17 Kas 2022
2 dk okuma süresi
Bu yazımızda fiziksel ve dijital alanlar arasında bir köprü görevi gören dijital ikizlerin, fiziksel nesnelerin, süreçlerin ve sistemlerin sanal bir temsilini sağlamak için geçmiş ve gerçek zamanlı verilerin yanı sıra makine öğrenimi modellerine nasıl dayandığına yakından bakacağız.
Pek çok farklı sektörde kullanılan dijital ikizler, fiziksel BT altyapısına değer katmak için fırsatlar sunarken, işletmelerin bakım ve üretim süreçlerini optimize etmek için de içgörü sağlıyor. MarketsAndMarkets.com tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2026 yılına kadar küresel dijital ikiz pazarının 48,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Mimari, mühendislik ve inşaat sektörlerinin başı çekeceği bu büyük dönüşümde dijital ikizlerin katacağı değerin, binalar, köprüler, parklar, su ve kanalizasyon hatları, karayolları gibi bir şehri oluşturan tüm alanlarda geleneksel bakış açısını değiştirmesi bekleniyor.
Mimari, mühendislik ve inşaat sektörlerinde onlarca yıldır bilgisayar destekli tasarım (CAD - Computer Aid Design) ve yapı bilgi modelleme (BIM - Building Information Modelling) yazılımları kullanılarak projeler geliştiriliyordu. Sektör artık yeni iş modellerine ve daha işbirlikçi çalışma yöntemlerine kapı açan entegre araç paketlerine ve bulut servislerine doğru ilerliyor. Mimari, mühendislik ve inşaat firmalarının müşterileri için altyapısal dijital ikizleri yönetme işini üstlenmesi, yeni bir iş modelini de ortaya çıkarıyor. Spotify, Netflix, Uber, Ebay ve Amazon gibi çeşitli dijital platformların müzik, kitap, perakende ve GIG ekonomisinde yarattığı devrimsel dönüşümün bir benzerinin dijital ikizlerle birlikte altyapı sektöründe yaşanması bekleniyor.
Bulut tabanlı iş modelleri sayesinde, operasyon ve bakım hizmetleri dışında görselleştirme, fiziksel ve siber güvenlik, veri analitiği ve yapay zeka destekli önleyici bakım gibi katma değerli dijital hizmetler için de dijital ikizlerin sunduğu olanaklardan faydalanmak mümkün hale geliyor.
Dijital ikizlerin pek çok kullanım alanı bulunuyor ancak bunlar arasında altyapının daha verimli, esnek ve sürdürülebilir olmasına yardımcı olmak ilk sırada geliyor. Dünyadaki karbon emisyonlarının %70'inin altyapının planlanma, tasarlanma, inşa edilme ya da işletilme biçimiyle bağlantılı olduğu düşünüldüğünde, dijital ikizler gerçek zamanlı karar alınabilmesi için içgörü sağlamaya da yardımcı oluyor.
Dijital ikizlerin bir başka kullanım alanı da işçi güvenliği konusunda öne çıkıyor. Örneğin, büyük köprülerin bakımından sorumlu ekipler hala kendilerini halatlara asarak çalışıyorlar. Oysa drone tabanlı köprü denetimleri ile artık kontrol sürecinin çoğu ofislere taşınabiliyor. Bu da zaman tasarrufu sağlamanın yanında yaralanma risklerini de büyük ölçüde azaltıyor. Özellikle geniş yüzölçümlü ülkelerde denetlenmesi gereken on binlerce köprü olduğu düşünüldüğünde, yatırım getirisi oldukça önemli bir hale geliyor.
Altyapı dijital ikizleri, inşaattan işletmeye ve bakıma kadar tüm süreci ele alarak, ilgili tüm taraflar için bir kayıt sistemi oluşturulmasını sağlıyor. Yaşayan bir kayıt sistemi olan dijital ikizler, varlıkların, süreçlerin veya sistemlerin görsel ve geometrik temsillerini birleştiriyor. Bunu yaparken mühendislik verileri, BT verileri ve operasyonel verileri (IoT ve SCADA gibi) kullanarak fiziksel varlıkların gerçek zamanlı temsillerini oluşturuyor.
Dijital ikizler, mimarların tasarımlarında operasyonel tarafa ilişkin öngörülere sahip olmasını da sağlıyor. Bu sayede projeyi sürekli değiştirme ve iyileştirme için uğraşmaya gerek kalmıyor.
Dijital ikizler, projenin sahiplerine ve operatörlere istedikleri zaman istedikleri yerden görüntüleyebilecekleri güncel bir sanal model sağlıyor. Ayrıca geçmiş, şimdiki ve gelecekteki göstergelerle varlıkların nasıl performans gösterdiği kolayca görülebiliyor.
Diğer sektörlerle karşılaştırıldığında, altyapı sektörünün dijital dönüşüm konusunda biraz yavaş kaldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte önümüzdeki iki yıl içinde, dijital ikiz kullanımının artacağı ve sektörü ileriye taşıyacağı öngörülüyor. Bu nedenle CIO'ların ve yöneticilerin gelişmeleri yakından izlemesi ve potansiyellerini en iyi şekilde ortaya çıkaracak dijital ikiz stratejilerini şimdiden belirlemesi gerekiyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm