Devlet dairesine gitmeden internetten yapılabilen işlemler

Devlet dairesine gitmeden internetten yapılabilen işlemler

7 Ağu 2020

2 dk okuma süresi

Bilgi toplumunun yolu, dijitalleşen devletten geçiyor. Dijital dönüşüme yatırım yapan ülkelerde hem vatandaş, hem de devlet için bürokrasinin azalması, zaman ve para tasarrufu gibi avantajlar elde ediliyor. Ülkemizde de bu noktada oldukça önemli adımlar atıldı ve yatırımlar devam ediyor. Bu yazımızda devlet dairesine gitmeden internetten yapılabilen işlemler hakkında yazdık.

 

Web sitesi ve mobil uygulama ile dijital dünyada devletin kapıları vatandaşa e-Devlet ile açılıyor. Türkiye.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılan e-Devlet kapısı, birçok alanda vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. Yalnızca 2 lira karşılığında alınabilen e-Devlet şifresi ile pek çok kamu hizmeti, devlet dairesine gitmeye gerek kalmadan internet üzerinden alınabiliyor.

 

E-Devlet nedir?

E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması anlamına geliyor. Web tabanlı e-Devlet, 45 milyona yakın kullanıcıya kamu hizmeti sunuyor. Dijital Türkiye olarak da bilinen e-Devlet kapısı, kamu hizmetlerinde süreci hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. iOS ve Android işletim sistemine sahip olan tüm mobil cihazlarda da e-Devlet uygulaması ile hizmet alınabiliyor.

 

 

E-Devlet nasıl kullanılır?

E-Devlet ile kişisel bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim sağlanabiliyor. Şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi kimlik doğrulama araçları kullanılarak e-Devlet hizmetinden yararlanılabiliyor. e-Devlet sisteminde bilgilendirme hizmetleri, entegre elektronik hizmetler, ödeme işlemleri, kamu ve kuruluşlara kısa yollar sunuluyor. 

e-Devlet sayesinde yaklaşık 350 kuruma ait 2 bin hizmetten daireye gitmeden zaman ve mekandan bağımsız olarak yararlanılabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası en çok işlem yapılan kurumlar arasında bulunuyor. En çok yapılan işlemler ise şunlar:

Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

Adli Sicil Kaydı Sorgulama ve Belge Doğrulama

Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama

Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri

IMEI – Cep Telefonu Numarası Eşleştirme

IMEI Kaydetme

IMEI Sorgulama

Numara Taşıma Sorgulama

Borç Bilgisi Sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğü

Araç Sorgulama

Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama

Plaka Üzerinden Borç Sorgusu

4A Emekli Aylığı Kesintileri

4A Emekli Aylık Bilgisi

4A Emekli Ödeme Bilgileri

4B Borç Durumu

4B Emekli Aylığı Kesintileri

4B Aylık Bilgisi

4B Tescil Kaydı

4C Emekli Aylığı Kesintileri

4C Bir Aylık Maaş Tercihi

4C Tescil Kaydı

 

İnteraktif vergi dairesi nedir?

60’ı aşkın etkin iş akışı, 20’yi aşkın sorgulama ve bilgiyi sunan İnteraktif Vergi Dairesi de devlet dairesine gitmeden internetten yapılabilen işlemler arasında bulunuyor. Mükelleflere aracısız olarak hizmet sunulmasını sağlayan sistemde vergiye gönüllü uyum seviyesinin artırılması hedefleniyor. Ulaşılan bilgiler ise şöyle: 

Sicil bilgileri

Araç bilgileri

E-Tebligatlar

E-Yoklamalar

Ödeme emirleri

E-Haciz bilgileri

Vergi ceza ihbarnameleri

Yönetici ve ortaklık bilgileri

Borç detayı ve ödeme işlemleri

İade/mahsup edilebilir durumdaki emanet hesabına alınan ödemelere ait bilgiler

Beyanname, bildirim ve beyannamelere ait tahakkukları görüntüleme

 

İnnova Biyometrik İmza Çözümü

Bilgi teknolojilerinden yüksek fayda sağlamak yalnızca bilgi ve belgeleri değil, iş süreçlerini de sanal ortama taşımayı gerektiriyor. Sözleşme ve formların tablet ya da akıllı telefon gibi ürünler üzerinden biyometrik veri içeren dijital imza ile imzalanmasını sağlayan biyometrik imza teknolojisi, sayısal dönüşüm ve e-güvenlik alanında dünya lideri İtalyan Namirial firması ile uçtan uca kurumsal çözümler sunan İnnova’nın ortaklığıyla şirketlere pek çok avantaj kazandırıyor. 

 

İnnova’nın biyometrik imza çözümü tablet, akıllı telefon, signpad ve monitörlerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Biyometrik imza çözümü, uygun özellikteki el terminalleri ve kiosklarda da kullanılabiliyor. Stylus kalem kullanımı ile birlikte, imzanın en yüksel kalitede yakalanabilmesi mümkün oluyor. Form ve sözleşme gibi belgeler için kritik süreçlerde tasarruf elde etmek, en iyi müşteri deneyimini elde etmek, güvenliği en üst düzeyde tutmak için İnnova biyometrik imza çözümünü kullanabilirsiniz. İnnova Biyometrik İmza Çözümü hakkında daha fazla bilgi almak ve bu konuda talepte bulunmak için tıklayınız.

 

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr