CIO'ları 2023'te başarıya ulaştıracak 5 strateji

ciolari-2023te-basariya-ulastiracak-5-strateji

17 Şub 2023

2 dk okuma süresi

İş ve teknoloji dünyasında son yıllarda yaşanan baş döndürücü hızlardaki değişim, CIO'ların bu sürate uyum sağlamasını zorunlu kıldı. 2023 senesi, önceki yıllardan çok daha rekabetçi olacak. Kurumlarının iş gücünü güvence altına almak ve doğru stratejilerle başarıya ulaşmak isteyen CIO'lara, bu noktada pek çok iş düşüyor. 

Sıfır güven stratejisi 

Siber güvenliğin önemi her geçen gün artarken, pek çok şirket sistemlerini ve verilerini korumak için sıfır güven güvenlik modeline yöneliyor. Tüm kullanıcıların ve cihazların potansiyel olarak kötü niyetli olduğunu varsayan sıfır güven modeli, uygulamalara ve verilere erişimin doğrulanmasını ve yetki verilmesini gerekli kılıyor.

Sıfır güven, güvenlik noktasında önemli bir fark yaratıyor olsa da henüz çoğu şirket bu modele geçiş yapmış durumda değil. 2023 yılında CIO'ların, kurumlarının güvenliğini sağlamak için sıfır güven mimarisine öncelik vermesi gerekiyor. Bu noktada büyük şirketlerin, kurum çapındaki uygulamayı denetlemesi için bir "sıfır güven yöneticisi" istihdam etmesi gerekiyor. Stratejiyi koordine etmesi ve yürütmesi için özel bir lidere yetki vererek, işletmenin genelinde başarılı bir sıfır güven uygulaması sağlanabiliyor.

E-posta güvenliği

CIO'ların 2023'te, e-posta güvenliğini öncelikleri arasına almaları kritik önem taşıyor. Siber saldırıların %90'ından fazlası, kimlik avı e-postasıyla başlıyor. İş dünyasında son derece yaygın kullanılan e-postalar, bu sebeple kötü niyetli kişiler için cazibe merkezi konumunda yer alıyor. 

Büyük e-posta servis sağlayıcıları tarafından sunulan yerleşik koruma sistemleri, işletmeler ve çalışanlar için çoğu zaman yeterli olmuyor. Kullanıcı eğitimi, kimlik avı ve diğer e-posta tabanlı saldırı türlerini önlemede kritik bir değer taşıyor. Ancak yine de saldırılara karşı kesin bir koruma için, e-posta güvenliğinde sıfır güven yaklaşımını benimsemek gerekebiliyor.  

Kullanıcı koruması

Her geçen gün sayıları ve etkileri artan siber tehditlerden dolayı, kurumların sistemlerini ve verilerini siber tehditlere karşı korumak, CIO'ların en öncelikli görevi haline geldi. Günümüzde pek çok şirket, kimlik avına dayanıklı çok faktörlü kimlik doğrulama veya parolasız kimlik doğrulama ile parolaları ortadan kaldırma gibi yöntemleri uyguluyor. Bu stratejiler, saldırılara karşı korunmaya ve yetkisiz erişim riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

CIO'lar ayrıca, kullanıcılara internete erişirken ek bir koruma katmanı sağlamak için uzak tarayıcı izolasyonu da uygulayabiliyor. Öncelikle kullanıcıların güvenliğini sağlamak, kurumların güvenliğini sağlama noktasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 

Hibrit çalışmayı benimsemek

Pandemi ile birlikte geleneksel iş süreçleri büyük ölçüde değişim geçirdi. CIO'ların iş dünyası için yeni normali hızlıca benimseyerek hareket etmesi, işletmeler için rekabet stratejisinde kritik önem taşıyor. Hibrit çalışmayı benimseyen kurumların verimliliği artarken, ofis maliyetleri de önemli ölçüde azalıyor. 

CIO'ların kurumsal sistemlerinin ve iş süreçlerinin hibrit çalışma modeline ne kadar uyumlu olduğunu tespit etmeleri gerekiyor. Eğer uyumsuzluklar varsa uzaktan çalışanların kullanıcı deneyimine öncelik verilmesi büyük değer taşıyor. Uzaktan çalışmaya yönelik bir strateji oluşturmak, şirketlerin rekabette öne çıkmasına yardımcı oluyor.

Çoklu bulut ortamını yönetin

BT altyapılarını yönetmek için çoklu bulut sistemleri giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu ortamları, karmaşıklıklarına rağmen CIO'ların etkin biçimde yönetmeleri gerekiyor. CIO'ların öncelikli olarak çoklu bulut ortamlarında performansı nasıl optimize edebileceklerini ve güvenliği nasıl eşit şekilde uygulayabileceklerini değerlendirmesi gerekiyor. Ayrıca, değişen düzenleme ve uyumluluk yükümlülüklerini dikkate alarak, yerleşik uyumluluk özelliklerine sahip bulut hizmetlerini tercih etmek iş süreçlerinde hız kazandırıyor. 2023'te CIO'lar değişime ayak uydururken, iş gücünü güvence altına almak için net bir plana sahip olmalılar. Sıfır güven stratejisi uygulamak, e-posta güvenliğine odaklanmak, kullanıcıları korumak, hibrit çalışmayı benimsemek ve çoklu bulut ortamlarını etkin bir şekilde yönetmek, işletmelerin gelişen teknoloji ortamında başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr