilir iş uygulamalarını benimsemek, kalıcı bir etki yaratmanın basit ve pratik bir yoludur. Ancak unutmamak gerekir ki her işletmeye uyan tek bir yaklaşım yoktur. Tüm dünyada pek çok şirket, iklim değişikliğiyle mücadele ediyor. Yöneticilerin halihazırdaki örnekleri incelemeleri ve hangi çözümü nasıl uygulayabileceklerini analiz etmeleri, iklim değişikliği ile mücadele etmek isteyen organizasyonlar için ilk adımdır. Bu uğurda yapılacak her eylem, daha sürdürülebilir bir geleceğin oluşmasına katkı sağlayacaktır.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr