5 Eki 2020
2 dk okuma süresi
İnsan beynini simüle edebilen makineler, derin öğrenme teknikleri ile diğer makinelerin çözemediği problemlerin bile üstesinden gelebiliyor. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi çalışmalarının bir parçası olan Derin Öğrenme (Deep Learning) nedir, neden önemli gibi soruların yanıtları ile gündelik hayatta karşımıza çıkan bazı derin öğrenme uygulamaları, yazımızda yer alıyor.
Derin öğrenme nedir?
Deep Learning nedir incelemeden önce, Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi kavramları ile ilişkisini kurmak gerekiyor.
Yapay Zeka, bugüne kadar sadece insanların çözdüğü problemleri çözmek amacıyla kullanılırken, teknolojinin gelişimi sayesinde insanların zorlandığı bazı problemlere çözüm bulabilir oldu.
Makine Öğrenimi ise bir algoritmanın kendi başına öğrenmesini sağladı. Kendisine sağlanan verileri bilgiye dönüştürebilen bu yapay zeka tekniği, hata yapması haline insan müdahalesine ihtiyaç duyuyor.
Derin Öğrenme'deki yapay sinirsel ağlar ve buna bağlı nöronlardan oluşan çok katmanlı yapı, insan beynine daha yakın görülüyor. Beyinde olduğu gibi birbirine bağlı olan bu nöronlar, gelen verilerden çıktı yaratıyor ve bunları sonraki katmana gönderiyorlar. Deep Learning sistemleri, yapay sinirsel ağdaki bu katmanlarla verileri birçok kez işliyor ve insan müdahalesi olmadan bir çıktı yaratabiliyor. Bu çıktının kalitesi ise veri kalitesi ile belirleniyor.
Makine Öğrenimi ve Derin Öğrenme tekniklerinin farkları
Çok miktarda veri gerektiren karmaşık işlemler yapmak için Makine Öğrenimi sistemleri uygun değildir, bunun sebebi ise lineer bir yapı kullanmalarıdır.
Yapay sinirsel ağlar ise basit işlemlerden ziyade, katman sayısı, hiyerarşi ve yapı konseptlerine göre çok daha büyük ölçekteki verileri işleyebilir. Bu algoritmalar, milyonlarca veri noktasının bulunduğu veri setleri ile daha çok kendi kendilerine çalıştırılıp kendi hatalarında öğrenirler. Makine Öğrenimi ise önceden programlanmış kriterler kullanır ve hata yaptığında, kendisi değil, insan müdahalesiyle öğrenir.
Her gün karşımıza çıkan Derin Öğrenme uygulamaları
Bugün kurumsal dünyada olduğu kadar, gündelik hayatta da belki de fark etmeden kullandığımız Derin Öğrenme uygulamaları bulunuyor.
Örneğin, harita uygulamaları, her yolculuğun ortalama süresini sadece o anki trafik verilerine değil, geçmişteki trafik verilerine, insanların tercih ettiği rotalara bakarak hesaplıyor.
Yapay Zeka kullanan sesli asistanlar, konuşmalarınızı her geçen gün daha iyi anlayarak sorularınızı yanıtlıyor, kendilerine verilen görevleri yapıyorlar.
Sosyal ağlar, uygulama ve web sitesi üzerindeki davranışlarınıza, beğenilerinize ve hatta yazdıklarınıza bakarak, her an size daha uygun olan içerikleri bularak karşınıza çıkartıyorlar.
Derin Öğrenme'nin en başarılı olduğu kurumsal kullanım alanlarından birisi de siber güvenlikte karşımıza çıkıyor. Zararlı olabilecek yazılımların, uygulamaların ve web sitelerinin, hatta siber saldırıların paternlerini algılayabilen derin öğrenme, erken uyarı verip, proaktif önlemler alabiliyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm