16 Ara 2021
3 dk okuma süresi
Metaverse Coin, Metaverse ile kripto para trendlerinin birleşimiyle ortaya çıkan yepyeni bir akım. İnternetin sıradaki büyük değişimi olacağı düşünülen ve Facebook (yeni adıyla Meta), Microsoft ve Nvidia gibi dev şirketlerin odaklandığı Metaverse, daha şimdiden birçok projeye konu oluyor. Öyle ki, Metaverse ile ilişkili kripto para birimleri, Bitcoin’i bile gölgede bırakan bir ilgi görüyor.
Metaverse Nedir?
Henüz fikir aşamasında olan Metaverse’ün, internetin sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video teknolojileriyle evrim geçirecek sıradaki sürümü olacağı iddia ediliyor. İlk kez 1992 yılında yayınlanan Snow Crash isimli bilim kurgu romanında ortaya atılan “Metaverse” tabiri, söz konusu kitapta insanların dijital kimliklerinin yaşadıkları üç boyutlu sanal dünyaları tanımlamak için kullanılmıştı. Teknoloji endüstrisi de Metaverse’ün geleceğini hayal ederken buna yakın bir tanımdan bahsediyor. Silikon Vadisi’nin devlerine göre, Metaverse kullanıcıların arkadaşlarıyla konserlerden konferanslara, oyunlardan sanal gezilere kadar her şeyi birlikte yapabilecekleri sürekli bir sanal dünya olacak. Kurgusal evren Metaverse’e dair deneyim odaklı olduğu kadar, yaratacağı dijital ekonomiyle ilgili de öngörüler bulunuyor. Şirketlerin Metaverse üzerinden tüketicilerle etkileşime geçmeleri ve satış yapmaları bekleniyor. Aynı zamanda kullanıcılar da satın almanın yanı sıra Metaverse’te ürünler oluşturup satabilecek.
En Popüler Metaverse Projeleri
Vizyoner girişimciler halihazırda birçok Metaverse projesi geliştirdi ve bu projeler büyük ilgi görüyor. Bu blog yazımızda, internetin geleceğinin nasıl görüneceğine dair fragman niteliğinde olan ve göz atmanız gereken Metaverse projelerine yakından bakıyoruz:
Decentraland Mana
Decentraland, 90,601 parselden oluşan merkezi olmayan bir 3B sanal gerçeklik platformu. Bu gerçeklikteki sanal araziler, Ethereum blok zincirine dayanan kripto para birimi olan Decentraland Mana kullanılarak satın alınabilen NFT'ler. Mana, bireysel kullanıcılar için satışa sunulmasının ardından artık parsel satın almak için kullanılamıyor. Parsel sahipleri kendi arazileri içerisinde çalışmalar sürdürebilirken, Decentraland Mana bağımsız bir kripto para olarak yoluna devam ediyor. Bu yazının yazıldığı esnada 1 Decentraland Mana 3,90 dolardan işlem görüyordu.
Axie Infinity
Axie Infinity, Ethereum tabanlı kripto para birimleri, Axie Infinity Shards ve Smooth Love Potion kullanan NFT tabanlı bir çevrimiçi video oyunu. Axie Infinity, oyuncuların ‘Axies’ olarak bilinen ve NFT'ler olarak sayısallaştırılmış yaratıkları toplamasına, beslemesine, yükseltmesine, savaştırmasına ve takas etmesine olanak tanıyor. Yeni oyuncuların oynamaya başlamak için en az üç Axie Infinity satın alması gerekiyor. Bu yazının yazıldığı esnada 1 Axie Infinity 108 dolardan işlem görüyordu.
Sand
Oyunculara kendi dünyalarını yaratma ve ister tek ister diğer oyuncularla birlikte deneyimleme şansı sunan bir Metaverse projesi olan The Sandbox, içerik geliştiricilerinin blok zincirindeki varlıklar ve oyun deneyimlerinden para kazanabilecekleri topluluk odaklı bir platform olarak dikkat çekiyor. Platformun SAND kısaltmasıyla listelenen kripto para birimi, bu yazının yazıldığı esnada 5,45 dolardan işlem görüyordu.
Star Atlas
Star Atlas, Solana blok zinciri üzerine inşa edilmiş uzay temalı bir strateji oyunu. 2620 yılında geçen devasa bir çoklu oyunculu metaverse olarak tanımlanan Star Atlas, oyunculara uzay keşfi, bölgesel fetih ve siyasi hakimiyet içeren bir oyun deneyimi sunuyor. Star Atlas oyuncuları, Metaverse içinde NFT'ler alıp satabiliyor. Evrenin kripto para birimi ATLAS, bu yazının yazıldığı esnada 0, 13 dolar değerindeydi.
Radio Caca – RACA
Radio Caca, yeni bir sanal dünya inşa etme vizyonunu paylaşan dünyanın dört bir yanından internet kullanıcıları tarafından işletilen merkezi olmayan bir organizasyon. Ethereum, Solana, OKExChain ve Binance Smart Chain tabanlı RACA isimli kripto para birimi, bu yazının yazıldığı esnada 0,005 dolardan işlem görüyordu.
Enjin (ENJ)
Enjin, geliştiricilere Ethereum blok zincirinde sanal ürünler oluşturma ve yönetme yeteneği veren bir yazılım. Platformun amacı, sanal varlıkları yönetmek için blok zinciri teknolojisini kullanarak sanal oyun içi ürünlerin ve NFT’ler gibi koleksiyon öğelerinin transferini zorlaştıran yüksek ücretleri ve dolandırıcılığı azaltmak. Platformun ENJ ismiyle işlem gören kripto para birimi, bu yazının yazıldığı esnada 2,88 dolar değerindeydi.
İlgili Postlar