25 Haz 2020
2 dk okuma süresi
Şirketler yazılım platformları kullanarak süreçlerini dijitalleştirmeye; robotik sistemler, yapay zeka ve IoT gibi yeni teknolojiler ile toplam kalite yönetimini gerçekleştirmeye devam ediyor. Dijital dönüşüm resmi işlemlerde de uygulanıyor. Bürokrasiyi azaltan uygulamalardan biri de elektronik sözleşme olarak da bilinen dijital sözleşme. Blog yazımızda dijital sözleşme nedir, hukuki geçerliliği nedir sorularını yanıtlıyoruz.
Yapılan araştırmalara göre sözleşme yönetimi etkin olmadığında firmalar yüzde 5-40 değer kaybı yaşıyor. Dijital sözleşme, iş hayatının kaçınılmaz birer parçası olan sözleşmelerin üst düzeyde yönetilmesini sağlıyor. Sözleşmede dijitalleşme yani dijital sözleşme, her sektör ve büyüklükteki şirket için ticari riskleri azaltıyor.
Dijital sözleşme, elektronik ortamda dijital araçlar kullanılarak yapılan sözleşmeleri ifade ediyor. Bu sözleşmeler için hukuk sistemine uygun olarak kâğıt ortamında gerçekleştirilen sözleşmelerin elektronik ortamdaki versiyonu diyebiliriz. Geleneksel sözleşmeler için uygulanan; kuruluş, geçerlilik ve ifaya ilişkin hükümler dijital sözleşmelere de uygulanıyor.
Elektronik ortamda hazırlanan dijital sözleşmeler, herhangi bir şekilde değiştirilememesiyle öne çıkıyor. Dijital sözleşmelerde kullanıcı onayı, detaylı loglama, tek kullanımlık şifre kullanımı gibi unsurların kullanılması sözleşmeyi daha güvenli hale getiriyor. Dijital sözleşme ile daha az kâğıt harcandığından hem masraflardan korumak hem de doğanın korunması için katkıda bulunmak mümkün oluyor.
Dijital sözleşme mal veya dijital ürün ve hizmet için kullanılabiliyor. Dijital sözleşme, geleneksel sözleşmeden farklı olarak dijital ortamda yapılsa da ifası posta veya kurye gibi bilinen yöntemler kullanılarak yapılıyor. Dijital ürün satımına yönelik yapılan dijital sözleşmelerde kuruluş ve ifa internet üzerinde gerçekleştiriliyor. Öyle ki bu amaçlı sözleşmeler internet veri bankası sözleşmesi olarak da ifade ediliyor. Uçak, konser, sinema bileti temini, otel rezervasyonu yapılması gibi hizmetler için yapılan sözleşmeler dijital ortamda ifa ediliyor.
Dijital sözleşmelerde yeni geliştirilen e-kimlik doğrulama cihazları kullanılıyor. E-imza ekleme işlevi gören bu cihazlar ile hazırlanan dijital sözleşmeler sayesinde fatura aboneliği, noter işlemleri ve kredi başvuruları gibi bankacılık işlemleri güvenli ve hızlı hale geliyor. Islak imzaya eşdeğer e-imza sayesinde sözleşmeler hukuki nitelik taşıyor.
Tamamen kişiye özel olan ve bir başkası tarafından taklit edilmesi mümkün olmayan el yazısı ile imzanın dijital karşılığı olan Biyometrik İmza Çözümü, kurum içi verimliliğin yükselmesine katkıda bulunuyor. Geleneksel imza sürecinde neredeyse hiçbir değişim hissi yaratmayan Biyometrik İmza Çözümü ile çok sayıda kazanım elde edebilirsiniz.
Güncel teknolojileri destekleyen, basınç duyarlı ekranlara sahip tablet, akıllı telefon, signpad ve monitörlerde rahatlıkla kullanılabilen Biyometrik İmza Çözümü, Stylus kalem kullanımı ile birlikte, imzanın en yüksek kalitede yakalanmasını sağlıyor. İnnova’nın yazılım ve entegrasyon alanlarındaki gücünün , Namirial’ın “Significant” çözümü ile birleştirildiği çözüm kırtasiye ve lojistik masraflarından kurtulmayı sağlıyor. Süreçler için harcanan insan gücünden tasarruf etmek ve işe daha kolay odaklanabilmek de mümkün oluyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm