Buluta geçiş için bilmeniz gerekenler

Buluta geçiş için bilmeniz gerekenler

23 Kas 2020

2 dk okuma süresi

BT uzmanlığı olmayan kurumların buluta geçiş öncesinde, belirli stratejik kararlar almaları gerekiyor.

Bulut bilişim, uygulamalara pratik erişim imkanı vermesinin yanı sıra, maliyet ve ölçeklenebilirlik avantajlarıyla öne çıkıyor. O’Reilly’nin bu yıl yayınladığı bir rapora göre, dünyadaki kurumsal iş gücünün yüzde 88’i bulut üzerinde en az bir uygulama kullanıyor.

Ancak geleneksel iş süreçlerini buluta taşımak isteyen şirketler için bilinmesi gereken dinamikler, zorluklar ve prosedürler söz konusu. Bu yazımızda, buluta başarılı ve sorunsuz bir geçiş için göz önünde bulundurmanız gereken konuları mercek altına aldık.

Adım adım buluta geçiş

Verileri ve uygulamaları buluta taşımak detaylı ve hassas bir süreçtir. İşinizin finansal ve altyapı mimarisi kaynaklarını kullanmayı gerektirir. Buluta kolay bir geçiş için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Bulut stratejisi ve temel performans göstergeleri

Buluta geçiş stratejisi ve süreci, geçiş amacına ve aciliyetine göre organizasyondan organizasyona farklılık gösterir. Buluta geçiş stratejisi hazırlanırken, işin sürdürülebilirliğini ve başarısını gözeten kurumsal stratejiler ile buluta geçiş yönteminin uyumu göz önünde bulundurulmalıdır. Başarılı bir buluta geçiş sürecinde izlenmesi gereken temel performans göstergeleri aşağıdaki gibidir:

Sayfa yanıt süreleri: Buluta taşınacak uygulamalar ne kadar hızlı yanıt verecek?

Bilgi-işlem kapasitesi: Bulut, hangi yoğunlukta işlem gerçekleştirecek?

Bellek kapasitesi: Gerçekleştirilen işlemler için yeterli bellek miktarı mevcut mu?

Kaynak kullanılabilirliği: Kurum içi sistemlerde kullanılan kaynakların tümü bulutta da kullanılabilecek mi?

2. Hangi uygulamaları buluta taşıyacaksınız?

Hangi uygulamaların buluta taşınacağına karar vermek için uygulamaların detaylı analiz edilmesi ve her biri için özelleştirilmiş geçiş stratejileri belirlenmesi gerekebilir. Herhangi bir uygulamayı buluta taşımadan önce maliyet verimliliği ve platform güvenliği göz önünde bulundurulmalıdır.

Buluta geçiş süreci de ölçeklenebilir ve modüler tasarlanabilir. Organizasyonlar, ihtiyaçları doğrultusunda büyük veya kısmi ölçekli geçişler gerçekleştirebilir.

3. Veri taşıma stratejisi

Buluta geçişte verilerin bütünlüğünü ve işin sürekliliğini koruyabilmek, dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Uygulamaların mevcut gerekliliklerine göre, buluta geçişte sıralama ve önceliklendirmeye gidilmesi gerekebilir.

4. Doğru çözüm sağlayıcıyı seçin

Buluta geçiş stratejinizin belki de en önemli adımı, güvenilir bir bulut hizmet sağlayıcısı seçmektir. Seçebileceğiniz üç farklı bulut platform türü vardır. Bunlar özel, açık ve hibrit platformlardır.

Uygulamalara ve verilere sadece kurum içinden erişim sağlayan özel bulut platformları güvenlidir, fakat diğer modellere göre, her işlem için kurumun katılımına daha fazla ihtiyaç duyar. Diğer yandan, bu platformlar yüksek güvenliği en büyük öncelik olarak tanımlayan kurumlar için birebirdir.

Yüksek ölçeklenebilirlik sunan açık bulut platformları, özel buluttan farklı olarak kuruma daha az kontrol şansı sağlar. Bu platformlar, çoğunlukla farklı ölçeklenebilirlik ihtiyaçlarına sahip olan farklı ekiplere ve departmanlara sahip dev organizasyonlar tarafından kullanılmaktadır.

Son olarak hibrit bulut platformları, açık ve özel bulutların bir araya gelmesiyle oluşur ve her iki platformun özelliklerini dengeli şekilde sunar. Böylece her iki taraftaki avantajlara da ihtiyaç duyan kurumlara çözüm sunar.

5. Geçiş ve doğrulama

Buluta geçişteki son adım, spesifik uygulamaları ve veritabanlarını buluta taşımaktır. Bu noktada önceliklendirme, gereklilikler ve taşınan uygulamaların mimari ihtiyaçlarına göre yapılır. Uygulamaların doğrulanması, taşınma esnasında yapılarak, sorunsuz ve verimli bir geçiş gerçekleştirmek mümkündür, ayrıca bu esnada veri güvenliği de tesis edilebilir.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr