20 Oca 2022
2 dk okuma süresi
Şirketler sunucular, depolama, veritabanı sistemleri, ağ ekipmanı ve benzeri donanım kurulumlarına büyük yatırımlar yapıyor. Ancak organizasyonlar büyüdükçe donanım odaklı sistemlerin ölçeklenme hızı artan ihtiyaç ve talepleri karşılamakta zorlanıyor. ‘Hizmet Olarak Veritabanı’, şirketlerin diğer birçok BT sisteminde olduğu gibi veritabanlarında da daha fazla donanım ekleyerek genişlemeye devam etmenin yeterli olmayacağını fark etmeleri üzerine ortaya çıkan, yeni bir bulut tabanlı BT hizmeti.
‘XaaS’, bulut platformları üzerinden sunulan yazılım, araç, ürün ve hizmet kategorilerini tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir, bu servisler internet üzerinden ‘hizmet olarak’ sunulur. Bulut bilişimde kaydedilen önemli ilerlemeler sayesinde artık veritabanları da bir hizmet olarak sunulmaya başlandı.
Hizmet Olarak Veritabanı (DBaaS) nedir?
DBaaS, bulutta veritabanları kurmak, işletmek ve ölçeklendirmek için kullanılan bir yazılımdır. Şirketler donanım satın almak, ek yazılım yüklemek ve hatta veritabanını bizzat yönetmek zorunda kalmadan bulut veritabanı sistemine erişebilir. Yükseltmeler, yeni yazılım eklemeleri, veritabanının her zaman kullanılabilirliği ve kesinti sürelerinin en aza indirilmesi dahil olmak üzere tüm bu faaliyetler DBaaS sağlayıcısı tarafından üstlenilir.
Ölçekleme, izleme, gözlemlenebilirlik, yükseltmeler ve güvenlik gibi sürekli görevlerin otomatikleştirilmesi, şirketlerin veritabanını manuel olarak yönetmek yerine diğer görevlere odaklanabilmesini sağlar. Tüm bu görevler hizmet sağlayıcısı tarafından yönetilir ve veritabanı yöneticileri DBaaS hizmetini yönetmek için bir pano veya self servis modeli kullanabilir.
DBaaS’in avantajları
DBaaS, giderek daha büyük ve karmaşık hale gelen veritabanlarını yönetmek için verimli bir yol sunuyor.
Farklı servis sağlayıcıları kendi DBaaS ürünlerini geliştiriyor ve bu alanda sunulan çözümlerin sayısı hızla artıyor. Geçtiğimiz yıl üretilen verilerin miktarındaki muazzam artış, DBaaS'ın büyümesinin temel nedenlerinden birisi olarak görülüyor. Uzaktan çalışma ve eğitim gibi trendler pandemide göz ardı edilemeyecek bir veri artışı yaşanmasını sağladı ve bu verilerin yönetimi için yenilikçi yöntemler aranmaya başlandı. DBaaS tam olarak bu ihtiyaca yanıt olarak doğdu.
Şirketler, büyük veritabanlarını yönetmek için pahalı BT ekipmanları ve ona bağlı yan maliyetlerin altına girmek yerine buluta yöneliyor. Diğer XaaS çözümleri gibi abonelik bazlı sunuldukları için şirketlere yalnızca kullandıkları hizmetler için ödeme yapmaları ve ihtiyaçlarına göre hızla ölçekleyebilme şansı tanıyor. DBaaS’in avantajları bunlarla da sınırlı değil. Veritabanlarının hizmet sağlayıcısının profesyonel ekipleri tarafından yönetilmesi de şirketleri bu hizmetlere çeken etkenlerden birisi. Bir DBaaS çözümü kullanmanın en büyük avantajı ise kullanıcıların veritabanı ihtiyaçlarına en uygun teklifi seçebilmeleri. Günümüzde ilişkisel veritabanları, anahtar/değer veritabanları, sütunlu veritabanları, belge veritabanları, grafik veritabanları ve zaman serisi veritabanları hizmet olarak sunuluyor.
DBaaS, şirketleri veritabanlarıyla ilişkili manuel görevlerden kurtararak, bunun yerine DBaaS ile uyumlu uygulamalar geliştirmeye, kullanıcı erişimini yönetmeye veya farklı verileri modellemeye odaklanmalarını sağlıyor.
DBaaS’in yakın geleceği
Modernizasyon yaklaşımlarını BT altyapısına uyguladığımızda, eskiyen altyapıdan yenilikçi çözümler ve dijital dönüşüm lehine uzaklaşmak için stratejik bir iş planı elde ederiz. Şirketler bulutu keşfederken, şirket içi sistemlerin kalitesini, performansını ve verimliliğini artırmaya devam ediyor. Bu yolda DBaaS'ın devasa veritabanlarını verimli ve etkili bir şekilde yöneterek BT modernizasyonu hedeflerine ulaşmada büyük bir rol oynaması bekleniyor.
Bu alanda görülmesi beklenen bir diğer önemli eğilim, farklı yazılım türleri ile DBaaS entegrasyonlarında yaşanacak artış. Örneğin Oracle, hizmetlerini DBaaS ile sınırlamıyor, aynı zamanda bulut teklifiyle tam entegre çalışan bir MySQL Analitik Motoru sağlıyor. Böyle entegre bir çözüm sunmanın ardındaki fikir, kullanıcıya daha fazla işlevsellik sağlamak ve daha da önemlisi, birden çok yazılıma bağımlılığı azaltmaktır. Oracle DBaaS çözümleri, kullanıcıların kapsamlı ve derin analitik sorguları doğrudan MySQL veritabanları ile çalıştırmasına olanak tanıyarak eksiksiz bir paket sağlıyor. Ayıklama, dönüştürme ve yükleme (ETL) aracı veya pahalı veri entegrasyonu gibi diğer analitik araçlara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm