E-Fatura’ya geçiş zorunluluk mu yoksa bir fırsat mı?

E-Fatura’ya geçiş zorunluluk mu yoksa bir fırsat mı?

22 Mar 2022

3 dk okuma süresi

Son yıllarda gittikçe daha fazla şirket dijital dönüşümün en önemli parçalarından biri olan e-Fatura kullanımına geçiyor. Şirketlerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırırken maliyetlerini de azaltan e-Fatura uygulamasına kimlerin yasal olarak geçmesi gerektiği ise Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan tebliğler ile belirleniyor.

GİB’in 22 Ocak 2022 tarihinde yayımladığı 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre 2020 ve 2021 yılı brüt satışı 4 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Faturaya geçiş yapması gerekiyor. Ayrıca bu işletmelerin 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter uygulamasına da geçmesi şart koşuluyor. GİB her sene bu tebliği güncelleyerek hasılat sınırını aşağıya çekiyor. Bu sayede her yıl binlerce yeni işletme e-Fatura sistemine dâhil ediliyor. 2022 ve müteakip hesap dönemleri için e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu sınırı 3 Milyon TL’ye kadar düşürüldü.

Ayrıca internet üzerinden mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar da e-Fatura’ya geçmek zorundalar.

Aynı şekilde gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde edenler de e-Fatura sistemine geçmek zorundalar.

Çoğu orta ve küçük ölçekli şirket sahibi, e-Fatura mükellefi olup olmadığını anlama ve e-Fatura kullandığında ne gibi avantajlar elde edeceğini öğrenme konusunda yardıma ihtiyaç duyuyor.

E-Fatura kullanımının, ciroya ve şirket büyüklüğüne bakılmaksızın ticaretle uğraşan herkes için büyük fırsatlar sunduğunu söyleyebiliriz. Yasal olarak e-Fatura kullanması zorunlu olmayan işletmelerin giderek artan bir şekilde, gönüllü olarak e-Fatura kullanmaya başlaması bunun en iyi göstergesi diyebiliriz.

E-Fatura’ya geçiş ile birlikte kâğıt ve baskı maliyetleri sıfırlanırken, kargo ile fatura gönderme zahmeti de ortadan kalktığı için küçük çaplı işletmeler zorunlu olmadıkları halde e-Fatura’ya gönüllü olarak geçiş yapmayı tercih ediyorlar.

E-Faturaya herkes geçebilir mi?

Fatura kesen bir işletmesi olan herkes e-Fatura’ya geçebilir. E-faturaya gönüllü olarak geçmek isteyenler için hiçbir ciro şartı yoktur. Yeni kurulmuş ve daha önce hiç fatura kesmemiş bir işletme bile e-Fatura’ya geçiş başvurusu yapabilir. Gönüllü geçiş yapmak isteyen firmalar yılın herhangi bir zamanında e-Faturaya geçiş yapabilirler. Özel bir tarihi beklemelerine gerek yoktur.

E-fatura uygulamasına geçiş sürecinde kâğıt fatura kesmeye devam etmek için şirketlere 7 günlük bir süre verilir. Bu süre dolduktan sonra bir daha kâğıt fatura kesilmesine izin verilmez.

E-Fatura kimlere kesilir?

E-Fatura sadece e-Fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilebilir. Hem alıcının hem de satıcının e-Fatura kullanıyor olması gereklidir. Eğer iki taraftan biri e-Fatura kullanmıyorsa, satıcı taraf e-Arşiv Fatura gönderir. Aynı şekilde bireysel müşterilere de e-posta yoluyla e-Arşiv Fatura gönderilir.

E-Faturaya geçince e-Defter kullanımı da zorunlu oluyor mu?

Gönüllü olarak e-Faturaya geçiş yapan işletmelerin e-Defter’e geçme zorunlulukları bulunmaz. Bununla birlikte 2020 ve 2021 cirosu 4 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2022'de e-Fatura ve e-Arşiv sistemine geçen şirketlerin, 1 Ocak 2023 tarihinde e-Defter’e geçiş yapmaları zorunludur.

Nereden başlamak gerek?

E-fatura sistemine geçiş yapmak isteyen özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan e-fatura alanında “Özel Entegratörlük” izni olan firmalara başvurarak bu hizmeti alabiliyorlar. Böylece herhangi bir bilgi-işlem yatırımı yapmalarına gerek kalmazken işin uzmanlarından da destek alma şansı buluyorlar.

İnnova PayFlex ile başvuru yaptığınız gün e-Fatura kesmeye başlayın

İnnova PayFlex e-Fatura çözümü, başvuru yapan kurumların aynı gün e-Fatura kesmeye başlamalarına olanak tanıyor. PayFlex e-Fatura sistemine entegrasyon, uzman İnnova kadrosuyla baştan sona yönetiliyor. Entegrasyon yöntemini tercih eden şirketler, GİB’in sistemi ile 7/24 doğrudan bağlantıya sahip olarak herhangi bir aracı şirket olmaksızın e-faturalarını gönderip alabiliyorlar.

7/24 kesintisiz çalışma garantisi veren PayFlex e-Fatura sistemi aynı zamanda müşterilerinin faturalarını kendi sistemlerinde arşivliyor. Bu sayede, işletmelerin ayrıca e-fatura arşiv sistemi kurmalarına ihtiyaç kalmıyor.

PlayFlex ile kolayca e-Fatura sistemine geçen işletmeler mevzuat takibi, yasal uyumluluk kontrolleri, güncelleme, bakım gibi konularla da ilgilenmek zorunda kalmıyorlar.

İlgili Postlar

Gomulu-odeme-sistemleri-musteri-sadakatini-nasil-etkiliyor

Gömülü ödeme sistemleri müşteri sadakatini nasıl etkiliyor?

31 Eki 2024

Fintek
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr