ChatOps ile ağ görevleri nasıl otomasyona bağlanır?
10 May 2021
3 dk okuma süresi
ChatOps ile ağ görevlerini de otomasyona bağlamak artık mümkün. Ancak önce ChatOps nedir açıklayalım, daha sonra bu yaklaşım ile ağ görevleri otomasyona nasıl bağlanır anlatalım.
ChatOps nedir?
Günümüzde bir hayli popüler olan Slack ve Teams gibi iş birliği yazılımları aracılığıyla kullanıcılarla etkileşimde bulunmak için bir komut yürütme motorunun kullanılmasına verilen isimdir. Bu yazılım motoru, sohbet robotu veya sohbet botu (chatbot) olarak da adlandırılır.
İş birliği yazılımı kullanıcıları, bir dizi eylem gerçekleştiren ve sonuçları sohbet sisteminin kanalına veya odasına döndüren sohbet botuna komutlar verebilirler. Otomasyon, kullanıcı eylemi gerektirmeden bir veya daha fazla sistemden veri toplayıp sunarak iş akışlarını kolaylaştırır.
ChatOps ile ağ görevleri nasıl otomasyona bağlanır?
Ağ ekipleri, ağ görevlerini ve iş akışlarını ChatOps kullanarak otomasyona bağlayabilirler.
Örneğin “net-find ip 10.1.1.1” komutuyla bir aygıtın konumunu IP adresine göre bildiren bir Slack sohbet botunu örnek alalım.
Slack'te etkileşimli komutlar / (eğik çizgi) karakteriyle başlar, bu örnekte komut “/net-find”dır. Sohbet botuna, o adresin bağlantı bilgilerini bulmak için komutun geri kalanı (Örneğin IP 192.168.1.1) gönderilir. Arama başarılı olursa, bağlantı bilgileri Slack kanalına eklenir.
Elbette ChatOps ile yapılabilecekler bu kadar basit örneklerle kısıtlı değil. Bundan daha karmaşık iş akışları da otomasyona bağlanabiliyor. Örneğin bir ağ anahtarının arızalanması gibi önemli bir ağ olayı tespit edildiğinde, botun tetiklenebileceği çeşitli senaryolar vardır. Bu durumda sohbet botu yeni bir kanal oluşturur, ilgili ağ personelini davet eder ve ardından arızayla ilgili teşhis bilgilerini paylaşır. Etkinliğin geçmişi tek bir yerde toplanarak, ağ personelinin etkinlik geçmişini ve mevcut durumu izlemesini kolaylaştırır. Ağ personeli, daha sonra ek bilgi toplamak ve kanala eklemek için diğer sohbet botu komutlarını kullanarak araştırmasını derinleştirebilir.
ChatOps'u ağ otomasyonuna entegre etmek
Ekipler, özellikle ağ otomasyonu ve ağ sorunlarını gidermek gibi yaygın iş akışlarını otomasyona bağlamak için ChatOps'tan faydalanabilir. Bu konuda ilk adımı atıyorsanız hem deneyim kazanmak hem de ekiplerin adapte olmasını sağlamak için birkaç basit ve salt okunur görevle başlayabilirsiniz.
Sorun giderme bilgilerinin toplanması, özellikle zaman alan iş akışları için ideal bir görevdir. Örneğin ekipler, başarısız bir ağ bağlantısının uç noktasındaki cihazlar hakkında bir yapılandırma yönetimi veritabanı sorgulamasını otomatikleştirebilir. Daha sonra, problem yaratan temel nedeni belirleyerek arabirim bilgilerini toplamak için ağ otomasyonunu kullanabilir. Ekipler sorunu öğrendiklerinde, elde ettikleri tecrübeyi yeni bir sunucu IP adresinin atanması veya yeni bir sanal ağ oluşturulması gibi diğer iş akışlarına uygulamak için kullanabilir.
ChatOps otomasyonu hakkında bilinmesi gerekenler
Komut dosyası dili becerileri
ChatOps'u otomasyon için kullanmak için Python, JSON veya JavaScript gibi bazı dillere hakim olmanız gerekir. Ayrıca iş birliği yazılımlarının basit sohbet botları oluşturmak için yayınladığı kılavuzlardan faydalanabilirsiniz.
API'ler
Sohbet botunuzu ağ otomasyon araçlarıyla entegre etmek, her aracın API'sinde deneyim sahibi olmayı gerektirir. API'ler için mevcut standartlar yoktur. Tüm REST API'leri benzer bir modeli izleyecek ancak işlev adlarında, sağlanacak parametrelerde ve döndürülen verilerde farklılıklar olacaktır.
Güvenlik
ChatOps sisteminizin güvenliğini göz ardı etmeyin. Her ağ otomasyon aracının kendi API güvenlik belirteçleri veya anahtarları olacaktır ve bunları komut dosyalarına koymak cazip görünebilir. Örneğin komut dosyasının yanlışlıkla kötü niyetli kişilerin belirteçleri keşfedebileceği bir genel kod havuzuna gönderilmesi de çok kolaydır, fakat bu adım, ağınızı yetkisiz erişime açabilir.
Komutlar
ChatOps'u sıfırdan başlatıyorsanız, sabit komutlarla başlamak daha kolaydır, çünkü bunlar açık ve nettir. Böylece sistemden ne talep edildiğini tahmin etmek zorunda kalmazsınız. Yaygın ağ iş akışları, yukarıdaki net-find örneğindekiler gibi sabit komutlar kullanılarak kolayca otomatikleştirilebilir.
Bot sistemi
Microsoft Bot Framework ve Amazon Lex gibi bot sistemleri, bir sohbet botu görüşmesini yönetmenize yardımcı olabilir. Bu sistem çerçeveleri, bir dizi etkileşimi işlemek için bir ara katman olarak işlem hattı kullanabilir. Ardışık düzenler oluşturmak ise daha karmaşıktır ve genellikle makine öğrenimi ile doğal dil işlemeyi birleştiren, tüketiciye yönelik sohbet botlarında kullanılır. Ağ otomasyonunda ise bu karmaşıklığa nadiren ihtiyaç duyulur.
İlgili Postlar