12 Ağu 2015
3 dk okuma süresi
Yapılan araştırmalara göre ATM'lerdeki operasyonel maliyetlerin yalnızca %30’unu nakit para yönetimi ve bunun tedariği oluşturuyor. Geri kalan maliyetler, saha hizmetlerinin nakit tedariki haricindeki ATM ziyaretleri, durum tespit, bakım ve onarım maliyetleri olarak karşımıza çıkıyor.
ATM'lerin işletme maliyetinde bu kadar geniş yer tutan bir kalem olan bakım onarım hizmetleri ve düzenli tetkikler, bankanın büyüklüğüne göre saha ekibinin de büyümesi ve yetkinliğinin artması anlamına geliyor. Aynı zamanda ekibin gerek yoğun şehir trafiğinde, gerekse uzak noktalara erişimde harcadığı zaman ve kaynak hesaba katıldığında durum sürdürülebilirlik açısından ciddi soru işaretleri oluşturmaya başlıyor.
47 bin ATM için çözüm ne?
Mayıs 2015 rakamlarına baktığımızda ülkemizde bulunan yaklaşık 47 bin adet ATM, dünya çapındaki diğer milyonlarca ATM ile benzer sorunları paylaşıyor. Yönetim maliyetlerini azaltabilmenin en geçerli yolu ise cihazların yanına gitmeden onları anlık olarak izleyebilmek, gerektiğinde müdahale edebilmek, hatta bu şekilde işi Büyük Veri’ye çevirip bütün eğilimleri sonuna kadar planlayabilmek.
Nesnelerin interneti (IoT, internet of things) kavramı bireysel olarak hayatımızda çok daha fazla yer edinmeye başlarken akılı saatler, akıllı termostatlar, akıllı evler ve akla ve bağlanabilirliğe sahip olmaya başlayan daha pek çok nesne, cep telefonlarımızdan yönetilen geniş bir nesne uzayına adım atmamızı sağlıyor. İşin güzel tarafı, nesnelerin interneti kavramı kendisine çoktan uzaktan yönetim alanında yer buldu. Bu şekilde her türlü uzaktan yönetim sistemi, farklı iş alanları ve cihazlar için kullanıma sunulabiliyor.
Yüksek işletme maliyetlerinden bahsettiğimiz ATM'ler için de bu tür yönetim sistemi mevcut. ATM'lerin yakınına gitmeden, uzaktan geliştirilen erişim sistemleriyle bu karmaşık ve bol işlevli cihazların her türlü özelliğini yönetmek, onları uzaktan dinlemek ve gerektiği anda acil müdahalelerde bulunabilmek gibi yetenekler, nesnelerin interneti temelli yönetim araçlarıyla mümkün hale geliyor. Bu sistemler sayesinde ATM'lerin sahip oldukları kesintisiz güç kaynaklarının durumunu, iklimlendirme sistemlerinin verimli çalışıp çalışmadığını ve daha birçok durumu gözleyebildiğimiz gibi, örneğin muhtemel toplumsal olaylarda güvenlik sistemlerini devreye alıp ATM'nin güvenli şekilde kapısının kapanmasını da sağlayabiliyoruz. Diğer sensörlerle de etkileşime girebilen platformlar örneğin, ATM'nin olağan dışı hareketlerden etkilenmesi halinde bunları merkeze bildirebiliyor. Örneğin; voltaj dalgalanmalarında stabilitenin azalması, ATM dış aydınlatmalarının çalışmaması, kötü niyetli veya yetkisiz müdahaleler, su taşmaları sonucu elektronik aksam seviyesinde sıvı teması vb...
Mevcut ERP sisteminizle kolay ve sorunsuz entegrasyon
Diğer taraftan sahada iş gücünü yönetmek her kurum için başlı başına bir iş… Doğru ekiplerin sahadaki doğru konumlara yönlendirilmesi, ajanda yönetimi, özlük hakları yönetimi ve bunun gibi pek çok başlık için muhtemelen yıllardır sağlıklı şekilde çalışan bir ERP’ye güveniyorsunuz. Haliyle, ATM yönetimi için gerekli olan iş gücünü planlamak için de ayrı bir platform kullanmak anlamsız geliyor. Bu durumda ATM izleme ve takip operasyonlarının doğrudan mevcut sisteme bağlanmasını ve sorunsuz çalışmasını beklemeniz de çok doğal.
Skywave IoT ile izleme, tespit ve anında müdahale
ATM'nin yönetimi, güvenliği ve bakımı için kullanabileceğiniz IoT hizmetlerini kullanmaya karar verdiğinizde aslında yapabileceklerinizin sınırsız olduğunu fark ediyorsunuz. Tüm ATM'lerinizden gelen verileri bir potada eritmenizi ve stratejik planlamanızı kolayca yapmanızı sağlayacak olan İnnova Skywave IoT platformu üzerinde geliştirilmiş olan İnnova ATM İzleme ve Yönetim Sistemi, bölgelere, para akışına ve iklim şartlarına göre daha iyi yönetebileceğiniz, uzun ömürlü ve operasyonel maliyeti düşük ATM'lere sahip olmanızı sağlıyor. Diğer taraftan da saha ekibinin gereksiz yere efor harcaması ve uzaktan yapılabilecek tetkik ve izleme işleri için ATM'leri sürekli olarak ziyaret etme ihtiyacını da ortadan kaldırabilirsiniz.
Big Data ile kesintisizliği temin etmek...
Doğru tahmine yönelik analitik (predictive analytics) ve Büyük Veri (Big Data) yalnızca eğilimleri saptayabilmek ve hizmetleri geliştirebilmek için kullanılmıyor. ATM yönetimi alanında bu kavramlar, ATM’nin fiziksel dünyasından gelen verilerle birleşerek ‘önleyici bakım’ hizmetlerine katkı sağlıyor. Önleyici bakım sayesinde sahada bulunan tüm cihazların 7/24 kesintisiz şekilde çalışabilmesi, müşteriye ulaşan hizmetin sekteye uğramadan devam etmesi mümkün hale geliyor.
Kullandığınız ekipmanın kronik problemlerini öngörebildiğinizi, geçmiş dönemlere ait genel arıza kayıtlarını bir tuşla raporlayabildiğinizi bir düşünün. Sadece doğru IoT platformunu tercih ederek her yıl yaşadığınız kötü sürprizlerin sayısını önemli ölçüde düşürmek mümkün.
İlgili Postlar