Dijital ikiz nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır

Dijital ikiz nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır?

18 Nis 2022

2 dk okuma süresi

Dijital ikizler, kuruluşların işlemleri izlemesine, bakım planlamalarını önceden yapabilmesine ve süreçleri iyileştirmesine yardımcı olabilecek; nesnelerin, süreçlerin ve sistemlerin gerçek zamanlı sanal kopyalarıdır. Dijital ikizler tamamen dijital şeyleri temsil edebilirken, çoğunlukla fiziksel ve dijital alanlar arasında bir köprü görevi görürler. Örneğin, bir dijital ikiz, bir fabrikanın operasyonlarının, iletişim ağının veya bir lojistik sistem aracılığıyla paketlerin akışının dijital ortamda bir görünümünü sağlayabilir.

Bir elektrik santrali, bir fabrika veya bir akıllı şehir için çok sayıda dijital ikizden gelen veriler birleştirilerek toplam bir görünüm elde edilebilir.

Dijital ikizlerin faydaları

Fiziksel operasyonların sanal klonları olan dijital ikizler, kuruluşların operasyonları izlemesine, tahmine dayalı bakım planlamaları yapabilmesine ve satın alma kararları için öngörülerde bulunmasına yardımcı olur. Ayrıca kuruluşların fiziksel olarak test edilmesi çok zaman alıcı veya pahalı olacak senaryoları sanal ortamda denemesine, uzun vadeli iş planları oluşturmasına, yeni buluşlar denemesine ve süreçleri iyileştirmesine katkıda bulunurlar.

Dijital ikizler işletmelere 5 temel avantaj sunar;

Hızlandırılmış risk değerlendirmesi ve üretim süresi

Dijital ikizler, şirketlerin ürünlerini gerçek dünyada var olmadan önce sanal olarak test etmelerine ve doğrulamalarına yardımcı olur. Üretim süreçlerindeki hataları belirlemek için mühendisler tarafından kullanılabilirler.

Öngörülen bakım planlaması

İşletmeler henüz bir arıza gerçekleşmeden önce dijital ikizleri kullanarak ne zaman bakıma ihtiyaç duyacaklarını görüp planlamalarını buna göre yapabilirler. Üretim verimliliğini artırmak ve sistemleri proaktif olarak izlemek için dijital ikizler çok işe yarar.

Gerçek zamanlı uzaktan izleme

Kullanıcılar mevcut sistemlerini uzaktan izleyebilir ve kontrol edebilirler.

Daha iyi ekip iş birliği

Süreç otomasyonu ve 7/24 sistem bilgilerine erişim imkanı, teknisyenlerin ekip arkadaşları ile iş birliği yapabilmeleri için daha fazla zamana sahip olmalarını sağlar.

Daha iyi finansal kararlar verme

Kuruluşlar, finansal verileri entegre ederek, yapılacak yatırımlar ve harcamalar hakkında daha iyi ve daha hızlı kararlar almak için dijital ikizleri kullanabilir.

Dijital ikiz teknolojisinin ana unsurları

Dijital ikiz teknolojisi 3 ana unsurdan oluşur;

Geçmiş veriler: Makinelerin, süreçlerin ve sistemlerin geçmiş performansına ilişkin veriler.

Gerçek zamanlı veriler: Dijital ikizler, makineler üzerindeki sensörlerden ve üretim ekipmanları, müşteri hizmetleri, satın alma gibi platformlardan gelen anlık verilerle sürekli güncellemeler alır.

Gelecek veriler: Makine öğreniminden gelecek olan ve mühendislerin manuel olarak gireceği girdilerden oluşur.

Günümüzde kullanılan çeşitli dijital ikiz türleri, büyük ölçüde uygulama alanlarına göre farklılık göstermektedir.

Bileşen ikizleri/parça ikizleri: Bunlar dijital ikizlerin temel birimidir. Burada ikiz, bir bileşen veya parçanın fiziksel, mekanik ve/veya elektriksel özelliklerini temsil eder.

Varlık ikizleri: Varlıklar, birlikte çalışan iki veya daha fazla bileşendir. Bu ikizler, performans verileri oluşturmak için bileşenlerin etkileşimini temsil eder.

Sistem veya birim ikizleri: Bu ikizler, bir sistem veya birim oluşturan varlıkların etkileşimini yansıtır.

Süreç ikizleri: Bu ikizler, sistemlerin birlikte nasıl çalıştığını temsil eder. Örneğin, bir süreç ikizi tüm bir üretim tesisini temsil edebilir.

Dijital ikizler ve simülasyonlar arasındaki farklar

Simülasyonlar, mühendislerin fiziksel bir varlık üzerinde testler ve değerlendirmeler yapmasına izin verir ancak durağandırlar. Yeni parametreleri girmek sadece mühendislere bağlıdır. Dijital ikizler ise fiziksel varlık, süreç veya sistemden gerçek zamanlı güncellemeler alarak mühendislerin gerçek dünya koşullarında testler, değerlendirmeler ve analiz çalışmaları yapmasına olanak tanır.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr